Fostul premier Emil Boc considera ca descentralizarea initiata de Guvernul Ponta este "o struto-camila" care ofera sansa unor baroni de la consilii judetene de a fi adevarati "jupani ai teritoriului pe care il stapanesc". Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca primariile sunt complet excluse din procesul de descentralizare, desi acestea sunt cel mai aproape de cetateni, concentrarea fiind pe consiliul judetean.

Emil BocFoto: Agerpres

"Guvernantii confunda deconcentrarea cu descentralizarea. Descentralizarea presupune sa dai autoritatilor locale competente care tin de problemele de zi cu zi ale cetatenilor, in timp ce deconcentrarea inseamna ca dai agentilor statului din teritoriu posibilitatea de a fi reprezentati in judete pe o anumia componenta. Guvernantii actuali fac, acum, o struto-camila, luand de la deconcentrate si dand spre autoritati locale, fara sa fie asigurata sursa de finantare, iar primariile sunt complet excluse din acest proces asa-zis de descentralizare, pentru ca ele ar trebuie sa fie beneficiarele descentralizarii, fiind cel mai aproape de cetateni. Toata descentralizarea este concentrata pe consiliul judetean, fiind un non-sens ceea ce fac guvernantii din perspectiva regulilor de drept. Acum se ofera sansa unor baroni de la consilii judetene de a fi adevarati jupani ai teritoriului pe care il stapanesc, fara o eficienta practica", a declarat Emil Boc, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, descentralizarea va fi "ineficienta" pentru ca nu se vor descentraliza resurse, "ci doar se vor da sarcini fara bani": "Descentralizarea se putea face daca avea loc o regionalizare, pentru ca asta insemna sa lasi la nivel de regiune anumite competente pe care sa le rezolve acolo, la locul lor. Primariile, care sunt cel mai aproape de cetateni, raman cu ochii in soare", a subliniat fostul premier.

Vicepremierul Liviu Dragnea declara, marti, ca varianta finala a proiectului de lege privind descentralizarea va fi discutata miercuri in USL, cand se vor transa si aspecte privind descentralizarea porturilor, a salilor de cinema si a ANPS.

Presedintele Traian Basescu declara, luni, la B1, ca descetralizarea reprezinta "o prostie majora" si o emblema a neputintei acestui Guvern, el apreciind ca era necesara o reorganizare administrativa.