Eurodeputatul Laszlo Tokes, reales sambata presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, a anuntat ca va candida pentru un nou mandat in Parlamentul European, fie in numele unei coalitii a partidelor maghiare, fie ca independent, fie "in alta formula", relateaza Mediafax.

Tokes LaszloFoto: Hotnews

Cei 120 de delegati care au participat sambata la Adunarea Generala a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) l-au reales in unanimitate pe eurodeputatul Laszlo Tokes in functia de presedinte.

Dup realegerea sa, Tokes a spus ca CNMT va continua, spre deosebire de UDMR, "lupta pentru autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic", si ca el personal va candida pentru un nou mandat la Parlamentul European in numele unei coalitii a partidelor maghiare "la egalitate", ca independent sau "in alta formula".

Laszlo Tokes, presedintele in exercitiu al CNMT, a fost reales fara sa fi avut vreun contracandidat, primind voturile unanime ale celor 120 de delegati care au participat la Adunarea Generala a Consiliului, desfasurata sambata la Oradea. Totodata, delegatii au aprobat reducerea numarului de membri ai Consiliului de Conducere a CNMT de la 11 la 9 persoane, realeasa fiind si Sandor Krisztina in functia de presedinte executiv.

Intr-o conferinta de presa ulterioara, Tokes a afirmat ca CNMT va continua sa lupte pentru "autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic si din Transilvania", afirmand ca din acest punct de vedere se detaseaza de UDMR, care "a uitat de acest lucru" si prefera sa colaboreze cu Guvernul de la Bucuresti.

"Noi continuam lupta pentru autonomie. UDMR a uitat de acest lucru, dar se pare ca se intelege cu plagiatorul Ponta, numai noi (CNMT si PPMT - n.r.) suntem exclusi din politica din Romania. Ponta, de altfel, a si spus ca ii recunoaste doar pe ei, si este bine pentru el ca UDMR nu face probleme Guvernului", a afirmat Tokes.

Pe de alta parte, vorbind despre esecul initiativei civice in Parlamentul European pentru ca Uniunea Europeana sa statueze in mod special protectia minoritatilor din statele membre, Tokes a spus ca regreta acest lucru si ca este adeptul "introducerii unui terminus tehnicus de antimaghiarism".

"Imi pare rau ca nu am reusit sa adoptam initiativa noastra civica si sa introducem conceptul de atitudine dusmanoasa impotriva minoritatilor din Uniunea Europeana, care sa fie ca si antisemitismul si antiiudaismul, si sunt de parere ca trebuie introdus un terminus tehnicus de antimaghiarism", a spus Tokes.

Totodata, presedintele CNMT a tinut sa dezminta un "zvon" conform caruia ar intentiona sa candideze la un nou mandat de parlamentar european pe lista UDMR, afirmand ca acesta are scopul de a-l "compromite".

"Intre colegi se zvoneste ca as participa la alegerile pentru Parlamentul European pe lista UDMR. Nici nu este vorba despre aceasta participare, este vorba despre posibilitatea unei coalitii intre partidele maghiare, pe baze egale, dar nu sa candidez pe lista UDMR. Cine spune asta doreste sa ma compromita, de aceea vreau sa resping aceasta stire falsa", a spus Tokes.

"Daca UDMR doreste ca ungurii din Transilvania sa fie reprezentati la Parlamentul European, pot sa se inteleaga cu o astfel de coalitie. Pentru mine nu candidatura mea este importanta, ci reprezentarea comunitatii maghiare. Daca UDMR doreste sa riste aceasta reprezentare, atunci va continua cu aceasta necolaborare cu PPMT, daca doreste aceasta reprezentare, va reusi sa ne aliem. Dar exista si alte alternative, sa ma duc candidat independent ori sa ma duc in alta forma", a spus Laszlo Tokes.