Premierul Victor Ponta a lansat miercuri, in deschiderea sedintei de Guvern, un nou atac la adresa presedintelui Traian Basescu acuzandu-l ca a tranzactionat la Bruxelles interesele Romaniei pentru a-si pastra "niste prietenii personale in caz de nevoie".

Victor PontaFoto: Agerpres

"Fonduri europene avem mai putine in 2014-2020 pentru ca asa a negociat presedintele tarii, fara niciun mandat. Spun aceste lucruri pentru ca am vazut o decizie de astazi a Curtii Constitutionale a Romaniei. Problema nu este cine merge la Consiliu, merge presedintele, merge prim-ministrul, problema este daca acolo te bati pentru Romania sau daca acolo vinzi Romania ca sa iti pastrezi tu niste prietenii personale in caz de nevoie. Ori eu cred ca presedintele a vandut interesele Romaniei si cand a negociat deficitul si cand a negociat fondurile europene, despre agenda digitala banuiesc ca nu a deschis gura la Consiliul European pentru ca nu stia", a declarat Ponta.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, miercuri, ca nefondata, sesizarea presedintelui Traian Basescu referitoare la Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene si a declarat-o constitutionala, anunta Agerpres.

Amintim ca seful statului contestase atributul Parlamentului de a se implica in definirea mandatului la Consiliul European, precizand ca presedintele ar trebui sa fie instanta care stabileste acest mandat, mai ales ca o decizie anterioara a CCR a aratat ca persoana care reprezinta Romania la Consiliul European este presedinte. Legea promovata de USL in Parlament stipuleaza ca mandatul de reprezentare la Consiliul European este formulat de Guvern si transmis Parlamentului, care poate face propuneri - ceea ce exclude practic presedintele Romaniei de la formularea mandatului.