Politica europeana de imigrare dupa tragedia din Lampedusa si modul de actiune dupa spionajul american intensiv in Europa vor domina summit-ul liderilor UE care incepe joi la Bruxelles.

Liderii europeni confruntati cu un aflux de imigranti in Italia si Malta, dar si in Grecia si Spania , vor cele omologilor lor mai multa solidaritate concreta, la trei saptamani dupa tragedia de pe coasta insulei Lampedusa in care au murit 360 de oameni.

Premierul italian, Enrico Letta, solicita o consolidare a Frontex, agentia de monitorizare a frontierelor europene . Maltezul Joseph Muscat doreste ca UE sa adopte o " strategie clara ". Si premierul spaniol Mariano Rajoy , a cerut , miercuri, ca actiunea de control a frontierelor sa fie "un efort al intregii Uniuni Europene".

Merkel, supravegheata

Reuniuneasefilor destat si de guvern din UE are loc pe fondul unui amplu scandal despionajamerican,inclusivla cel mai inaltnivel.

Duparapoarte carearata ca Agentia Nationala de Securitatedin SUA(NSA)a interceptatmaimult de70 de milioane de convorbiri telefonice din Franta,Berlinul a anuntat miercuri seara casi telefonulmobilal cancelaruluiAngelaMerkel"ar puteafimonitorizatde catreserviciileamericane".

O afirmtie negataimediatde catrepresedintele BarackObama.

Traian Basescu, la Consiliul European

Presedintele Traian Basescu se va afla joi si vineri la Bruxelles, pentru a participa la lucrarile Consiliului European si la Summitul Partidului Popular European, scrie un comunicat al Presedintiei.

Seful statului va participa la Summitul Partidului Popular European, dar si la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European. Tot joi, va lua parte si la prima sesiune de lucru a reuniunii Consiliului European, precum si la Dineul de lucru separat al sefilor de stat si de guvern.

Vineri, Traian Basescu va lua parte la cea de-a doua sesiune de lucru a reuniunii Consiliului European, dupa care, in jurul orei 13,45, va sustine o declaratie de presa.