Grupul PNL din Camera Deputatilor anunta luni intr-un comunicat ca, in contextul dezbaterilor privind regionalizarea, liberalii prahoveni "au luat decizia de declansare a unei campanii de strangere de semnaturi pentru sustinerea nominalizarii orasului Ploiesti drept capitala de regiune".

"Deputatul liberal Mircea Rosca, presedinte al organizatiei judetene, alaturi de toti parlamentarii liberali de Prahova, au initiat aceasta campanie fara precedent la nivel national din dorinta de a-i informa pe locuitorii acestui judet asupra beneficiilor pe care le va aduce pentru acestia reorganizarea administrativa. Deputatul liberal este convins ca strangerea unui numar de aproximativ 65.000 de semnaturi pentru sustinerea initiativei "Ploiesti, capitala de regiune" va cantari mult in luarea unei decizii la nivel guvernamental", se arata in comunicatul citat.

In opinia liberalului Mircea Rosca, "vocea cetatenilor din Prahova nu va putea fi ignorata cu atat mai mult cu cat argumentele de natura economica, sociala, sau culturala sunt in avantajul acestui judet".

"Ploiestiul trebuie sa fie capitala de regiune! Avem toate argumentele in acest sens: orasul este cel mai dezvoltat economic din zona, avem o infrastructura cu mult peste media nationala, atat calitativ, cat si ca numar al institutiilor suntem cu mult peste media nationala in ceea ce priveste sistemul de invatamant, etc. De asemenea, judetul Prahova este cel mai populat judet al Romaniei, cu o infrastructura extrem de bine pusa la punct. Sa nu uitam de Valea Prahovei si orasul Sinaia - capitala turismului montan din Romania. Prin intermediul acestei campanii, am vrut sa atragem atentia tuturor celor implicati in desenarea granitelor viitoarelor regiuni administrative, ca suntem determinati sa mergem pana in panzele albe pentru a-i determina pe toti factorii implicati sa nu ignore aceste realitati", a declarat deputatul Mircea Rosca, presedinte PNL Prahova, potrivit sursei citate.

Chiar daca proiectul regionalizarii e blocat, stabilirea capitalei regiunii Muntenia provoaca in continuare conflicte in interiorul USL, ambele judete revedicandu-si intaietatea - Prahova cu orasul resedinta de judet Ploiesti si Arges cu Pitesti.

In luna august, pe acelasi subiect s-au contrat dur si baronii PSD din Prahova si Arges, respectiv presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, si deputatul de Arges Mircea Draghici. Mircea Cosma declara atunci intr-un interviu pentru Jurnalul Prahovean, referitor la impartirea administrativ teritoriala a Romaniei, ca exista foarte multe orgolii si "invita pe toata lumea sa-si vada lungul nasului".

Disputele publice intre liderii locali au loc pe fondul stoparii temporare a procesului de reorganizare administrativa. Liderii centrali ai USL, inclusiv Liviu Dragnea - care coordoneaza acest proces - au declarat ca este putin probabila organizarea in acest an a referendumului de revizuire a Constitutiei, care ar fi esentiala pentru reorganizarea teritoriului. Liderii USL au acuzat o decizie a Curtii Constitutionale, care a statuat ca referendumurile se pot organiza dupa regula cvorumului mai mic, de 30%, abia peste un an.

In paralel insa au loc reorganizari ale unor institutii-cheie in plan local, precum ANAF. In urma acestei reorganizari, Prahova a devenit centru regional, fapt ce a starnit furia liderilor politici argeseni. Potrivit Ziarului Argesul, judetul in care legea este facuta de PSD-istul Constantin Nicolescu si echipa sa a mai pierdut Inspectoratul pentru Constructii, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, Posta, Departamentul Antifrauda si conducerea regionala a Inspectoratului de Stat pentru Control in Trafic Rutier.

Liderii argeseni ai PSD au dat deja semne de nervozitate fata de conducerea centrala, acuzindu-i in presa locala pe liderii partidului ca ignora o organizatie care a fost fruntasa la toate alegerile si referendumurile din ultimii ani.