Gheorghe Falca, nou intrat in competitia interna a PDL pentru nominalizarea candidatului la prezidentiale, este membru cu state vechi in PDL si sustinator al proiectelor lui Traian Basescu. Falca, primar al Aradului din 2004, este cunoscut drept un opozant al lui Vasile Blaga in interiorul PDL. El este finul lui Traian Basescu si, de curind, a fost exonerat de orice vina intr-un dosar penal.

Gheorghe FalcaFoto: Hotnews

Ales primar al Aradului pentru prima oara in 2004, Falca a contribuit la renumele PDL de "partid al primarilor". El si-a pastrat mandatul la alegerile din 2008 si 2012, fiind unul dintre putinii primari de mari orase ai PDL la ultimele alegeri locale.

Pe plan politic, Falca a intrat in structura de conducere a PDL detinand, pe rand, functia de secretar executiv, vicepresedinte si apoi prim-vicepresedinte sub mandatul lui Emil Boc. Treptat, primarul Aradului a devenit un lider influent al partidului, reusind sa puna umarul la cooptarea in Guvern a unor ministri proveniti din organizatia de Arad (Traian Igas la Interne, Claudia Boghicevici la Munca). El a fost considerat de activul partidului un sprijin al gruparii Boc - Udrea - Anastase, ca opozant al garzii vechi Blaga - Berceanu - Videanu.

Dupa demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului si convocarea alegerilor pentru sefia PDL, Gheorghe Falca s-a pozitionat in tabara Elenei Udrea. Totodata, primarul Aradului a fost un sustinator al proiectelor lui Traian Basescu in cea ce priveste PDL si a sustinut inscrierea lui Mihai Razvan Ungureanu in partid. Dupa demisia lui Emil Boc din Guvern, Mihai Razvan Ungureanu a fost numit in fruntea Guvernului, fiind in viziunea lui Traian Basescu viitorul lider si candidat la prezidentiale al PDL.

Ungureanu urma sa se inscrie in PDL si la urmatoarele alegeri interne sa preia conducerea partidului. Demiterea Guvernului Ungureanu prin motiune de cenzura de catre USL si indecizia acestuia de a se inscrie in PDL a inlesnit drumul lui Vasile Blaga la sefia partidului.

In acest context, Falca a cochetat in 2012 cu ideea de a candida la sefia partidului, insa a renuntat in favoarea Elenei Udrea.

Inaintea Conventiei PDL din 23 martie 2012, in interiorul PDL a izbucnit un scandal la nivelul organizatiilor PDL din Arad. Liderul organizatiei judetene a PDL, Gheorghe Seculici, socrul lui Gheorghe Falca, si-a anuntat sustinerea pentru Vasile Blaga. In replica, Falca l-a atacat pe acesta public. Organizatia municipala a PDL Arad a mers pe sustinerea Elenei Udrea la sefia PDL.

De precizat este ca in perioada Conventiei, Gheorghe Falca a plecat din tara, intr-o vizita in Amercia, neparticipand la alegereile interne.

Dupa Conventia din 23 martie si despartirea lui Traian Basescu de PDL, Gheorghe Falca s-a pozitionat ca adversar al lui Vasile Blaga si sustinator al proiectului Miscarea Populara.

Activitatea de primar

Gheorghe Falca este unul dintre primarii cu rezultate vizibile, fiind apreciat ca un bun administrator de omologii sai din alte municipii. El este si lider de initiativa pentru crearea unui pol economic Timisoara - Arad care sa ajunga la un nivel de dezvoltare similar cu Bucurestiul.

Gheorghe Falca si dosarul penal Fabrica de zahar

De numele lui Falca a fost legat dosarul penal "Fabrica de zahar". Falca a fost acuzat ca a primit mita sub forma unui schimb imobiliar mai mult decat avantajos (o vila pentru un apartament la bloc) pentru a-i ajuta pe doi oameni de afaceri sa obtina un teren din domeniul public al municipiului la un pret de peste trei ori mai mic decat cel real.

Cercetarea penala a inceput in toamna lui 2006, urmarirea penala in 29 ianuarie 2007, iar in 25 octombrie 2007 Gheorghe Falca a fost trimis in judecata pentru de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Dupa 2445 zile de la inceperea urmaririi penale, in iunie 2013, Gheorghe Falca a fost achitat in dosarul in care era judecat pentru luare de mita si abuz in serviciu. Solutia este definitiva.

Gheorghe Falca - scriitor

In noiembrie 2011, Gheorghe Falca, si-a lansat cartea "Societatea vie. Proiect Romania 2020", o carte despre politici economice de centru-dreapta si aplicarea acestora in administratia locala. La eveniment au fost prezenti Valeriu Stoica, profesorul universitar Ene Dinga si fostul ministru de finante, Sebastian Vladescu.