Premierul Victor Ponta a afirmat luni ca l-a "rugat" pe ministrul liberal al Finantelor, Daniel Chitoiu, sa-i prezinte rezultatele discutiilor cu Fondul Monetar International liderului PNL, Crin Antonescu, pentru a sti daca exista si acordul partenerilor de guvernare pentru un nou acord cu FMI.

Victor Ponta si Crin AntonescuFoto: Agerpres

"L-am rugat pe dl Chitoiu sa discute cu dl Antonescu si sa-i prezinte rezultatul (discutiilor cu FMI) in asa fel incat la ora 5 sa stim ce decidem", a spus Victor Ponta, intrebat de ziaristi cum comenteaza criticile formulate de Crin Antonescu legate de un nou acord cu FMI.

"Daca exista si acordul PNL, putem (luni) la ora cinci sa anuntam finalul" discutiilor cu expertii FMI, a spus Ponta.

Acesta a precizat ca doar ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si ceilalti ministri implicati in discutii pot vorbi "de lucruri serioase, cu documentele pe masa", atunci cand vine vorba de acordul cu FMI.

Prima reactie a premierului Ponta atunci cand a fost intrebat cum comenteaza declaratiile facute duminica de Crin Antonescu a fost: "Haideti sa o luam serios, nu neserios", dupa care a precizat ca, inaintea acordului cu FMI, s-a prezentat in fata Parlamentului, unde toate grupurile parlamentare, cu exceptia PP-DD, au sustinut un nou acord.

"Ca in Parlament spui una si la TV alta, nu ma deranjeaza, important e ce spui in Parlament", a notat el, dupa care a precizat ca ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, numarul doi in PNL, a condus negocierile "foarte bine".

Victor Ponta a subliniat ca, in lipsa unui acord cu Comisia Europeana si FMI, Romania pierde 'top-up-ul" de 10% la fondurile europene, finantarea pentru caile ferate si va plati dobanzi mai mari la imprumuturile internationale.

"Astea sunt lucruri serioase, pe care nu le poti schimba. Dl Chitoiu le stie pe toate si a tratat negocierile in acest sens", a subliniat Ponta, adaugand ca "orice alta discutie fara toate datele este o discutie politicianista si populista".

"Dl Chitoiu si-a facut foarte bine treaba (...) Din partea PSD dl Chitoiu are sprijinul necesar, daca il are si din partea PNL si PC, putem inchide negocierile" cu FMI, a avertizat primul ministru.