Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la Bistrita, ca "datoria sa principala o reprezinta problemele guvernamentale", precum metroul, autostrazile, locurile de munca, iar "tentativelor de scandal" din partea liderului PNL, Crin Antonescu, sau a presedintelui Traian Basescu, nu le va mai raspunde "orice ar face si ar spune". "Ca o sa fie tot timpul tentative de scandal, de la presedintele Basescu, in ultimul perioada am vazut ca s-a mai oprit, dar probabil nu tine mult, si de la Crin si de la oricine altcineva, eu cred ca datoria mea principala este sa ma ocup de aceste probleme guvernamentale, de partea de metrou, de autostrazi (...) Eu nu o sa merg la chestia asta cu scandalul orice ar face si ar spune oricine", a afirmat primul ministru, citat de Agerpres.

Primul-ministru Victor Ponta a mai spus sambata, la Bistrita, ca isi doreste foarte mult ca Parlamentul sa ia decizia privind exploatarea de la Rosia Montana pe criteriul ce e bine pentru Romania, protejarea mediului sau dezvoltarea unei investitii, nu pe cel al adversitatii dintre partide. "Economia e mult mai inteligenta ca partidele politice. Nu poti sa iei decizii economice pentru ca asa s-a zis la partid. Ca zic eu la PSD ca maine sa faca Rombatul de trei ori mai mare, nu se face, se face ce se poate face din punct de vedere economic. Deci ceea ce astept si imi doresc foarte mult este ca decizia de mediu, de protectie a mediului, de dezvoltare economica a Romaniei, sa nu se ia pe criteriul partidul meu e impotriva partidului celuilalt si sa se ia pe criteriul ce e bine pentru Romania. E bine sa protejam mediul, dar e bine sa avem investitii si sa facem locuri de munca si sa ne dezvoltam ca tara."

El s-a declarat "absolut convins" ca Parlamentul va lua o decizie corecta in baza unui raport serios, tehnic, profesionist, precum si in baza audierii reprezentantilor manifestantilor din Piata Universitatii si a reprezentantilor institutiilor statului.

De asemenea, intrebat de jurnalisti daca a discutat cu membrii Comisiei speciale a Parlamentului dupa ce s-au intors din vizita de documentare de la Rosia Montana de saptamana aceasta, primul-ministru a raspuns ca nu, adaugand ca aceasta nu este treaba sa ca sef al Guvernului.

De asemenea, Victor Ponta a tinut sa sublinieze ca lucreaza foarte bine cu toti ministrii, indiferent ca sunt liberali, conservatori sau social-democrati. "99,9% din ceea ce asteapta oamenii de la mine ca prim-ministru este performanta guvernamentala", a precizat primul-ministru.

  • Ponta despre pozitia Frantei privind Schengen: O mare ipocrizie si demagogie din partea unor politicieni

Premierul Victor Ponta a declarat sambata, la Bistrita, intrebat despre declaratiile din Franta privind aderarea Romaniei la Schengen, ca acestea indica "o mare ipocrizie si demagogie" din partea unor politicieni aflati in campanie electorala, care isi mint cetatenii ca romii nu vor mai fi o problema daca tara noastra nu va fi primita in acest spatiu. "Din pacate s-a intamplat si in alte tari. Acum vin alegerile locale, s-au terminat alegerile din Germania si vin alegerile din Franta. Exista o mare ipocrizie si o mare demagogie din partea unora dintre politicienii din aceste tari, care ii mint pe proprii lor cetateni si le spun ca daca Romania si Bulgaria nu intra in Schengen, nu mai sunt probleme cu romii. O sa fie probleme pentru ca romii sunt acolo, noi nu suntem in Schengen si romii sunt acolo si o sa fie probleme pana cand Romania si UE nu vor avea suficiente resurse pentru a aplica strategia de integrare", a afirmat premierul Ponta.

De asemenea, el a subliniat ca Romania a indeplinit tot ce tinea de ea in privinta aderarii la Schengen, atat in privinta securitatii la frontiere, dar si in privinta progreselor in MCV. "Demagogia si ipocrizia din campaniile electorale e prezenta peste tot, nu numai in Romania. Noi am facut absolut tot ceea ce tinea de Romania, avem frontiere sigure, avem inclusiv faimosul MCV denota in mod clar imbunatatiri in sistemul judiciar, in independenta, acum romii. Bun, si cand o sa rezolvam cu romii, o sa fie melcii sau cine stie ce altceva ca e campanie tot timpul, sunt alegeri tot timpul, mergem din unele in altele. Pana la urma, eu sunt multumit ca noi ne-am facut datoria, iar ce se mai intampla prin alte tari macar sa nu ne lasam folositi in bataliile interne din politica altor tari pe care eu le consider partenere pentru Romania", a spus primul-ministru.

El a subliniat ca el si-a asumat responsabilitatea Guvernului Romaniei in privinta strategiei de incluziune sociala a romilor atat in discutiile cu cancelarul Angela Merkel, cu primul-ministru al Frantei, Jean-Marc Ayrault, cat si cu oficialii Comisiei Europene.

De asemenea, el a aratat ca daca problema romilor nu are legatura cu aderarea Romaniei Schengen, in schimb reprezinta probleme faptul ca francezii de la Dacia Renault trec pe la controlul de pasapoarte atunci cand ajung pe aeroportul Otopeni, dar si tinerea in vamile cu Ungaria a marfurilor care intra si ies din Romania. "Iar faptul ca marfurile care pleaca din Romania sau vin in Romania stau la vama intre Romania si Ungaria, reprezinta o problema si pentru Europa", a mai spus premierul Ponta.