Singurul vinovat pentru inca un mandat al presedintelui Traian Basescu a fost Mircea Geoana, spune la RFI liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti. El precizeaza ca liberalii respecta protocolul cu PSD, pentru ca PNL-ul nu poarta "tratative secrete", cum a facut "un an si jumatate" social-democratul Ilie Sarbu. Hasotti avertizeaza ca daca PSD va merge separat la alegerile prezidentiale de anul viitor, s-ar putea sa se trezeasca apoi cu un presedinte ostil.

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti referindu-se la afirmatiile sefului statului, sustinute de liderul PNL, ca Traian Basescu si Crin Antonescu sunt doi oameni importanti in stat, care "se inteleg foarte bine" si carora "le sta foarte bine".

De partea sa, liberalul Puiu Hasotti spune ca "Partidul National Liberal si Crin Antonescu s-au dovedit pana acum cei mai indepartati de vreo colaborare cu Traian Basescu. Noi nu avem nici un fel de protocol de colaborare, nu avem nici un fel de tratative secrete, pe care le-a purtat un om politic foarte apropiat primului-ministru si un important senator PSD. Ma refer la domnul Ilie Sarbu, care timp de un an si jumatate, din 2007 incepand, a purtat tratative secrete cu domnul presedinte Traian Basescu. Faptul este recunoscut si de domnul senator Sarbu".

La randul lui, senatorul PSD, Mircea Geoana, a declarat pentru Mediafax ca se insala cel care crede ca aliindu-se cu Basescu, poate castiga in 2014.

Puiu Hasotti il inteapa pe fostul candidat social-democrat la Presedintie: "Declaratia lui Mircea Geoana intra in zona penibilului, pentru ca Mircea Geoana a alergat singur si a iesit al doilea. Mircea Geoana trebuie sa fie ultimul pesedist care sa aiba ceva de reprosat lui Crin Antonescu si Partidului National Liberal. Sa nu uitam ca PSD impreuna cu PNL in 2009 l-au adus pe Mircea Geoana la 55%, iar enorma lui inteligenta politica l-a determinat sa-i faca o vizita lui Vantu si Traian Basescu sa castige alegerile prezidentiale. Singurul vinovat pentru inca un mandat al presedintelui Basescu este Mircea Geoana, care in naivitatea lui isi imagineaza ca mai poate candida vreodata din partea Partidului Social Democrat la Presedintia Romaniei. Lucrul acesta nu se va intampla niciodata. Dar la Mircea Geoana recunostinta este o povara grea".

  • "Crin Antonescu va candida la Presedintie"

In opinia lui Puiu Hasotti, "un lucru este cert: Crin Antonescu va candida la Presedintie. Ce se va intampla este riscant sa spun. Daca dreapta va avea un candidat, daca stanga va avea un candidat, daca PSD-ul isi va pune un candidat. Pana una alta, exista USL-ul, exista un protocol, care este respectat, cum-necum este respectat, asa incat lucrurile sunt limpezi. Limpezi in momentul in care noi conversam".

Senatorul PNL avertizeaza PSD-ul ca s-ar putea trezi cu un presedinte ostil la Cotroceni: "Daca cineva isi imagineaza ca intr-un al doilea tur de scrutin lucrurile sunt de pe acum transate, se insala. In situatia in care USL-ul va avea un candidat, sansele sa castige din primul tur sunt foarte mari. PSD-ul ar trebui sa se gandeasca daca rupand protocolul si punand un candidat la Presedintie unu - ar avea sanse si doi - daca nu cumva exista pericolul sa existe un presedinte la Cotroceni care sa le fie ostil, indiferent cine le va fi acela".

Intrebat daca crede ca PSD nu ar putea da presedintele Romaniei, in cazul in care USL se rupe, Hasotti a raspuns: "Pai, in afara de Ion Iliescu, toti candidatii PSD au pierdut alegerile. Gandindu-ma ca stanga este unita si este pe undeva firesc, pentru ca solidaritatea la stanga in toate tarile nu in Romania este mai mare, iar dreapta, in masura in care putem vorbi de PDL un partid de dreapta, este divizata, explicatia in partea astalalta a dreptei este ca individualismul este mai pregnant in zona politica de dreapta. Dar vedeti, dreapta este divizata, nu prea recunoastem PDL-ul partid de dreapta. PDL spune culmea ca noi, liberalii nu suntem un partid de dreapta. Mai intra in scena si partiduletul domnului Mihai Razvan Ungureanu, mai intra in scena tot felul de diversiuni aiuritoare, cum ca se face o alianta intre partiduletele astea, mai este inca unul Popular, mai este PNTCD-ul care si-a dat de doua ori pomana de sapte ani, e acolo un domn galagios, care-si imagineaza ca reprezinta pe continuatorii PNTCD-ului, lucrurile sunt mai complicate in zona aceasta. Dar la o alegere prezidentiala, scena politica cel putin in turul doi se simplifica".