Presedintele Traian Basescu s-a aratat deranjat de afirmatiile critice facute de Catalin Predoiu la adresa sa si l-a acuzat pe prim-vicepresedintele PDL ca a vrut sa-l schimbe pe Daniel Morar de la conducerea DNA si ca l-a rugat sa vorbeasca cu Victor Ponta pentru a fi numit ministru al Justitiei.

"M-a deranjat ca imi dadea lectii dl Predoiu cand el a fost la mine sa ma roage sa vorbesc cu Ponta sa-l mentina si in guvernul lui. La mine a fost in Cabinet, sigur ca am vorbit si m-a refuzat Ponta, cu o anume motivatie. Omul asta sa nu indrazneasca sa imi dea lectii publice. Sa candideze la presedintie, dar sa nu minta", a afirmat Traian Basescu, invitat in studioul Evz.

Reactia sa vine dupa ce Catalin Predoiu a declarat, la Digi24, ca presedintele "a cedat" in cazul numirii lui Daniel Morar in functia de procuror general. "Eu nu l-as fi cedat pe Morar, nu as fi cedat acolo, imi pare ca presedintele a cedat", a spus Catalin Predoiu, care s-a inscris in competitia interna a PDL pentru a fi desemnat candidat la presedintie.

In replica, Basescu a sustinut ca Predoiu voia sa il schimbe pe Daniel Morar din functie, cand era ministru al Justitiei in guvernul Tariceanu.

"Dl Predoiu a spus cum a batut el cu pumnul in masa si a pus conditii presedintelui, premierului. Eu va spun ce imi aduc aminte. Eu imi aduc aminte asa, in guvernul Tariceanu a propus inlocuirea lui Daniel Morar de la DNA cu o doamna care nu avusese dosare prea importante in toata viata ei, care ii era consilier. Am inteles ca imi dadea lectii cum a renuntat Basescu la Morar, ori el cu manuta lui a facut propunere de inlocuire a lui Morar, pe discutiile din PNL si intelegerea cu Hrebenciuc", a spus seful statului.

Acesta a precizat ca, atunci cand a fost propus ministru al Justitiei in guvernul Emil Boc, i-a pus o singura conditie: mentinerea lui Daniel Morar la sefia DNA: "M-a derajnjat tipul acesta de om, cand l-am chemat sa-l intreb daca vrea sa ramana in guvern, am avut o singura conditie, sa-l propuna pe Morar pentru al doilea mandat".

Acum, Traian Basescu ii cere lui Catalin Predoiu "sa explice de ce nu l-a vrut pe Morar la DNA si de ce a fost la presedinte pentru a fi mentinut in guvern".

"Eu am fost onest fata de el, Ponta nu a fost de acord", a mai comentat Basescu.

Acesta este al doilea atac al lui Traian Basescu la adresa lui Catalin Predoiu, primul fiind inregistrat in momentul in care fostul ministru al Justitiei a intrat in PDL, moment in care presedintele a afirmat ca acesta "vizeaza alegerile prezidentiale din 2014".

"Trebuie sa ne amintim totusi ca, din punct de vedere al capacitatilor sale electorale, Catalin Predoiu a pierdut in 2008 alegerile parlamentare in fata unui om care a ajuns la puscarie, Marian Ghiveci. Una este sa ai o anumita prezenta si inteligenta si alta e sa ai capacitatea de a aduce voturi: nu sunt sinonime", afirma Traian Basescu, in iulie 2013, intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera si citat de Evz.