In Romania se da o ordonanta de urgenta la trei zile, ceea ce nu se mai intampla in nicio alta tara, situatie care trebuie reglementata printr-o simplificare a adoptarii legilor de catre Parlament, a declarat, pentru Mediafax, Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei de la Venetia.

Gianni BuquicchioFoto: venice.coe.int

Acesta a avertizat ca una dintre problemele ce ar trebui reglementate in Constitutia revizuita este cea a ordonantelor de urgenta. "Nu este doar problema actualei majoritati, s-a intamplat si in trecut, cand au existat 100-130 de ordonante de urgenta pe an. Anul acesta au fost deja 92, este deja prea mult. Asta inseamna in jur de o ordonanta la fiecare trei zile. In nicio alta tara nu exista o astfel de situatie", a precizat Gianni Buquicchio.

El a subliniat faptul ca Guvernul recurge la ordonante si din cauza procedurii parlamentare care dureaza prea mult. "Dupa adoptare, o lege trebuie sa ajunga la Curtea Constitutionala, apoi inapoi la Parlament, iar presedintele o poate trimite din nou la Curte. Poate dura luni de zile pana cand o lege este adoptata. Acesta este o cauza a problemei. Sistemul nu este bun, trebuie imbunatatit", a subliniat presedintele Comisiei de la Venetia.

In opinia sa, exista doua modalitati de rezolvare a acestei probleme: simplificarea procedurii de adoptare a legilor in Parlament si delegarea legislativa. "Recomand in primul rand accelerarea si simplificarea procedurii de adoptare de catre Parlament a unei legi si apoi delegarea legislativa catre Guvern in anumite domenii, cu un mandat precis, deoarece uneori Guvernul, chiar daca Parlamentul lucreaza repede si bine, are nevoie sa adopte masuri urgente", a spus presedintele Comisiei de la Venetia.

  • Comisia de la Venetia: Draftul de revizuire a Constitutiei trebuie trimis in ianuarie 2014, altfel e prea tarziu

Romania trebuie sa trimita Comisiei de la Venetia ultima varianta de revizuire a Constitutiei in ianuarie 2014, daca doreste ca aceasta sa poata fi adoptata pe parcursul anului viitor, a mai declarat pentru Mediafax presedintele acestui for, Gianni Buquicchio.

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a precizat ca nu este "nemultumit" de faptul ca autoritatile romane nu au trimis ultima varianta de revizuire a Constitutiei pana la sfarsitul lunii septembrie - asa cum se angajasera in urma vizitei din iulie, la Bucuresti, a reprezentatilor acestei institutii. "Eu am fost - si am vorbit cu prietenii din Romania, cu autoritatile - impotriva ritmului foarte rapid pentru ca, initial, doreau revizuirea Constitutiei pana la sfarsitul anului 2013. Dar revizuirea Constitutiei este un lucru serios, trebuie sa ai timpul necesar, fara a amana bineinteles pana la calendele grecesti, este nevoie de o perioada rezonabila. De aceea nu sunt nemultumit de aceasta amanare si, daca se va revizui Constitutia pana la sfarsitul anului viitor, va fi un succes", a precizat Buquicchio.

Gianni Buquicchio a avertizat autoritatile romane ca trebuie sa trimita ultima varianta de modificare a Constitutiei pana cel tarziu in ianuarie 2014, pentru ca membrii Comisiei de la Venetia sa poata studia si evalua documentul.

"Au fost cateva neintelegeri si amanari. Dupa vizita din iulie am stabilit cu Comisia parlamentara (de revizuire a Constitutiei - n.r.) sa primim un nou draft pana la sfarsitul lunii septembrie. Dar acest draft nu a fost gata si acum calendarul e urmatorul: imediat ce aceasta varianta este gata, dar cel mai tarziu la inceputul lui 2014, pentru a putea sa-l vedem, sa lucram pe el, astfel incat sa pregatim o opinie finala preliminara pentru sesiunea noastra din martie", a explicat presedintele Comisiei de la Venetia.

Intrebat daca ultima varianta trebuie trimisa neaparat in ianuarie, Gianni Buquicchio a confirmat. "Da, in ianuarie, pentru ca in februarie este putin cam tarziu, pentru ca avem nevoie de ceva timp pentru a discuta cu autoritatile romane si cu societatea civila", a spus presedintele Comisiei de la Venetia, adaugand ca forul pe care-l conduce are nevoie de o luna pentru a putea emite o evaluare in sesiunea din martie, urmand ca in iunie sa prezinte evaluarea finala. "Comisia parlamentara va tine cont, speram, de sugestiile noastre pentru o posibila imbunatatire a textului si apoi putem da o opinie finala in iunie pentru ca proiectul (de revizuire a Constitutiei - n.r.) sa poata fi adoptat inainte de finalul anului", a subliniat Gianni Buquicchio.

Presedintele Comisiei de la Venetia a precizat ca aceasta organizatie nu da lectii si nu impune nimic, dar doreste ca tarile membre sa tina cont de opinia sa.

"Noi nu dam lectii, nu impunem nimic, tine de autoritatile nationale si de populatie sa aleaga propriul sistem. (...) Fireste, ne dorim ca opinia noastra sa fie luata pe deplin in considerare de catre tara respectiva, intrucat noi nu nu avem caracter politic, suntem impartiali si singurul lucru pe care-l vrem este bunastarea tuturor tarilor membre. De obicei, statele care coopereaza cu noi urmeaza in mare masura toate sugestiile si recomandarile noaste. Dar noi nu avem puterea de a impune ceva, statul poate urma sau nu aceste recomandari", a mai spus Gianni Buquicchio.

Acesta a precizat ca actuala revizuire raspunde "unei nevoi reale, care a aparut odata cu criza de anul trecut". "Noi ne-am exprimat opinia asupra situatiei legale si consideram ca sunt cateva lucruri care nu functioneaza bine. Si n-am fost singurii. Si Uniunea Europeana a fost nemultumita, si Consiliul Europei. Romania este membra a Consiliului Europei de 20 de ani si a Uniunii Europene din 2007, astfel ca ne asteptam ca Romania sa se comporte ca si alte tari europene", a spus acesta.

Intrebat daca Romania va suferi prejudicii de imagine in cazul in care nu respecta recomandarile, Gianni Buquicchio a precizat ca organizatiile internationale sunt "atente" la ceea ce spune Comisia de la Venetia. "Dupa cum spuneam, noi nu avem puterea de a impune nimic, dar, bineinteles, toate organizatiile internationale, printre care Consiliul Europei si Uniunea Europeana, vor fi atente la ceea ce vom spune. Ar putea exista o serie de prejudicii privind imaginea Romaniei, dar cel mai important este ca lucrurile vor continua sa nu functioneze bine", a spus Gianni Buquicchio, exprimandu-si speranta ca Parlamentul si Comisia parlamentara vor urma "pe cat posibil sfaturile noastre intelepte".

  • Comisia de la Venetia: Suspendarea presedintelui trebuie decisa de o instanta. Sa fie o responsabilitate legala

Presedintele Comisiei de la Venetia a mai declarat pentru Mediafax ca suspendarea presedintelui ar trebui sa se faca de catre o instanta juridica, nu de catre Parlament, si ar trebui sa se aiba la baza o responsabilitate legala, nu una politica.

Intrebat ce trebuie imbunatatit in textul Constitutiei Romaniei, Gianni Buquicchio a explicat ca trebuie reglementata procedura de suspendare a presedintelui.

"Daca se doreste o procedura de suspendare a presedintelui - ceea ce nu este neaparat necesar, in multe tari nu exista - trebuie evitata in mod clar o confuzie intre responsabilitatea legala si politica a presedintelui. Doar responsabilitatea legala, nu cea politica - aceasta este catre alegatori - ar trebui sa fie baza pentru o suspendare", a spus presedintele Comisiei de la Venetia.

Totodata, acesta a punctat faptul ca decizia nu trebuie sa apartina Parlamentului, ci unei instante. "Desigur, initiativa ar trebui sa fie in mainile Parlamentului, dar decizia ar trebui sa fie a unei instante, nu a Parlamentului, pentru ca, repet, este vorba de o responsabilitate legala, nu una politica", a precizat Buquicchio.

De asemenea, presedintele Comisiei de la Venetia considera ca trebuie clarificate rolul presedintelui si al premierului in ceea ce priveste politica externa si, in special, participarea la Consiliul European. "Aceste lucruri trebuie stabilite foarte clar in Constitutie. Acum nu e clar si, de aceea, exista astfel de probleme", a subliniat Gianni Buquicchio.

In opinia sa, sunt necesare imbunatatiri si in ceea ce priveste independenta justitiei. In acest context, el a precizat ca exista si ramuri in justitie unde lucrurile merg bine. "Exista aprecieri bune la adresa unor ramuri ale justitiei, tinerii judecatori au dovedit ca actioneaza independent, iar DNA este foarte apreciata in Europa", a mentionat presedintele Comisiei de la Venetia.

  • Presedintele Comisiei de la Venetia: Coabitarea nu merge atat de bine in Romania. E nevoie de un simt al loialitatii

Gianni Buquicchio a mai declarat pentru Mediafax ca in Romania coabitarea nu merge atat de bine si ca este nevoie de un simt al loialitatii intre institutiile statului, care nu poate fi insa trecut intr-o Constitutie.

Gianni Buquicchio considera ca revizuirea Constitutiei trebuie sa ofere o solutie in ceea ce priveste colaborarea dintre Presedintie si Guvern. "Sunt fel si fel de probleme intre presedinte si guvern. Coabitarea nu merge atat de bine in Romania, ea trebuie imbunatatita, pentru ca aceasta situatie se poate repeta", a spus presedintele Comisiei de la Venetia.

Pe de alta parte, acesta se declara multumit de semnarea pactului de coabitare. Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta "au dovedit dupa criza ca pot ajunge la un gentlemen's agreement, care poate nu functioneaza mereu, dar cel putin exista", a precizat Buquicchio.

Acesta a subliniat faptul ca Romania are nevoie "de o mai buna cultura politica, de un mai bun simt al loialitatii, de respect pentru si intre toate institutiile statului". "Aceasta revizuire a Constitutiei ar trebui sa duca la o mai buna functionare a tuturor mecanismelor si institutiilor tarii. Este nevoie de un simt al loialitatii intre institutii, care insa nu poate fi pus intr-o Constitutie. Loialitatea este o chestiune de caracter, trebuie facut un efort in acest sens", a precizat Buquicchio.

Referitor la intentia Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutie de a reduce puterile presedintelui, presedintele Comisiei de la Venetia a mentionat faptul ca nu este important sistemul, ci existenta unor mecanisme de check and balances. "Noi nu intervenim in astfel de chestiuni. Puteti avea sistem prezidential, semiprezidential sau parlamentar. Este o alegere suverana a tarii, a poporului. Pana la urma, toate sistemele pot fi bune, cu conditia sa existe un mecanism de check and balances", a declarat Gianni Buquicchio.