Un document intern al PSD datat 11 noiembrie 2013 arata ce directive au trasat strategii partidului pentru a fi comunicate in aceasta perioada in aparitiile publice ale social-democratilor. Pe lista se regaseste inclusiv tema "Basescu - ultimul dictator al Europei" - ce urma sa fie imprastiata de PSD in tara. Principalele teme recomandate pentru a fi abordate in aparitiile publice ale social-democratilor - emisiuni (tv, radio), comunicare online (blog, Facebook, alte retele de socializare) - sunt: "USL a venit cu un model de crestere care da rezultate, total diferit de austeritatea din trecut", "De ce ideea unei explozii a preturilor este falsa", si "Presa internationala despre Traian Basescu - este ultimul dictator al Europei".

Redam integral continutul documentului PSD:

USL a venit cu un model de crestere care da rezultate, total diferit de austeritatea din trecut

Comisia Europeana a transmis clar, printr-un raport, ca mixul de politici propus de Guvernul Romaniei este bun.

Pe 5 octombrie 2013, Comisia Europeana - Directoratul General pentru Afaceri Economice si Financiare (ECFIN) si Directoratul General pentru Taxare si Uniunea Vamala (TAXUD) au publicat Raportul Tax Reforms in EU Member States 2013. Tax policy challenges for economic growth and fiscal sustainability.

Raportul spune cum poti concepe o structura a taxelor deplasand accentul poverii dinspre impozitarea mare pe munca (adica de exemplu, reducerea CAS in cazul nostru) pe taxe mai mari care sa nu distorsioneze cresterea economica (least distortionary taxes) (se da exemplul taxarii indirecte mai mari a consumului - accize, proprietatii si taxele de mediu).

Declaratii ale premierului Victor Ponta referitoare la propunerile presedintelui Traian Basescu de aplicare a masurilor de austeritate din 2010.

Traian Basescu vrea din nou taieri si masuri de austeritate ca in 2010. USL a venit cu un model de crestere care da rezultate, total diferit de austeritatea din trecut

"L-am vazut si pe presedinte astazi (miercuri - n.r.): sa impozitam PFA-urile, sa impozitam drepturile de autor, sa impozitam familiile pentru sanatate. Aceasta este gandirea lor, nu stim daca este buna sau rea, dar noi nu am fost de acord cu ea. Si, faptul ca presedintele e de acord dovedeste, pana la urma, cui vrea raul in perioada urmatoare, dar noi nu am acceptat acest lucru."

Declaratii purtator de cuvant al PSD, Catalin Ivan

"Traian Basescu a aratat tuturor cat de nemultumit este ca vor creste salariile si pensiile pentru cei loviti de criza, pentru cei pe care guvernarea PDL i-a ingenuncheat. Lui Traian Basescu pur si simplu nu ii convine ca USL a reusit sa redreseze Romania, sa o relanseze din punct de vedere economic, iar in acelasi timp sa reduca si povara de pe umerii celor mai afectati. Practic, solutia propusa de Basescu este sa se loveasca tot in cei care au avut de suferit in anii de criza, sa se continue cu masurile de austeritate din anul 2010."

De ce ideea unei explozii a preturilor este falsa

In economie inca exista deficit de cerere. Oamenii cumpara putin ceea ce inseamna ca magazinele si producatorii nu se vor avanta sa creasca preturile pentru ca s-ar cumpara astfel si mai putin.

Carburantii erau mult mai scumpi in urma cu un an. Deci, preturile la alte produse nu pot fi influentate decisiv de acest aspect. Exemplu:

In urma cu un an, pretul litrului de carburant la pompa era undeva la 6,25 lei. Acum, el este la circa 5,5 lei.

Chiar daca intreaga valoare a noii accize se transpune in pretul carburantilor, un litru la pompa tot nu ar depasi 5,8 lei.

Faptul ca pe piata energiei cantitatile de energie oferite sunt mult mai mari decat cele cerute - atunci acciza va fi amortizata la producatori pentru ca energia va fi ieftina si anul viitor pe bursa.

Oricum, exista forme de ajutor pentru consumatorii casnici si cei vulnerabili.

Au fost luate din timp masuri pentru a impiedica o crestere a pretului la produsele alimentare.

Preturile la legume, fructe, oua - in general la produsele agricole - nu vor creste pentru ca Guvernl a pregatit si anul viitor cum l-a pregatit pe acesta.

Incepand cu octombrie 2013 - au fost acordate peste 500 milioane de euro drept plati anticipate pentru pregatirea campaniei agricole de anul viitor.

Au fost reduse cheltuielile la livrarea apei destinate irigatiilor pentru agricultori.

Au fost acordate despagubiri de la buget pentru fermierii afectati de seceta din vara anului 2012.

Guvernul ofera sprijin financiar pentru producatorii de lapte si carne de vita din zonele defavorizate, in limita unui plafon de 30 de milioane de euro.

Au fost platite subventiile din agricultura blocate de PDL. S-a aprobat plata a 2,7 miliarde de lei pentru 1.072.289 de beneficiari ai schemelor de plati unice pe suprafata.

Au fost finantate circa 50 de proiecte pentru depozite de legume-fructe, destinate preluarii, sortarii, pastrarii si amabalarii produselor.

A fost constituit Fondul pentru acordarea de microcredite in agricultura, pentru cei care au nevoie de accesarea unui imprumut neeligibil prin alte programe.

A fost redusa TVA la paine de la 24% la 9%, iar efectul asupra preturilor s-a vazut.

Ce spune BNR despre inflatie in viitor, in contextual masurilor decise de Guvern:

Proiectia curenta plaseaza rata anuala a inflatiei IPC la 1,8 la suta la sfarsitul anului curent si la 3,0 la suta la finele anului 2014, valori situate cu 1,3 si, respectiv, 0,1 puncte procentuale sub nivelurile prognozate in Raportul asupra inflatiei din luna august 2013.

In acest an inflatia a fost influentata de factori ai caror efect se vor prelungi si in 2014:

Productia agricola peste medie

Manifestarea unui efect de baza favorabil asociat recolteislabe din anul 2012

Reducerea cotei TVA de la 24 la suta la 9 la suta pentrupaine, faina si alte produse de panificatie

Persistenta deficitului de cerere

Imbunatatirea anticipatiilor inflationiste

Aprecierea nominala a leului fata de dolarul SUA; evolutie relativ stabila a cotatiilor EUR/RON

Ce spune Mihai Tanasescu, vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitii, in contextual masurilor decise de Guvern:

Pregatirea bugetului pe 2014 indica o politica fiscala bugetara prudenta cu o continuitate a consolidarii fiscale, dar cu o alocare mai mare de resurse catre investitii, catre noi proiecte.

Deciziile arata un tip de comportament care poate sa creeze o anumita stabilitate in perioada urmatoare

Referitor la cresterea accizelor, exista rezerve in cadrul fiecarei companii ca o astfel de masura sa nu conduca neaparat la o crestere de preturi.

Declaratii guvernator BNR, Mugur Isarescu care arata ca nu vor fi cresteri de preturi si ca masurile guvernului sunt bune, iar la anul vom avea crestere economica

"Conform datelor noastre preliminare si unor prime evaluari pe baza unor modele pentru ca avem asa ceva, impactul (n.n. noile taxe si impozite anuntate de Guvern) este limitat undeva la 0,2% si consecintele in lant sunt de asemenea limitate. Probabil ca vom schimba doar balanta riscurilor de la un echillibrata la una usor in crestere."

"Nu vedem deloc o avalansa de scumpiri, scumpiri in lant. Acestea sunt tabu-urile noastre de 20 de ani incoace. Impactul este limitat. Erau de asteptat unele corectii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri. Pana la urma Guvernul a hotarat sa mearga pe ambele."

Declaratii ale consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu

"Toata lumea face imediat o legatura intre masurile respective si rata inflatiei si presa s-a cam inflamat, plecand de la ideea ca o sa vedem noi ce-o sa fie in 2014, inflatie mare, cum o sa creasca preturile. Ei bine, Banca Nationala a facut si ea calcule si analize. Guvernatorul a subliniat foarte limpede ca impactul asupra inflatiei va fi de 0,2%, iar acele consecinte in lant vor fi minime (...). Impactul va fi minim."

Presa internationala despre Traian Basescu - este ultimul dictator al Europei

Prestigioasa publicatie New Europe de la Bruxelles denunta "regimul despotic si autocrat" al presedintelui Traian Basescu.

Jurnalistii straini scriu ca doar un tiran poate sa sfideze cu atat de multa nonsalanta votul a 7,4 milioane de romani, sa se intoarca in functie impotriva vointei majoritatii covarsitoare.

Cei de la New Europe arata ca regimul lui Basescu este caracterizat de o retea de institutii, aflate toate sub comanda lui personala.

Basescu si-a numit sustinatorii sai loiali in functii cheie, iar acestia isi arata recunostinta prin servilism politic.

Jurnalistii condamna faptul ca Basescu, folosindu-se de controlul asupra serviciilor secrete si de informatiile furnizate de acestea, a reusit sa tina sub presiune sefi importanti de institutii din Romania.

Se arata inclusiv cum Basescu si-a construit o armata de procurori care actioneaza la comanda lui personala.

Cei de la New Europe scot la iveala si mecanismul de propaganda mincinoasa de care s-a folosit Basescu in vara lui 2012 pentru a-i minti pe liderii europeni.