Premierul Victor Ponta a declarat intr-un interviu pentru Q Magazine ca "doamna Kovesi (sefa DNA - n.red.) continuă un sistem care a fost stăpânit de către fostul procuror-şef, domnul Daniel Morar, un sistem care generează dosare pentru presă, stenograme în presă şi nume care sunt date presei doar ca să atragă atenţia, după care nu se mai întâmplă nimic". Ponta a mai spus ca Polonia si Turcia sint modele de politici economice si de dezvoltare si a raspuns "categoric da" intrebat daca ar putea lucra cu Mircea Geoana ca presedinte al Romaniei.

Victor PontaFoto: Agerpres

Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

Victor Ponta: Din păcate văd cu tristeţe că doamna Kövesi continuă un sistem care a fost stăpânit de către fostul procuror-şef, domnul Daniel Morar, un sistem care generează dosare pentru presă, stenograme în presă şi nume care sunt date presei doar ca să atragă atenţia, după care nu se mai întâmplă nimic. Cred că e o gândire greşită şi aş fi foarte fericit să văd că DNA îşi schimbă această politică.

Rep: Sunteţi la capătul unui an în care v-aţi întâlnit cu aproape toţi omologii dvs. importanţi din Europa, din China şi, de curând, chiar cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Făcând o comparaţie, care ar fi modelul dumneavoastră de politică guvernamentală? Sigur, lipseşte o vizită la Moscova, dar ar putea fi putinismul un model pe care l-aţi promova în România?

Victor Ponta: Nu, categoric nu, Rusia nu seamănă în niciun caz cu nicio altă ţară din regiune şi modelul pe care eu îl am în vedere pentru dezvoltarea României este un model apropiat ca dezvoltare şi ca dimensiune de ţara noastră. Mă inspiră, de pildă, şi încerc să folosesc lucrurile bune din modul în care în ultimii ani Polonia, sub Donald Tusk, s-a dezvoltat, dar şi, privind un pic mai sus, la lucrurile foarte bune făcute în ultimii ani în Turcia. Cred că Polonia şi Turcia sunt ţările spre care orice guvern din România ar trebui să se uite în ceea ce priveşte politicile economice şi de dezvoltare.

Rep: Mugur Isărescu, al cărui nume e vehiculat pentru o eventuală candidatură la Președinția României, tocmai ne-a anunțat că „nu are niciun gând”. Dar un alt binom care se vehiculează ar fi Mircea Geoană – preşedinte, dumneavoastră – premier. Fezabil? Aţi putea face echipă cu cel cu care aţi concurat cândva pentru preşedinţia partidului?

Victor Ponta:Categoric, da! Aş putea face o echipă, cum fac, de altfel, echipă cu toţi foştii preşedinţi, cu Ion Iliescu, cu Adrian Năstase, cum am o relaţie la fel de bună şi cu Mugur Isărescu, Călin Popescu Tăriceanu, oameni pe care îi respect, oameni care mi-au dat sfaturi foarte bune, oameni care au trăit, din propria lor experienţă, multe dintre situaţiile cu care eu mă confrunt. Nu se pune problema de a face binom sau tandem, dar cel mai important lucru este că aş vrea să învăţ cât mai mult de la toţi aceşti oameni despre care am vorbit, să încerc să fac lucrurile bune pe care ei le-au făcut şi, dacă pot, să evit greşelile lor.

Rep: Eu cred că și domnul Geoană ar evita greșelile vechi! Apropo de partid, pe cine vedeţi succesor la conducerea partidului, în eventualitatea în care, dobândind o altă demnitate în stat, veţi fi nevoit să renunţaţi la cea de preşedinte al PSD?

Eu nu am fost şi nu o să fiu vreodată membru al vreunui alt partid decât al Partidului Social Democrat.

Rep: Nu, nu mă gândeam să ieșiți din PSD ca să intrați în PDL! Mă gândeam doar să avansați! Nu vă văd genul omului care să regreseze…

Victor Ponta: (Zâmbim!) După cum aţi văzut, în istoria noastră, niciodată nu s-a desemnat cu adevărat succesorul. Nici Adrian Năstase nu l-a desemnat pe Mircea Geoană, nici Mircea Geoană pe mine, deci cu atât mai puţin cred că o să pot eu să-mi desemnez vreun succesor. PSD e un partid mult prea puternic ca să accepte ideea unor desemnări şi sunt convins că după mine va alege cel mai bun preşedinte.