Componenta Guvernului din umbra a lui Catalin Predoiu aduce cateva noutati in prim planul politicii romanesti. Din cei 16 membri, cinci sunt nume relativ noi in politica romaneasca, doi dintre acestia fac parte din mediul academic: Radu Carp (Externe) si Dragos Serban (Sanatate), restul fiind fosti ministri cu experienta din Guvernul Boc si cel condus de Mihai Razvan Ungureanu. Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca la crearea guvernului din umbra al PDL s-a mers pe autopropuneri, existand apoi o selectie a candidatilor facuta de Catalin Predoiu in consultare cu Vasile Blaga.

"Primul criteriu a fost auto-propunerea. S-a mers pe aceasta procedura pentru ca asta implica multa munca, fiecare <> al partidului va trebui sa monitorizeze activitatea Guvernului Ponta pe ministerul pe care il reprezinta si sa vina cu solutii concrete. Dupa inchiderea listei, Catalin Predoiu a facut alegerile si s-a consultat cu Vasile Blaga pentru propunerile pe care le-a avut. Predoiu si-a facut alegerile din lista pe baza experientei profesionale a fiecarui candidat si aici au intrat atat experienta de ministru, cat si experienta profesionala relevanta din domeniul in care a lucrat", au explicat sursele citate.

Lista ministrilor din umbra promovati de Catalin Predoiu

Marile noutati:

1. Radu Carp (Externe)

  • Radu Carp este Secretar executiv al PDL pe educatie si cercetare si doctor in drept, specializarea drept constitutional comparat si prodecan la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti. Carp a fost secretar stiintific in comisia prezidentiala care a lucrat la proiectul Constitutuiei propus de Traian Basescu. Totodata, Carp a colaborat cu  PDL la dezbaterile partidului pe revizuirea Constitutiei, proiectul "Constitutia cetatenilor".

2. Dragos Serban (Sanatate)

  • Dragos Serban este neafiliat politic si a fost promovat de catre Catalin Predoiu pentru nominalizarea la Sanatate. Dragos Serban este asistent universitar la Universitatea de Medicina Carol Davila si sef de lucrari la clinica de chirurgie a Spitalului Universitar Bucuresti. A absolvit un curs de management la Harvard si un MBA in Franta. 

3. Marinica Dinca (Aparare)

  • Marinica Dinca este senator de Dolj aflat la primul mandat. Este cunoscut in partid ca omul de incredere al lui Radu Berceanu. Marinica Dinica este de profesie avocat si a fost consilier local si viceprimar al Craiovei.

4. Sorin Moldovan (Tineret)

  • Sorin Moldovan este presedinte al Tineretului Democrat Liberal si fost vicepresedinte cu rang de subsecretar de Stat. In interiorul partidului este cunoscut ca apropiat de Vasile Blaga, presedintele partidului fiind in bune relatii cu tatal acestuia, Petrica Moldovan, om de afaceri din Bihor. Potrivit surselor Hotnews.ro, Sorin Moldovan a fost ales sef al tinerilor democrat liberali cu sustinerea lui Vasile Blaga la inceputul anului 2013. La capitolul experienta, Sorin Moldovan a fost subsecretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport in timpul guvernarii PDL.

5. Gheorghe Stefan (Agricultura)

  • Gheorghe Stefan este vicepresedinte PDL pe domeniul agricultura si nu are legatura cu Gheorghe Stefan "Pinalti" de la Neamt. Gheorghe Stefan a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii in guvernarea PDL-PNL si a lucrat pe programul operational pentru pescuit. Gheorghe Stefan este presedintele organizatiei oamenilor de afaceri PDL Giurgiu si, potrivit surselor Hotnews.ro, detine cateva lacuri in aceeasi zona. El are in concesiune lacul de la Mihailesti si este presedintele Patronatului de Pescuit din Romania, potrivit Opiniadegiurgiu.ro. Aceleasi surse sustin ca s-a facut remarcat de catre Catalin Predoiu in timpul dezbaterilor organizate de catre PDL in tara pe perioada verii.

Numele cunoscute:

6. Alin Tise (Interne)

  • Vicepresedinte PDL si senator de Cluj. In perioada 2008 - 2012 a fost presedintele Consiliului Judetean Cluj, iar in perioada 2005 - 2007 a fost prefect al judetului Cluj.

7. Monica Macovei (Justitie)

  • Europarlamentar PDL si a fost ministru al Justitiei. Macovei a sustinut reformarea partidului si a facut parte din opozantii lui Vasile Blaga alaturi de Sever Voinescu si Cristian Preda.

8 Andreea Paul (Economie)

  • Deputat, doctor in economie si prim-vicepresedinte PDL, Andreea Paul Vass l-a sustinut pe Vasile Blaga la sefia PDL. A fost consilier de stat al premierilor Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu.

9. Gheorghe Ialomitianu (Finante)

  • Deputat de Brasov si a fost ministru de Finante in Guvernul Boc.

10. Lucian Bode (Energie)

  • Deputat de Salaj si a fost in 2012, timp de doua luni, ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in Guvernul MRUngureanu. Este un apropiat al lui Emil Boc.

11. Anca Boagiu (Infrastructura)

  • Senator de Bucuresti a fost ministru al Transporturilor si Infrastructurii in perioada 2010 - 2012. Este vicepresedinte al Partidului Popular European.

12. Alexandru Nazare (Fonduri Europene)

  • Deputat de Braila si a fost ministru al Transporturilor in guvernul Ungureanu. Nazare este omul de incredere al Ancai Boagiu si sustinut de aceasta pentru functia de ministrul al Transporturilor in Guvernul Ungureanu.

13. Claudia Boghicevici (Munca)

  • Deputat de Arad si a fost ministru al Muncii in guvernul Ungureanu, sustinuta la vremea respectiva de Gheorghe Falca, influent primar al Aradului.

14. Sulfina Barbu (Mediu)

  • Presedintele organizatiei de femei a PDL si a fost ministru al Mediului in perioada 2004 - 2007. La Conventia din martie, Sulfina Barbu l-a sustinut la sefia PDL pe Vasile Blaga.

15. Raluca Turcan (Educatie)

  • Deputat de Sibiu si vicepresedinte PDL, a fost alaturi de Roberta Anastase, Emil Boc si Elena Udrea in tabara lui Traian Basescu in timpul guvernarii Boc. La congresul PDL din martie l-a sustint pe Vasile Blaga la sefia PDL, opozant al gruparii Udrea.

16. Radu F. Alexandru (Cultura)

  • Vicepresedinte PDL si are la activ trei mandate de senator, intre 1996-2000, 2000-2004 si 2008-2012, sustinator al lui Vasile Blaga. Este profesor-asociat Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) si autor a mai multor volume de teatru si a unui volum de proza.