Fostul premier Emil Boc spune ca actualul sef al Guvernului, Victor Ponta, "realizeaza cel mai violent atac" la adresa justitiei de la Adrian Nastase incoace, comportandu-se "ca un nabab dintr-o tara bananiera, terfelind justitia si amenintand independenta acesteia", relateaza Mediafax.

Emil Boc a declarat, joi, ca a constatat "cu mare ingrijorare" ca practicile Guvernului Nastase revin in Romania prin comportamentul premierului Victor Ponta la adresa justitiei.

"Victor Ponta realizeaza cel mai violent atac la adresa justitiei de pe vremea lui Adrian Nastase incoace. Numai pe vremea lui Nastase, ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, dadea directive judecatorilor si procurorilor cum sa se comporte si cum sa faca dosare. Numai pe vremea aceea independenta justitiei era o carpa de sters pe jos. Constat, acum, cu mare ingrijorare, ca practicile Guvernului Nastase revin in Romania prin comportamentul primului ministru Victor Ponta la adresa justitiei. Actualul premier se comporta ca un nabab dintr-o tara bananiera, terfelind justitia si amenintand independenta acesteia", a spus Boc.

Potrivit acestuia, independenta justitiei este un bun castigat de Romania si niciun premier nu are dreptul sa isi bata joc de tara si sa compromita "sansele Romaniei de aderare la spatiul Schengen si de ridicare a MCV".

"Victor Ponta trebuie sa stie ca fiecare atac la adresa justitiei este un atac la fiecare roman, prin diminuarea sanselor noastre de a fi o tara egala in UE cu celelalte tari, inclusiv sub aspectul justitiei si al eliminarii MCV. Orice declaratie de aceste fel, pune piedici serioase aderarii Romaniei la spatiul Schengen, un club select al democratiilor europene, unde nu sunt acceptate declaratii de genul celor facute de Ponta si interventii violente in justitie din partea politicienilor. Daca Victor Ponta nu a inteles, inca, acest lucru, inseamna ca nu a inteles nimic din politica si nu serveste interesele Romaniei", a subliniat Boc.

Fostul premier a mentionat ca procurorii trebuie sa administreze dosare in mod independent si sa le judece justitia, iar oamenii politici trebuie sa se abtina de la orice comentariu cu privire la independenta justitiei.

"Revocarea intempestiva a unui procuror care instrumenteaza dosarul unui politician este nepermisa intr-o tara a UE. Aceste practici umbresc serios democratia din Romania", a conchis Emil Boc.

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri seara, la RTV, ca Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de sef al Sectiei I din DNA, el precizand ca acesta va fi simplu procuror si mentionand ca, la fel ca Daniel Morar, Papici a facut "dosare politice".

"Am mai vazut o chestie, cand veneam incoace...Nu stiu cine a fost demis. Papici, marele basist, morarist, macoveist (...) Propaganda asta a lui Macovei si toti macoveistii. Dom'le, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut doua mandate. Si Basescu isi termina mandatele. Ce facem, il tinem si pe Basescu, si pe Papici, si pe Morar, ca moare tara fara Papici, Morar si Basescu? Sa mai stea procuror simplu, sa mai faca si el un dosar, ca sefi de-astia pusi de Basescu care trebuie sa stea inca o suta de ani dupa ce pleaca Basescu - a avut doua mandate, amandoua de trei ani, sase ani. Asa spune in lege, nu ai voie sa ai mai mult de doua mandate. I s-a terminat mandatul, sta si el procuror simplu, ca nu l-a nascut sef", afirma premierul.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca a avut o discutie cu procurorul general, Tiberiu Nitu, miercuri, aratand ca a actionat la factorii de decizie sa nu faca un lucru in neregula. Basescu a precizat, intr-o emisiune difuzata la B1 Tv, ca discutia cu procurorul general a avut loc miercuri, inainte de trimiterea prin fax sau aproape simultan cu revocarea celor doi sefi de sectie.

"Eu l-am sunat sa ii spun ca ᅡnu e bine, domnul procuror generalᅡ", a spus seful statului, mentionand ca nu avea cum sa nu stie despre aceste schimbari, pentru ca se aflase.

"Am actionat la factorii de decizie sa nu faca un lucru in neregula, eu avand niste informatii de mare agitatie pe aceasta tema in interiorul PSD-ului in mod deosebit si dorinta lor de a-i schimba. Ei au mizat pana in ultima clipa ca vor face schimbarea lui Papici inainte ca el sa finalizeze dosarul, pentru ca Dragnea tot spunea: azi n-am avut timp, dar mai vin si peste trei saptamani sa mai citesc o declaratie", a comentat seful statului.

Seful Sectiei I din DNA, Lucian Papici, a carui delegare pe functie a fost reinnoita acum o saptamana, a fost demis, miercuri, de procurorul general Tiberiu Nitu.

Potrivit surselor citate, delegarea pe functie a lui Papici a fost reinnoita de procurorul general, Tiberiu Nitu, in urma cu sapte zile.

Miercuri, la ora 17.09, Nitu a informat Directia Nationala Anticoruptie (DNA), printr-un fax, ca delegarea lui Papici ca sef al Sectiei I din DNA inceteaza cu 2 octombrie, data incepand cu care functia este ocupata de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioada de sase luni.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumului in care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Succesoarea acestuia, Iuliana Bendeac este procurorul care, alaturi de procurorul sef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justitiei pe Dan Voiculescu si pe fiica acestuia Camelia, in dosarul in care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.