Deputatul PDL Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii in cabinetul MR Ungureanu, critica proiectul de descentralizare promovat de USL si sustine ca una dintre mizele sale este controlul total - in scop electoral - al bazelor de date cu cetatenii care primesc ajutoarele sociale. Boghicevici mai spune ca, prin trecerea la Consiliile Judetene a agentiilor judetene de la Ministerul Muncii, acestea vor deveni "fabrici de bani pentru clientela politica a USL".

Reamintim ca liderii PSD si PNL au convenit marti, 8 octombrie, descentralizarea la citeva ministere, prin trecerea in subordinea Consiliilor Judetene a unor agentii si directii judetene. Printre ministerele aflate in discutie se numara si Ministerul Muncii, dar Liviu Dragnea a anuntat ca ministrul Mariana Campeanu a ridicat anumite probleme, iar discutia decisiva va avea loc saptamina viitoare.

Claudia Boghicevici, ministru al Muncii in cabinetul din umbra al PDL, sustine ca posibila trecere a Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Agentiilor Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) in subordinea Consiliilor Judetene va afecta negativ absorbtia de fonduri europene, va pune la dispozitia baronilor locali fonduri insemnate si va pune la dispozitia USL bazele de date cu asistatii social:

  • "Impact pe absorbtia fondurilor europene: In cadrul POS-DRU 2007-2013 exista Axa Prioritara 4 "Modernizarea Serviciului Public de Ocupare" (180 milioane Euro contributie UE), unde ANOFM este organism interemediar (O.I.) in sistemul de management al fondurilor europene structurale, iar AJOFM-urile sunt beneficiari. Orice modificare in acest sistem presupune negocieri cu Comisia Europeana pentru cel putin 6 luni (termen optimist) sau chiar 1 an de zile. Daca se face aceasta descentralizare riscam intarzieri de 1 an in absorbtia fondurilor pentru modernizarea sistemului public de ocupare si a formarii de personal. Aceste fonduri ne sunt disponibile pana in 2015, 2016 daca se va aproba regula n+3, ceea ce inseamna ca orice intarziere si blocaj va rezulta in fonduri pierdute pentru Romania.  Mai mult, acest proiect de descentralizare nu se regaseste deloc in strategia pentru absorbtia fondurilor europene pentru 2014-2020 pe care Guvernul o negociaza acum cu Comisia Europeana.
  • Exista riscul evident ca viitoarele AJPIS-uri si AJOFM-uri din proiectul de descentralizare al domnului Dragnea sa devina fabrici de bani pentru clientela politica a USL. De ce ? Pentru ca pe baza beneficiilor sociale stabilite la nivelul ANPIS acum, AJPIS in proiectul Dragnea, se stabiliesc la nivelul AJOFM-urilor masurile active prevazute in Legea 76 din 2002 (facilitati pentru angajarea somerilor, a persoanelor cu dizabilitati, a fostilor detinuti), cele mai importante fiind cele pentru formarea profesionala a somerilor. In acest context sunt acreditati furnizorii de cursuri pentru someri, adica  formatorii si evaluatorii. Miza acestui proiect Dragnea de descentralizare este sa mute toate aceste fonduri la propria clientela politica de la nivel local, fiecare presedinte de CJ, alaturi de primarii de aceeasi culoare politica, urmand sa dirijeze discretionar fondurile pentru formare profesionala.  Din informatiile noastre, un astfel de formator castiga 500 de lei pe curs, ceea ce la o rata de 10 cursuri lunare ne da imaginea banilor care sunt varsati probabil la partid.
  • Pe de alta parte trebuie avuta in vedere si performanta Inspectiei Sociale din momentul in care a fost incadrata in ANPIS. Practic, prin indentificarea cazurilor abuzive de persoane care primeau pe nedrept Venitul Minim Garantat (VMG), numarul lor a scazut la jumatate, de la aproximativ 400 mii persoane la aproximativ 200 mii de persoane.
  • Miza principala a acestui proiect este insa controlul total al USL in ceea ce priveste bazele de date cu persoanele beneficiare ale sistemului de asistenta sociala, iar primarii vor fi principalii executanti ai sefilor de CJ din acest punct de vedere. Sa nu uitam ca USL detine aproape 90% din sefii Consiliilor Judetene in acest moment. Toate aceste baze de date urmeaza a fi folosite in scop electoral la alegerile din 2014. Prin urmare, scopul acestui proiect este de a-i mentine in stare de dependenta perpetua pe romani pentru ca acestia sa poata fi folositi ca masa de manevra la alegeri".