PSD considera ca presedintele Traian Basescu are o singura varianta sa denunte pactul de coabitare cu premierul Victor Ponta, respectiv sa demisioneze, a declarat joi purtatorul de cuvant al partidului, Catalin Ivan.

"Traian Basescu are o singura varianta sa denunte coabitarea: ii sta in putere sa-si dea demisia", a afirmat acesta, la B1 TV, dupa ce seful statului anuntase, cu putin timp inainte, ca este foarte probabil sa denunte acest pact.

Acesta a afirmat ca daca Basescu ramane presedinte este "obligat" sa coabiteze cu primul ministru: "Este foarte simplu, Constitutia prevede foarte clar obligatia ca presedintele si premierul sa coabiteze, nu se poate altfel, amandoi sunt alesi, unul de romani, altul de Parlament, care este ales de romani", a argumentat el.

Catalin Ivan a subliniat ca "nu exista nicio hartie semnata intre PSD, PNL sau alt partid din USL cu Traian Basescu", dar social-democratii au sustinut semnarea acestui pact "in ideea ca scapam de un zgomot de fond, nu aveam nevoie ca Traian Basescu sa faca galagie toata ziua si sa abata atentia la ce avem de facut", respectiv guvernarea.

"Ne vom pune dopuri in urechi si vom merge inainte. Programul de guvernare e mult mai important decat Traian Basescu. Este un disconfort ca iese in fiecare week-end si acum si in timpul saptamanii dar e doar zgomot de fond", a precizat reprezentantul PSD.

Catalin Ivan a refuzat sa comenteze disputele generate de revocarea din functie a procurorului Lucian Papici, afirmand ca nu este treaba politicului "cand ii expira mandatul unui procuror sau ce dosare ancheteaza".

In schimb, purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat, la acelasi post de televiziune, ca revocarea lui Lucian Papici "trebuie lamurita cu prioritate (...) si mai ales in termeni institutionali, si nu politici".

Ea a subliniat ca PNL a promovat tot timpul neimplicarea politicului in actul de justitie: "De fiecare data cand am avut o astfel de situatie, ne-am si retras ministrul Justitiei (Mona Pivniceru, n.r.) cand au existat asemenea discutii pe aceasta tema".

In ceea ce priveste coabitarea dintre Basescu si Ponta, Pocora a precizat ca PNL nu este "parte a acestui pact", astfel incat "nici denuntarea lui nu e un subiect de comentat pentru noi".

"Romania a functionat pe un traseu firesc chiar daca aceasta hartie semnata nu a functionat nici pana acum, lucrurile vor ramene in aceeasi nota (...) Este important ca USL sa functioneze foarte bine. In rest, orice hartie semnata cu Traian Basescu ramane fara niciun fel de importanta, ca si pana acum", in conditiile in care, sustine Cristina Pocora, presedintele "a sabotat toate masurile guvernarii".