Guvernul alternativ al PDL a discutat, joi, despre proiectul Rosia Montana, stabilind sa reitereze o serie de solicitari catre Guvernul Ponta - retragerea proiectului din Parlament pe motiv ca este neconstitutional, formarea unui grup de lucru care sa elaboreze un raport si dialog cu protestatarii.

Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu, premierul guvernului alternativ al PDL, a facut aceste precizari la o conferinta de presa, aratand ca in prima sedinta a guvernului alternativ s-a luat in discutie proiectul Rosia Montana, relateaza Mediafax.

"Premierul practica o logica rasturnata uitand din nou sa precizeze faptul ca are principala responsabilitate in decizia administrativa asupra proiectului Rosia Montana. Nu Parlamentul submineaza politica de investitii in Romania, ci fuga de decizie a premierului Victor Ponta", a spus Predoiu.

El a aratat ca Guvernul alternativ solicita Guvernului Ponta sa retraga din Parlament proiectul de lege care este neconstitutional, sa formeze un grup de lucru din reprezentanti ai ministerelor justitiei, economiei, mediului si sanatatii, care sa analizeze toate dimensiunile proiectului si sa redacteze un raport pe care premierul sa-l faca public.

Predoiu a mai spus ca solicita premierului Victor Ponta sa intre in dialog cu cei care protesteaza fata de proiect si sa calmeze spiritele pentru a evita adancirea fracturilor in societate.

Vicepresedintele PDL Sulfina Barbu, ministrul Mediului in guvernului alternativ al PDL, a afirmat ca Guvernul Ponta a venit in Parlament cu un proiect care incalca Constitutia si sapte legi in vigoare.

"Proiectul Ponta - Rosia Montana cuprinde derogari de la legile tarii, atat incalcari ale Constitutiei, cat si derogari de la sapte legi in vigoare si prin acest lucru Guvernul Ponta restrange drepturile cetatenilor din Romania", a spus Barbu.

Ea a precizat ca art. 53 din Constitutie prevede ca pentru a face o derogare de la o lege in vigoare trebuie sa existe un motiv serios si sa aiba un caracter general, nu individual, iar in cazul Rosia Montana este vorba de un caracter individual. Ea a mai spus ca modificarea redeventei trebuie sa aiba un caracter general pentru toate exploatarile de argint si aur.

Potrivit lui Barbu, o alta incalcare a legii ar fi prelungirea perioadei de exploatare in cazul Rosia Montana direct la 20 de ani, desi legea minelor prevede ca perioada de prelungire a unei exploatari se poate acorda doar pentru cinci ani succesiv.

Barbu a mai spus ca Guvernul nu a prezentat avizul de gospodarire a apelor pentru perimetrul de exploatare de la Rosia Montana, nici instructiunile tehnice pentru planul de refacere a mediului in momentul finalizarii exploatarii si ca Guvernul trebuia sa prezinte si daca exista avizul de evaluare strategic de mediu pentru planul urbanistic zonal din arealul acestui proiect.