Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat duminica, ca liderul PNL Crin Antonescu risca sa ramana fara sprijinul votantilor PSD, precizand ca ar fi pierdut deja o treime, iar candidatura acestuia va trebui testata in sondaje, conform protocolului USL. Geoana a fost intrebat daca are de gand sa candideze la prezidentiale in 2014, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, potrivit Mediafax. Senatorul PSD a replicat ca "in acest moment exista o intelegere de tip contractual intre PSD si PNL, in acest moment domnul Antonescu este candidatul USL".

Geoana a apreciat ca liderul PNL "a pierdut din simpatiile votantilor PSD" din momentul in care a fost presedinte interimar si performanta acestuia a putut fi vazuta de toti, iar apoi faptul ca in calitate de presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei nu a reusit sa "insufleteasca" proiectul si "sa-l duca mai aproape de concretizare".

"Ceea ce pe mine ma framanta este ca in acest moment riscul ca domnul Antonescu sa nu aiba suficient de multe voturi in cadrul USL ca sa poata sa fie principalul nostru candidat risca sa se intample. Si daca intra in aceasta logica, in care practic pe fiecare initiativa a PSD si a Guvernului PSD-PNL, fiecare, din ultimele luni: pe Codul rutier pozitie, pe chestiuni de fiscalitate pozitie diferita, pe Rosia Montana pozitie diferita, pe sist pozitie diferita, pe reforma justitiei pozitie diferita, pana si pe Kosovo...pozitie diferita. Eu nu pot sa constat de fapt o linie a frontului electoral pentru 2014", a afirmat Geoana.

Fostul presedinte al PSD a sustinut ca presedintele PNL este mai degraba interesat sa culeaga voturi de pe "zona de dreapta" unde exista potential din prisma faptului ca PDL este slabit.

"Primavara viitoare ne va aduce clarificari suplimentare. Daca domnul Antonescu continua sa creada ca-si face loc pe dreapta dand in PSD, isi face loc pe dreapta probabil, dar pierde publicul PSD. Deci a pierdut o treime din publicul PSD in cateva luni de zile", a mai declarat Geoana.

El a tinut sa sublinieze ca in aceste conditii liderii PSD trebuie sa ceara electoratului lor, care totalizeaza 30-40 la suta dintre romani, sa voteze un candidat care nu provine din partid, in conditiile in care Constitutia "pare sa nu se modifice si rolul presedintelui sa ramana la fel de important ca si astazi si 5 sau 10 ani de mandat".

De asemenea, Geoana a afirmat ca sustinerea lui Antonescu pentru prezidentiale din partea PSD va fi verificata prin sondaje, conform protocolului USL.

"Aritmetic, nu emotional, aritmetic ca sa castigi presedintia Romaniei trebuie sa mergi in turul doi si in turul doi sa castigi mai mult decat ceilalti. Deci din punct de vedere al publicului PSD, care reprezita cel mai masiv conglomerat electoral, a nu-l avea pe acest public face aproape imposibil aritmetic vorbind sa construiesti o majoritate pe langa noi..nu se poate", a mai sustinut senatorul PSD.

"Cine nu are publicul PSD nu are nicio sansa la prezidentiale", a completat el.

Geoana a mai afirmat ca presedintele PNL, Crin Antonescu, "pare sa aleaga din punct de vedere strategic o linie de cucerire de voturi pe dreapta, in contrast cu PSD", ceea ce este o dezamagire din punct de vedere al calcului tactic al liderului PNL.

Senatorul PSD a evitat sa raspunda la intrebarea legata de intentia sa de ca intra intr-o cursa prezidentiala din partea PSD in cazul in care se va produce ruptura USL, mentionand ca aceasta decizie apartine partidului, "in functie de cine are cele mai bune sanse sa castige".