"Daca am dat faliment intr-un domeniu, nu inseamna ca nu te mai apuci de domeniul ala. Astepti sa dea toti faliment si cand s-a eliberat piata incepi un nou ciclu economic", a povestit pentru HotNews.ro senatorul Ionel Agrigoroaei. Parlamentar PP-DD aflat la primul mandat, Agrigoroaei are datorii de 540.000 de euro la banci, dar si o plantatie de nuci si 365 de familii de albine, despre care declara ca ii aduc anual un venit de aproape 100.000 lei. Nucile si mierea nu l-au scos din criza, spune acesta. Planul salvator pentru senatorul cunoscut ca "Domnul Criza" este o noua afacere in acelasi domeniu in care de trei ori a dat faliment: textilele. Si-a deschis trei firme, insa nu pe numele sau "pentru ca bancile sunt inconstiente si daca vad ca merge 2 luni, vin si iti blocheaza conturile".

Ionel AgrigoroaeiFoto: cdep.ro
  • Senatorul a lansat in urma cu doi ani si o carte - "Esecul, un salt mare spre succes" - pe care o va edita si in spaniola pentru publicul afectat de criza din peninsula
  • Cum trec cei care fac legile prin criza, ce datorii au la banci si cum le fac fata? HotNews.ro va prezenta o serie de articole despre solutiile gasite de parlamentari pentru a se redresa economic

Ionel Agrigoroaei (45 de ani) este senator PP-DD aflat la primul mandat, membru al Comisiei economice, industrii si servicii din Senat si secretar al Comisiei pentru aparare si al Comisiei comune pentru integrare europeana dintre Palamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova. A fost consilier local la primaria Iasi in perioada 2008-2012 si membru PDL pana in februarie 2012.

Potrivit declaratiei de avere, senatorul are datorii la banci in valoare de 540.000 de euro, dar si o plantatie de nuci de 45.000 metri patrati si 365 de familii de albine din care a incasat un venit anual de aproape 100.000 lei. Fiind din familie de "textilisti", Agrigoroaei a avut mai multe firme de confectii si apoi de imobiliare, cu care a inregistrat "trei falimente succesive rasunatoare", scrie publicatia 7est.ro

In prezent, senatorul cunoscut si ca "Domnul Criza" si-a deschis trei alte firme de confectii, inregistrate pe numele unor prieteni ca sa nu fie executat de bancile la care are datorii, cu care spera sa iasa din criza. Are planuri de editare in spaniola a cartii "Esecul, un salt mare spre succes", publicata in 2011.

"Trebuie sa ma camuflez nu pentru a evita fiscul, ci pentru a ma feri de prostia bancilor"

Contactat de HotNews.ro, senatorul Ionel Agrigoroaei a declarat ca a acumulat aceste datorii prin falimentul din 2009 al firmelor de confectii textile pe care le-a detinut. "Nu am lasat datorii la stat cand am falimentat", a precizat acesta. Pentru acoperirea datoriilor bancare, are o singura solutie: "m-am apucat din nou, de doi ani, de confectii si imi dezvolt din nou firma de confectii". Plantatia de nuci si apicultura "sunt afaceri fara riscuri mari", dar care nu pot acoperi gaurile financiare, ci care doar aduc "un venit constant pentru a putea trai decent", sustine parlamentarul PP-DD.

Toate societatile comerciale trecute in declaratia de interese sunt in faliment, iar cele 3 firme de confectii nou infiintate sunt "inregistrate corect, legal, dar sunt pe numele altor persoane (...) pentru ca bancile sunt inconstiente si daca vad ca merge doua luni vin si iti blocheaza conturile si spun: gata, hai sa ii luam banii", a declarat Ionel Agrigoroaei. Potrivit acestuia, "pentru a putea sa ii achit bancii 500.000 de euro, eu trebuie sa ajung la un rulaj macar de 50.000 de euro pe luna. Si atunci eu trebuie sa ma camuflez nu pentru a evita fiscul, ci pentru a ma feri de prostia bancilor. Asta este motivul principal".

Cu cele trei firme, senatorul spune ca are un rulaj lunar de "maximum 25.000-30.000 de euro pe luna, in lunile bune".

In ceea ce priveste apicultura, "si aici suntem la a 5-a, a 6-a generatie in domeniu", sustine Agrigoroaei, care precizeaza ca tatal sau se ocupa de aceasta activitate. "Cu nucile a fost ideea mea acum 10-12 ani cand am inceput sa plantez nucii pe un teren al mamei mele, ca m-am gandit pentru un asemenea eveniment", povesteste senatorul, care sustine ca livada va deveni deplin productiva abia pe la 14-15 ani. "Anul asta am strans vreo 7 tone de nuci, dar abia peste 3-4 ani voi ajunge la 15-20 de tone", moment in care se gandeste sa exporte in Germania. In prezent, dupa culege nucile "sunt tot felul de persoane care fac achizitii de nuci si se duc ele si le vand mai departe".

Agricultura "este pentru a se asigura un trai decent in perioade de criza", a declarat acesta. Senatorul a povestit pentru HotNews.ro ca nucile si mierea "m-au ajutat atunci cand am ramas fara niciun ban in cont, cu toate bunurile sechestrate, m-a ajutat enorm de mult pentru a avea cu ce imi plati gazul, lumina si de a intretine cei 2 copii si familia".

In concluzie, solutia pentru datoriile la banci este "sa cresc firmele de confectii si cam in 3 ani voi incepe sa pot achita datoriile si probabil cam in 6 ani eu as putea achita datoriile". "Am inceput sa achit deja de anul asta din nou datorii la banci, dar putin, abia 5-600 de euro pe luna reusesc sa achit la banci", afirma Ionel Agrigoroaei.

Daca am dat faliment intr-un domeniu, nu inseamna ca nu te mai apuci de domeniul ala. Astepti sa dea toti faliment si cand s-a eliberat piata incepi un nou ciclu economic

In ceea ce priveste faptul ca tot industria textila a fost cea care l-a scos de pe piata de trei ori pana acum, senatorul spune ca "daca am dat faliment intr-un domeniu, nu inseamna ca nu te mai apuci de domeniul ala". "Cand a inceput criza, eu eram pe imobiliare si pe confectii. La criza asta, au fost afectate cel mai mult afacerile din textile si din imobiliare. Criza vine printr-o supraproductie si printr-o lipsa de lichiditati in piata. 90% din industria usoara a murit, a dat faliment, si acum au aparut din nou nise de piata libere. Eu am experienta, trecand de mai multe ori prin asemenea momente, ca in textile criza e in general o data la 4-5 ani. Criza mare care vine o data la un ciclu economic este la 9-10 ani", explica parlamentarul, membru al Comisiei economice din Senat.

Acesta precizeaza ca "daca am dat faliment intr-un domeniu, nu inseamna ca nu te mai apuci de domeniul ala. Ba dimpotriva, domeniul ala este cel mai potrivit, numai astepti sa dea toti faliment, ca asta se intampla, si cand s-a eliberat piata si deja este lipsa de marfa pe un segment, pe o nisa de piata, atunci incepi un nou ciclu economic. Si eu asta fac, am inceput un nou ciclu".

Intrebat daca se asteapta la un nou faliment peste 4-5 ani, Agrigoroaei a declarat: "eu sper ca nu, dar niciodata nu se stie. Sper ca nu, pentru ca dupa ce am dat faliment prima oara, am zis ca a doua oara nu o sa o mai patesc". "Eu, fiind un om care permanent am facut bani, am un defect, din multele defecte pe care el am: sunt sigur pe mine si cand imi merge bine zic - nu mai trebuie sa imi iau masuri de precautie, sa pun bani de rezerva deoparte. (...) E o gandire proasta, gresita, prea multa siguranta pe tine te face sa fii mai neglijent si sa nu mai fii atent. Dar si cei mai atenti oameni din lume au dat faliment. E o perceptie gresita din partea majoritatii, cand spun cum vad lucrurile cand aud de faliment", a declarat senatorul, care da ca exemplu evolutia miliardarului Donald Trump.

La datoriile pe care le are in prezent, senatorul sustine ca un aport foarte mare il au chiar bancile. "Ultimii 400.000 de euro eu i-am luat de la banca nu ca aveam nevoie de ei, ci ca bancile 3 luni de zile au stat pe capul meu: hai domnule Agrigoroaei, hai sa va dam. Si le spuneam ca nu indeplinesc conditiile, ca nu am nevoie, ca nu imi trebuie, si au stat pe capul meu pana m-au convins. Si m-am dus si am cumparat niste terenuri care nu imi trebuiau. Ei aveau un istoric foarte bun despre mine ca luam un teren, faceam un proiect frumos pe el si vindeam cu 300% profit si atunci ei spuneau: ne bazam pe om, nu am avut niciodata o restanta la banci pana in 2009, aveam un punctaj maxim in baza de date a bancilor si normal ca mi-au dat. Dar bancile au gresit", a declarat Ionel Agrigoroaei.

Dupa 3 falimente, senatorul si-a lansat cartea "Esecul, un salt mare spre succes" si a oferit consultanta in afaceri

Senatorul PP-DD are insa si planuri editoriale. In 2011 a lansat cartea "Esecul, un salt mare spre succes", cu sfaturi pentru cei aflati in criza, iar "in 2-3 saptamani maxim deja apare o alta carte - 'Iar adevarul ne va face liberi'". Cartea "Esecul, un salt mare spre succes" a fost editata de 3 ori, a fost vanduta doar in Iasi in 3.000 de exemplare si va fi editata si in spaniola, spune Agrigoroaei. "O sa o lansez in spaniola pentru ca m-am gandit la criza din Spania si alte tari vorbitoare de spaniola in care cu siguranta o sa aiba succes. Inca nu e prea tarziu pentru ca nu s-a terminat criza. Cartea mea da un impuls celor care se descurajeaza, care isi pierd speranta, nu mai au incredere in ei si spun: am avut un esec, sunt un prost, nu mai sunt in stare de nimic", a afirmat pentru HotNews.ro parlamentarul.

"Iar adevarul ne va face liberi" este viziunea asupra parlamentului la 9 luni dupa ce a fost ales senator, a afirmat acesta. Sunt in plan de editare cartile "Nu exista femei urate" si "Nu-ti devora maestrul", insa "acum consider ca criza prin care trec romanii este cea mai mare prioritate", a explicat Ionel Agrigoroaei. Acesta a precizat ca a oferit si consultanta in afaceri, in mare parte unor oameni aflati de asemenea in faliment si care nu stiau cum sa isi redreseze afacerile.

Citeste aici cartea "Esecul, un salt mare spre succes" (Sursa)

Declaratia de avere

Ionel Agrigoroaei detine doua terenuri agricole in Iasi, Letcani-Dumnesti si Ciortesti, fiecare cu o suprafata de 45.000 metri patrati, cumparate in 2007-2008, respectiv 2006-2007. Senatorul mai are 3 terenuri intravilane in Nicolina si Sararie, Iasi, unul de 525 metri patrati, unul de 300 metri patrati si unul de 978 metri patrati, cumparate in intervalul 2001-2007. Agrigoroaei detine si o casa de locuit de 84 metri patrati in Sararie -Iasi, cumparata in 2001.

La categoria "Alte active producatoare de venituri nete, care insumate depasesc echivalentul a 5.000 Euro pe an", senatorul PP-DD a trecut o plantatie de nuci de 45.000 metri patrati si 365 de familii de albine.

La capitolul "Datorii", Ionel Agrigoroaei a mentionat un credit bancar in valoare de 160.000 de euro contractat in 2007 si scadent in 2032, un credit bancar de 200.000 de euro contractat in 2007-2008 si scadent in 2032, un credit de 180.000 euro contractat in 2008 si scadent in 2030, precum si o datorie din 2012 de 55.000 euro catre Marius Ostoficiuc, scadenta in 2014. Marius Ostaficiuc este directorul comercial al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi (DRDP) (Sursa).

Senatorul a avut un venit anual de 12.000 lei din pozitia de consilier local Iasi, iar ca senator a incasat un venit de 1.809 lei, potrivit declaratiei de avere din iunie 2013. In ceea ce priveste "veniturile din activitati agricole", Agrigoroaei incaseaza 55.000 lei prin vanzare de nuci din productie proprie si 40.000 lei prin vanzare de produse apicole.

Descarca de aici declaratia de avere a senatorului Ionel Agrigoroaei

Declaratia de interese

Ionel Agrigoroaei este unic asociat in SC Agri Company si asociat in SC Aya Sports Design, SC Aya Construct Design si SC Marcelila Farmec. In declaratia de interese, Agrigoroaei mentioneaza la rubrica "Asociat sau actionar la societati comerciale" urmatoarele: "Toate celelalte societati sunt in procedura de lichidare".

Senatorul PP-DD este si presedinte al Asociatiei Nationale a Contribuabilului Roman si vicepresedinte al Consiliului Consultativ pentru Protectia Consumatorului.

Descarca de aici declaratia de interese a senatorului Ionel Agrigoroaei

Ionel Agrigoroaei a fost consilier local in Iasi in perioada 2008-2012 si membru PDL pana in februarie 2012, cand a fost exclus din partid dupa ce a votat in Consiliul Local in favoarea unui proiect care nu era sustinut de democrat-liberali (Sursa). Imediat el s-a inscris in PP-DD (Sursa).

CV Ionel Agrigoroaei (Sursa)

Experienta profesionala:

2012: Consilier local al Municipiului Iasi si Presedinte al Asociatiei Nationale a Contribuabilului Roman

2000-2009: Manager la AYA SPORTS SRL

1991-1999: Manager la Agri - Company SRL

1988-1991: Sef Sectie Confectii Textile la UJECOOP Iasi

Studii:

Institutul de Studii Europene - Iasi, Specializare: Management, Absolvit 2009;

Diverse specializari in domeniul industriei usoare (confectii-textile), marketing, design si cursuri de negociere intre 1988 - 2005

Experienta politica:

2002-2012: Presedinte al Comisiei pentru Industria Usoara din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica al Prefecturii Iasi

2003-2008" Trezorier si membru in Biroul Permanent al PSD Iasi

2008-2012: Consilier local al Municipiului Iasi

Presedinte al Asociatiei Nationale a Contribuabilului Roman