Filiala Cluj a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) dezaproba decizia Consiliului Judetean Cluj de acordare a numelui "Avram Iancu" Aeroportului International Cluj-Napoca si cere retragerea acestuia, considerand ca un "cult ostentativ al lui Avram Iancu lezeaza sensibilitatea comunitatii maghiare".

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de PPMT Cluj, aeroportul clujean ar trebui sa poarte numele unui personaj "larg acceptat din Transilvania", transmite Mediafax.

"Organizatia judeteana Cluj a PMMT dezaproba ferm decizia Consiliului Judetean Cluj, in urma careia aeroportul din Cluj se va numi "Avram Iancu". Cultul ostentativ al lui Avram Iancu lezeaza sensibilitatea comunitatii maghiare, ar fi mai corect daca aeroportul ar purta numele unui personaj larg acceptat din Transilvania. Solicitam retragerea deciziei si denumirea aeroportului dupa organizarea unei dezbateri publice la care va fi ascultata si opinia comunitatii maghiare. Decizia sa fie luata in conformitate cu vointa opiniei publice", se arata in comunicat.

Reprezentantii PPMT Cluj cer, totodata, Consiliului Judetean Cluj, prezentarea publica a metodologiei si rezultatelor sondajului care a dus la acordarea numelui lui Avram Iancu aeroportului.

Aeroportul International din Cluj-Napoca se va numi "Avram Iancu", in urma unei decizii adoptate, luni, de Consiliul Judetean Cluj, denumirea fiind considerata una reprezentativa pentru judet si pentru Transilvania.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, declara, luni, in cadrul sedintei ordinare a CJ, ca numele de Avram Iancu a rezultat in urma unui sondaj de opinie.

"Am propus acordarea numelui de "Avram Iancu" considerand ca este o denumire reprezentativa atat pentru judetul Cluj, cat si pentru Transilvania. Am facut un studiu pe 40 de aeroporturi din Europa si niciunul nu are nume de aviator. S-au facut sondaje de opinie si a reiesit ca 65% dintre cei chestionati din Cluj vor denumirea Avram Iancu. Directia Juridica din cadrul CJ Cluj va efectua demersurile necesare pentru schimbarea denumirii Aeroportului International Cluj-Napoca in Aeroportul International "Avram Iancu" Cluj pana in 15 noiembrie", spunea Uioreanu.

Hotararea prin care aeroportul clujean va fi numit dupa Avram Iancu a fost adoptata, dupa discutii, prin vot nominal, cu 18 voturi "pentru".

Initial, CJ Cluj a lansat trei propuneri pentru denumirea Aeroportului International din Cluj-Napoca - Emil Racovita, Hermann Oberth si Smaranda Braescu.

Aeroportul din Cluj-Napoca a fost infiintat in anul 1932, iar in anul 1997, in baza unei Hotarari de Guvern, a trecut de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub cea a Consiliului Judetean Cluj.

Aeroportul clujean este al treilea ca marime din Romania, in ceea ce priveste traficul de pasageri, si al doilea aeroport regional al tarii.