PDL va depune o motiune simpla impotriva Guvernului pe tema privatizarii CFR Marfa, intrucat au fost afectate atat interesele companiei, cat si interesele generale ale Romaniei, a anuntat marti prim-vicepresedintele formatiunii Catalin Predoiu, informeaza Agerpres.

Catalin PredoiuFoto: HotNews.ro

"Inregistram cel de-al treilea esec major al Guvernului socialist Victor Ponta. Dupa esecul privatizarii Oltchim, esecul proiectului Rosia Montana, avem acum esecul privatizarii CFR Marfa. O spunem cu toata raspunderea: esecul a devenit emblema Guvernului Ponta, esecul a devenit un model de guvernare USL. De aceea, PDL va depune o motiune simpla impotriva Guvernului, intrucat au fost afectate nu numai interesele companiei CFR Marfa, ci au fost afectate interesele generale ale Romaniei prin decredibilizarea tarii in ochii investitorilor, locali sau internationali. Nimeni nu investeste intr-o tara cu guvern incompetent", a declarat Predoiu, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PDL.

El a acuzat Guvernul condus de Victor Ponta de "complicitate la esecul CFR Marfa".

"Potrivit declaratiilor reprezentantilor Consiliului Concurentei, Guvernul a stiut inca din vara ca nu s-au depus toate informatiile necesare de catre cumparator. Guvernul a ascuns opiniei publice acest lucru si nu a luat masurile necesare sa invite si sa preseze cumparatorul sa depuna aceste informatii, astfel incat avizul Consiliului Concurentei sa fie eliberat in timp util", a adaugat Predoiu.

Potrivit acestuia, consecinta "esecului" privatizarii CFR Marfa ar fi, cel mai probabil, falimentul companiei.

"Vedem din nou un model aici, un mod de lucru al Guvernului Ponta: fie privatizeaza cu companii prietene, fie se ajunge la lichidare, unde o sa vedem din nou aceleasi figuri apropiate de guvernul socialist care au lichidat si alte intreprinderi economice, pe care Guvernul ar trebui sa le privatizeze si sa le faca profitabile. Este un joc la doua capete pe care il fac premierul si guvernul socialist: fie privatizez cu prietenii, fie lichidez cu prietenii. Probabil ca prietenii stiu de ce. Care va fi consecinta acestui faliment? Peste 1.500 de locuri de munca vor disparea, 1.500 de familii vor fi afectate, active de miliarde aflate in patrimoniul CFR Marfa vor fi vandute la bucata, cu preturi mult subevaluate", a subliniat Predoiu.

Predoiu a adaugat ca PDL isi reafirma sustinerea pentru un proces de privatizare care sa aduca investitii si noi locuri de munca. "Domnul Ponta nu are niciun drept moral sa vina si sa taie si sa arunce la lichidare companii pentru care au muncit doua generatii inaintea domniei sale. Ar trebui sa se utilizeze oameni competenti care stiu ce este aceea o privatizare, esecul a plecat inca de la primele masuri de pregatire", a conchis Predoiu.

El a precizat ca nu a existat o competitie reala pentru privatizarea CFR Marfa, iar reluarea procesului va fi greu de facut.

"Este nevoie urgent de consultari cu creditorii, dar de catre oameni care stiu ce trebuie sa vorbeasca cu ei si care sa inspire incredere ca reluarea procesului de privatizare se va face cu succes. (...) Domnul Ponta nu intelege lumea afacerilor, sa apeleze la oameni care inteleg o astfel de lume. Este diferita de cea politica", a mai declarat Predoiu.

  • Blaga: Procesul de privatizare a CFR Marfa, o manareala de la cap la coada

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat si el marti, inaintea sedintei BPN al PDL, ca nefinalizarea privatizarii CFR Marfa reprezinta "un nou esec marca Victor Ponta", potrivit Mediafax. Liderul PDL a descris privatizarea CGR Marfa drept "o manareala de la cap la coada".

"Din pacate, este un nou esec marca Victor Ponta si lucrul acesta era previzibil, pentru ca a fost o manareala de la cap la coada, intregul proces de privatizare, aduceti-va aminte cum s-au schimbat regulile in timpul jocului, pe parcurs au fost si datorii de peste 147 milioane de euro, ori pe parcurs s-a acceptat plata in rate. Noi vom introduce, o sa le propun colegilor, o motiune simpla, in Parlament, ca sa ne explice exact despre ce e vorba, ca nu e vorba numai de prostie si din pacate un nou esec al premierului sau este vorba si despre altceva", a precizat Blaga.

El a mai spus, referitor la privatizarea CFR Marfa, ca exista o neconcordanta intre hotararea de Guvern si contract si a aratat ca premierul si reprezentantii Ministerului Transporturilor ar trebui sa le explice parlamentarilor despre ce este vorba. "E nenconcordanta intre hotararea de Guvern si contract, ati vazut si dumneavoastra si cred ca ar fi foarte bine ca premierul si cei de la Ministerul Transporturilor sa le explice parlamentarilor", a adaugat Vasile Blaga.

  • Ramona Manescu: Vasile Blaga trebuie sa sustina acuzatiile pe care le face in cazul CFR Marfa

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat marti ca presedintele PDL, Vasile Blaga, trebuie sa-si sustina acuzatiile pe care le face in cazul CFR Marfa, transmite Agerpres.

Manescu a fost intrebata de jurnalisti cu privire la declaratiile lui Vasile Blaga, ministrul Transporturilor a raspuns: "Sa spuna domnul Blaga, atunci, despre ce este vorba. Face niste acuzatii pe care trebuie sa le sustina", a replicat Manescu, la Palatul Parlamentului.

In ceea ce priveste demersul anuntat de democrat-liberali privind depunerea unei motiuni simple, ministrul Transporturilor a aratat ca "Vasile Blaga face in Parlament ce trebuie sa faca orice lider de grup parlamentar".

"Poate sa depuna cate motiuni doreste dumnealui, numai sa fie fundamentate si sa aiba sanse sa le treaca", a spus Manescu.