Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a anuntat, joi, ca nu mai poate continua colaborarea cu viceprimarul PSD, Traian Stoia. Acesta le-a solicitat public reprezentantilor PSD Timis sa ii retraga sprijinul politic lui Stoia si sa nominalizeze o alta persoana pentru functia de viceprimar al Timisoarei. Edilul a invocat in principal faptul ca viceprimarul Stoia nu isi respecta atributiile si ii sfideaza dispozitiile, scrie Timisonline. La randul sau, viceprimarul Stoia sustine ca primarul Robu a luat-o "pe aratura", dar o sa-si revina. El mai crede si ca liberalul este sub influenta unor sfetnici rau-voitori, potrivit DeBanat.ro.

"O fi Marius Cristescu seful lui, dar la Bega Grup", a afirmat Robu. Omul de afaceri Marius Cristescu a refuzat sa faca comentarii pe tema acestui conflict, explicand ca nu doreste sa-si exprime opiniile pe o tema politica, mai scrie Timisonline.

Primarul Timisoarei s-a plans ca a ajuns la concluzia ca nu mai poate colabora cu viceprimarul Traian Stoia dupa o perioada lunga in care a fost "extrem de tolerant": "Solicit PSD sa-i ridice sprijinul politic si sa desemneze un alt candidat la functia de viceprimar al municipiului Timisoara. Eu am fost extrem de tolerant pana acum si am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a avea o echipa la conducerea Primariei Timisoara. (...) Nu are nimic politic, nu impieteaza cu nimic asupra USL Timis."

Nemultumirile primarului au pornit de la campania desfasurata de viceprimarul Stoia legata de cladirile istorice ale Timisoarei, edilul reclamand faptul ca viceprimarul PSD intervine in sfera scolilor si spitalelor, domenii de care responsabil este viceprimarul liberal, Dan Diaconu: "Am numit recent trei comisii care sa se ocupe de cladirile de tip monument, respectiv de cladirile din zone protejate. Fiecare comisie este condusa de catre persoana care raspunde de acel resort. Domnul Stoia nu are ce cauta la cladirile din zona scolara, respectiv medicala, spre exemplu, sau culturala, care sunt in jurisdictia viceprimarului Dan Diaconu. Domnul Stoia are in jurisdictie Directia Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse, altele decat scolare, medicale, sportive si culturale si altele decat cladirile si terenurile private ale cetatenilor. N-au fost in niciun moment in jurisdictia sa. Dupa ce am emis dispozitiile primarului, in care am pus pe hartie aceste lucruri, care erau oricum instituite (...) astazi a continuat sa se comporte sfidand toate aceste dispozitii si afirmand, inclusiv in scris, ca dansul face bine ceea ce face si oricum va face ceea ce vrea. Or, o fi Marius Cristescu seful lui, dar la Bega Grup. Primaria Municipiului Timisoara este condusa de Nicolae Robu si cata vreme va fi condusa de Nicolae Robu sef acolo este Nicolae Robu. Nu este Marius Cristescu si nu vreau sa-l acuz pe domnul Cristescu, il acuz pe domnul Stoia, si nu este nicio alta persoana. Dincolo de orice aliante si interese."

O alta nemultumire a edilului-sef tine de iesirile publice ale viceprimarului social-democrat, de dezvaluirile facute de Stoia in presa cu privire la retrocedari si anchete in curs: "Domnul Stoia a refuzat in mod sistematic, de la inceput de cand este viceprimar si pana acum, sa-si respecte atributiile. Dansul se ocupa mereu de altceva si, in loc sa lase rezultate in urma, lasa conferinte de presa cu subiecte de scandal si atata tot", sustine Robu.

Intrebat de ce crede ca Robu a ajuns sa ceara schimbarea sa din functie, Stoia a fost destul de evaziv, desi a folosit cuvinte dure. "E sub o influenta nociva, dintr-o zona obscura, care mie imi scapa. Cred ca este de buna credinta, dar primeste sfaturi ciudate. E sub o influenta proasta a sfetnicilor, atat din cadrul primariei, cat si al mafiei imobiliare. Altfel nu are nicio logica ceea ce face, e un totusi un om cu mintea acasa", a mai declarat inca viceprimarul. "Un om a luat-o pe aratura, o sa-si revina."

Nicolae Robu nu crede insa ca acest conflict ar putea duce la ruperea USL in Timis, pentru ca "USL Timis nu inseamna Traian Stoia (...) Vreau sa o spun raspicat: in judetul Timis nu exista tensiuni in USL. Relatiile intre PNL, PSD si PC sunt foarte bune (...) Nu as vrea sa se rasfranga nimic care tine strict de persoana Traian Stoia asupra celorlalti reprezentanti ai PSD, asupra tuturor consilierilor locali ai PSD, cu care am o colaborare de nota 10."

Intrebat ce se va intampla in cazul in care PSD refuza sa-i retraga sprijinul lui Stoia, Robu a raspuns ca ii va schimba subalternului sau atributiile: "O sa incerc sa-i dau atributii de care poate se va ocupa. Iar daca nu, ramane cu cat mai putine."

  • Liderii PSD din tara sar in apararea lui Stoia

Presedintele PSD Timis, Titu Bojin, sustine ca primarul Nicolae Robu l-a anuntat doar ca nu poate colabora cu viceprimarul Traian Stoia, insa in discutia telefonica avuta nu s-a pus problema retragerii sprijinului politic pentru viceprimarul social-democrat. La randul sau, presedintele PSD Timisoara, Sorin Grindeanu, sustine ca a aflat din presa despre anuntul facut de primarul Nicolae Robu si este de parere ca astfel de nemultumiri ar trebui discutate in sedintele USL: "Acest mod de lucru nu am cum sa il aprob", a comentat el.

Adam Craciunescu, director Romsilva, presedinte executiv al PSD Timis si apropiat al lui Ilie Sarbu, il acuza pe Nicolae Robu de incalcarea protocolului USL si a tinut sa ii aminteasca primarului Timisoarei ca PSD ar fi avut un rol esential in campania electorala din 2012: "PSD a manifestat permanent un grad de toleranta ridicata fata de actiunile domnului Robu chiar si atunci cand impartirea atributiilor viceprimarilor a fost facuta discretionar. Si el o da inainte cu din zona imobiliara pe care le-ar fi facut Stoia in ultima perioada. Eficienta actiunilor viceprimarului PSD pare sa fie principalul motiv al deranjului domnului Robu, situatie cu care nu putem fi de acord", potrivit DeBanat.ro.

Si presedintele PSD Caras-Severin, Ion Mocioalca, il critica pe Nicolae Robu: "Constat cu regret ca la Timisoara functionarea USL este pusa sub semnul intrebarii printr-un gest precipitat al domnului primar Nicolae Robu, presedintele PNL Timis si copresedinte al USL Timis. Ma refer la solicitarea privind inlocuirea colegului nostru Traian Stoia din functia de viceprimar al municipiului." El a precizat ca a discutat la telefon cu Robu vizavi de nemultumirile acestuia, propunand o analiza in interiorul USL. "Cu toate acestea, observ ca domnul primar al Timisoarei s-a grabit sa lanseze un atac mediatic la adresa viceprimarului PSD, fara a mai astepta sa se intruneasca structura judeteana a USL. Este inacceptabil un asemenea stil de lucru."