Plenul Senatului a respins, in sedinta de luni, propunerea legislativa care ar fi modificat Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, in sensul ca autoritatilor locale le-ar fi revenit 50% din valoarea taxei pentru activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale, respectiv 50% ar fi revenit bugetului de stat, informeaza Agerpres. De asemenea, autoritatilor locale le-ar fi revenit si 25% din valoarea redeventei miniere, restul de 75% urmand sa fie platita la bugetul de stat.

"Propunerea de lege isi propune completarea Legii nr. 273/2006 astfel incat o parte din sumele incasate din plata redeventelor miniere sa revina bugetelor autoritatilor locale pe teritoriul careia se afla exploatarea miniera. Resursele minerale fac obiectul exclusiv al proprietatii publice si apartin statului roman. Punerea lor in valoare prin activitati miniere conduce la obligatia titularilor de licente sau permise de a achita taxele privind activitatea miniera si redeventa miniera potrivit legii", se arata in expunerea de motive a propunerii de lege.

Initiatorii mai arata ca legea actuala prevede ca aceasta taxa sa ajunga la bugetul de stat, "situatie care dezavantajeaza foarte multe localitati din tara, iar primariile isi pot recupera aceste drepturi financiare insa trebuie sa dea in judecata societatile miniere".

Propunerea de lege a fost initiata de catre deputatii PDL Nicolae Bode, Mircea Toader, Gheorghe Udriste, Florian Geanta, Tinel Gheorghe, Vasile Gudu, Geore Ionescu, Petru Movila, Mircia Muntean, Clement Negrut, Florin Secara, si Iulian Vladu si deputatii FC Danut Culetu si Cristian Roman si a fost respinsa de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 97 de voturi in favoarea raportul de respingere, 17 voturi impotriva si doua abtineri.