Despre unificarea dreptei si identificarea unui candidat la prezidentiale ca adversar serios al USL se vorbeste in spatiul public de mai bine de un an. In contextul in care PDL a refuzat sa faca o alianta cu celelalte formatiuni politice de dreapta inainte de alegerile europarlamentare, proiectul lui Traian Basescu - Partidul Miscarea Populara, risca sa nu fie validat electoral la alegerile din mai 2014. ​Forta Civica a lui Mihai Razvan Ungureanu si Miscarea Populara, condusa de fostul consilier prezidential Eugen Tomac, poarta acum discutii despre o apropiere inainte de alegerile europarlamentare. Surse politice au confirmat pentru Hotnews.ro ca liderii celor doua partide au demarat discutiile. In aceasta ecuatie, PNTCD, aliat acum cu Forta Civica, are un atu major: e membru in Paritul Popular European.

Totodata, Partidul Miscarea Populara intampina greutati cu oficializarea la tribunal si inscrierea in Registrul Partidelor Politice, fiind in continuare contestata infiintarea sa.

"Au fost demarate discutii pentru o apropiere a partidului Forta Civica de Miscarea Populara. Proiectul este necesar in conditiile in care la alegerile europarlamentare, cele doua formatiuni politice risca sa nu atinga pragul de 5% necesar pentru a castiga mandate in Parlamentul European. In schimb, impreuna sansele cresc. O alta motivatie a fuziunii este reprezentata de problemele de oficializare pe care le are Partidul Miscarea Populara", au explicat sursele citate.

Discutiile si negocierile sunt in stadiu incipient si se iau in calcul diferite variante. O varianta este infiintarea unui noi formatiuni politice, insa acest proces este unul destul de greoi si risca sa nu fie validat in timp util de catre instanta.

O doua varianta este aceea ca partidul lui Mihai Razvan Ungureanu sa absoarba Miscarea Populara. De altfel, varianta este cea mai viabila, avand in vedere ca Forta Civica este validat oficial si face parte din registrul partidelor politice.

Sursele citate sustin ca principala conditie a partidului Forta Civica este ca Mihai Razvan Ungureanu sa fie candidatul la prezidentiale al viitoarei formatiuni politice.

Totodata, PNTCD, care are deja o alianta cu Forta Civica (Alianta Dreptate si Adevar), neoficializata la tribunal nu doreste sa faca parte din proiect decat ca aliat al viitorului partid de dreapta.

De precizat este ca PNTCD este singurul partid membru al Partidului Popular European din cele trei care discuta acum despre o colaborare.