Vicepresedintele PDL Alin Tise a declarat joi, intr-o conferinta de presa ca PDL va ataca la Curtea Constitutionala proiectul descentralizarii dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament. Totodata, Tise acuza Guvernul ca va trece la "epurarea politica" a 10.000 de functionari publici, care vor fi trimisi in somaj dupa aplicarea legii descentralizarii, transmite agentia Mediafax.

"Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, declara ca prin aplicarea legii privind stabilirea unor masuri de descentralizare, 10 la suta din functionarii tarii vor fi concediati. Romania este victima unei guvernari iresponsabile. (...) 10.000 de functionari publici vor deveni someri in scurt timp, adica 10 la suta din sistemul administrativ.

Prin legea descentralizarii, autoritatile locale vor primi doar 50 la suta din cheltuielile necesare, iar consiliile judetene vor fi nevoite sa disponibilizeze oameni. Este un abuz faptul ca se fac disponibilizari colective, fara stabilirea unor criterii obiective, aceste disponibilizari fiind lasate la mana directorilor politici, ceea ce este extrem de grav", a declarat senatorul PDL.

Totodata, Tise a anuntat ca pe langa atacarea proiectului descentralizarii la Curtea Constitutionala, PDL va depune in Parlament si o motiune simpla pe acest subiect.

Guvernul urmeaza sa aprobe in sedinta din 14 noiembrie proiectul de bugetul pentru anul viitor si proiectul de lege privind descentralizarea, urmand sa vina in Parlament sa isi angajaze raspunderea pentru descentralizare.