Comisia pentru Munca din Senat a adoptat, marti, raport favorabil pentru o propunere legislativa prin care se stabileste ca parintii care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii vor beneficia de indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor, informeaza Mediafax.

Potrivit initiativei legislative care modifica Ordonanta 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aceste drepturi ar urma sa fie acordate incepand cu 1 ianuarie 2014.

Prin raportul Comisiei, adoptat in unanimitate, cu amendamente, termenul initial de trei ani a fost redus la doi ani, pentru a fi armonizat si cu legislatia privind acordarea indemnizatiei de somaj, unde se iau in calcul 12 luni lucrate in ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de somaj.

Indemnizatia ar urma astfel sa se calculeze raportat la ultimele 12 luni din acesti doi ani.

"Se urmareste prin prezenta lege eliminarea unei discriminari create in randul persoanelor cu copii. La momentul actual, in Romania se acorda concediu de crestere a copilului si indemnizatie persoanelor care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Aceasta prevedere a condus la situatii in care persoane care au muncit 10-15 ani, dar in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat partial, nu pot beneficia de concediu si indemnizatie de crestere a copilului, desi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurarilor sociale, insa, persoane care au muncit de-a lungul vietii doar cele 12 luni dinaintea nasterii copilului beneficiaza de aceasta indemnizatie", se mentioneaza in expunerea de motive la proiectul de lege.

Propunerea legislativa, initiata de senatorul PDL Mihaela Popa, va fi dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata.