Liderii din teritoriu i-au cerut lui Crin Antonescu sa discute cu partenerii din USL si sa gaseasca o solutie privind situatia presedintilor de Consilii Judetene si a primarilor aflati in stare de incompatibilitate din cauza prezentei in conducerea societatilor comerciale aflate in subordinea lor, au declarat pentru Hotnews.ro surse din interiorul PNL. Informatia apre in contextul in care presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti seara ca sustine ideea unei legi de amnistie in legatura cu alesii locali in cazul carora ANI a sesizat un conflict de interese. De partea cealalta, conducerea PSD evita transarea situatiei pentru a nu crea un scandal mediatic la nivelul opiniei publice.

Crin Antonescu: "Solutia mea apropo de retroactiv sau solutia pe care doresc sa o discutam si cred ca o putem adopta pentru a scoate toti acesti oameni care nu au gresit dintr-o situatie imposibila este, pe de-o parte, o lege de amnistiere in ceea ce priveste conflictul de interese, pentru ca aceasta este o acuzatie penala si amnistierea poate sa actioneze retroactiv strict pe aceste spete, nu pe toate conflictele de interese, pe aceste spete (ale alesilor locali care s-au regasit in societatile de utilitati publice, n.r.), iar in ceea ce priveste incompatibilitatile cred ca aici trebuie sa ne adresam si sa solicitam cel putin ministrului Justitiei un recurs in interesul legii. Si atunci lamurim aceste lucruri. Modificam legea pentru viitor"(Romania TV, 24 septembrie)

Potrivit surselor citate, in interiorul PNL exista o presiune continua din partea liderilor locali care cer rezolvarea situatiei. "In ultimele sedinte de la partid vicepresedintii au facut scandal pe situatia incompatibilitatilor. Nu se comunica nimic pe acesta problema si oamenii din teritoriu nu stiu ce sa faca. I s-a cerut presedintelui sa discute cu PSD si sa se gaseaca o rezolvare a problemei", au explicat sursele citate.

La nivelul USL nu s-a discutat propunerea facuta de PNL, insa, potrivit surselor Hotnews.ro, premierul Victor Ponta nu ar fi de acord cu amnistierea baronilor aflati in conflict de interese. "Este un subiect extrem de delicat, iar amnistierea ne-ar urca in cap toata Comisia Europeana. Si in PSD sunt presiuni din partea liderilor locali, dar in momentul de fata nu s-a gasit nici o solutie care sa nu creeze controverse in opinia publica", au explicat sursele citate.

De precizat este ca in urma cu o zi, la Senat, a fost retrimis la comisiile de specialitate un proiect de lege initiat de parlamentarii USL care permitea primarilor si presedintilor de Consilii Judetene sa faca parte din consiliile de adminstratie ale regiilor autonome din jurisdictia lor. Mai exact, initiativa modifica legea 51/2006 referitoare la servicile comunitare de utilitate publica si prevede ca primarii si presedintii de Consilii Judetene sunt reprezentanti de drept in conducerea asociatiilor de dezvoltare intercomunitara. Proiectul era trecut pe ordinea de zi a plenului dar a fost reintors spre dezbatere la comisie.

In ultimele luni, Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul a 42 de alesi locali din judetele Sibiu si Constanta ca urmare a exercitarii simultane de catre acestia atat a functiei de primar sau viceprimar, cat si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ - teritoriale in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor a societatilor comerciale de interese local.

Pe lista ANI, sub acuzatia de incompatibilitate se afla si presedintii CJ Brasov, Aristotel Cancescu (PNL), CJ Constanta, Nicusor Constantinescu (PSD) dar si primarul Sibiului (PNL) Klaus Johannis.

Citeste si: