PNL a depus la Senat un proiect de lege semnat de 63 de parlamentari liberali care prevede ca alegerea primarilor sa se faca in doua tururi de scrutin daca niciunul dintre candidati nu a obtinut 50%+1 din voturile valabil exprimate. Proiectul mai prevede ca alegerea presedintelui de Consiliul Judetean sa se faca prin votul consilierilor si nu uninominal, prin votul alegatorilor - asa cum este in prezent. Proiectul nu a fost discutat in USL, fapt care a creat nemultumirea PSD.

Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca proiectul liberalilor este un atac direct la PSD, avand in vedere ca legea actuala privind alegerea primariilor si a sefilor de Consilii Judetene a fost propusa si sustinuta de catre PSD si blocheaza proiectul regionalizarii.

Alegere uninominala a primariilor in doua tururi de scrutin ar avantaja candidatii partidelor mai mici. In legea actuala candidatul care a obtinut cele mai multe voturi este ales primar (chiar daca nu are 50+1 din voturi ), lege care a avantajat net PSD.

Liberalii propun ca daca in primul tur candidatii nu obtin 50+1 din voturi sa se organizeze un al doilea scrutin. In aceasta situatie primii doi candidati clasati intra in competitie si pot negocia voturile de sustinere cu candidati celorlalte partide.

In ceea ce priveste alegerea presedintelui de Consiliu Judetean, liberalii propun ca alegerea acestuia sa se faca din randul si de catre consilierii judeteni si nu prin alegeri uninominal cum este in prezent.

"In 2011 cand s-a propus prin lege alegerea uninominala a presedintiilor de CJ s-a luat in calcul si procesul regionalizarii. Alegerea uninominala a sefiilor CJ vine in completarea reorganizarii administrativ teritoriale. Propunerea PNL de a reveni la sistemul alegerii sefiilor CJ din randul consilieriilor blocheaza la nivel administrativ regionalizarea Romaniei", au explicat pentru Hotnews.ro surse din interiorul PSD .

Initiativa legislativa a creat iritarea PSD in conditiile pregateste un nou Cod electoral si reorganizarea administrativ teritoriala, proiecte care urmau sa fie discutate in USL si promovate in Parlament.

In 2010 PDL si PSD au fost coautori la proiectul de lege adoptat de catre Parlament, care modifica articolul 97 din Legea nr 267/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Conform proiectului de lege, alineatul doi al articolului 97 se stipuleaza ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin."

La vremea respectiva, presedintele PSD, Victor Ponta declara ca din punctul de vedere al PSD, principiul alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin este "avantajos".

In schimb, PNL a fost dezavantajat de aplicarea legii avand un numar mic de primari. Dupa adoptarea legii, primarul Bacaului, liberalul Romeo Stavrache, a avertizat public ca PNL va pierde la alegerile locale, pe motiv ca liberalii au doar 20% primari iar PSD 35%, fapt care s-a si adeverit prin rezultatul alegerilor locale din 2012