Prim-ministrul guvernului alternativ al PDL, Catalin Predoiu, a anuntat, luni, componenta guvernului din umbra, printre ministrii "din umbra" aflandu-se Monica Macovei, la Justitie, Gheorghe Ialomitianu - Finante, Andreea Paul - Economie, Gheorghe Stefan - Agricultura si Lucian Bode - Energie, scrie Mediafax.

Catalin Predoiu a precizat ca guvernul alternativ al PDL are 16 portofolii, sase din 10 ministri sunt femei, noua din 16 ministri sunt oameni noi, iar media de varsta este de 45 de ani. Potrivit surselor Hotnews.ro conducerea PDL l-a lasat pe Predoiu sa-si stabileasca singur componenta echipei pe care o va conduce in interiorul partidului, fara a se implica in nominalizarea sau propunerea "ministriilor".

El a aratat ca in acest guvern alternativa al democrat-liberalilor functia de ministru al Afacerilor Externe este ocupata de Radu Carp, ministrul Apararii - Marinica Dinca, ministrul Internelor - Alin Tise, ministrul Justitiei - Monica Macovei, al Economiei - Andreea Paul si al Finantelor - Gheorghe Ialomitianu.

Din guvernul alternativ al PDL mai fac parte, ca ministru al Fondurilor Europene. Alexandru Nazare, ministru al Muncii - Claudia Boghicevici, ministrul Mediului - Sulfina Barbu, ministrul sanatatii - Dragos Serban (neafiliat politic), al Educatiei Raluca Turcan, in timp ce la Cultura pe functia de ministru se afla Radu F. Alexandru, iar cea de ministru al Tineretului - Sorin Moldovan.

Ministerul Agriculturii este condus de Gheorghe Stefan, cel al Energiei de Lucian Bode si Infrastructura de Anca Boagiu.

Radu Carp (Externe) este prodecan la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti, si este doctor in drept, specializarea drept constitutional comparat.

Marinica Dinca(Aparare) este senator de Dolj si a absolvit Universitatea din Craiova. Este de profesie avocat si a fost consilier local si viceprimar al Craiovei.

Alin-Paunel Tise(Interne) este vicepresedinte PDL si senator de Cluj. In perioada 2008 - 2012 a fost presedintele Consiliului Judetean Cluj iar in perioada 2005 - 2007 a fost prefect al judetului Cluj.

Monica Macovei (Justitie) este europarlamentar PDL si a fost ministru al Justitiei.

Andreea Paul (Economie) este deputat, doctor in economie, prim-vicepresedinte PDL. A fost consilier de stat al premierilor Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu.

Gheorghe Ialomitianu (Finante) este deputat de Brasov si a fost ministru de Finante. In 2011, i-a fost acordat Premiul "Ministrul de Finante al anului 2011 in Europa" de catre Revista The Banker - parte a grupului Financial Times.

Gheorghe Stefan (Agricultura, "vicepresedinte PDL, nu primarul", dupa cum noteaza Catalin Predoiu pe Facebook) este presedintele organizatiei PDL Mihailesti, vicepresedinte BPN al PDL, presedintele Comisiei de Agricultura din PDL si presedintele organizatiei oamenilor de afaceri PDL Giurgiu.

Lucian Bode (Energie) este deputat de Salaj si a fost in 2012, timp de doua luni, ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Anca Boagiu (Infrastructura), senator, a fost ministru al Transporturilor si Infrastructurii in perioada 2010 - 2012 si este vicepresedinte al Partidului Popular European.

Alexandru Nazare (Fonduri Europene) este deputat de Braila si a fost ministru al Transporturilor in guvernul Ungureanu.

Claudia Boghicevici (Munca) este deputat de Arad si a fost ministru al Muncii in guvernul Ungureanu.

Sulfina Barbu (Mediu) este presedintele organizatiei de femei a PDL si a fost ministru al Mediului in perioada 2004 - 2007.

Raluca Turcan (Educatie) este deputat de Sibiu si vicepresedinte PDL.

Radu F. Alexandru (Cultura) este vicepresedinte PDL si are la activ trei mandate de senator, intre 1996-2000, 2000-2004 si 2008-2012. Este profesor-asociat Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) si autor a mai multor volume de teatru si a unui volum de proza.

Sorin Moldovan (Tineret) este presedinte al Tineretului Democrat Liberal si a fost vicepresedinte cu rang de subsecretar de Stat al Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport.

Dragos Serban (Sanatate, neafiliat politic) este asistent universitar la Universitatea de Medicina Carol Davila si sef lucrari clinica chirurgie la Spitalul Universitar Bucuresti. A absolvit un curs de management la Harvard si un MBA in Franta.

Catalin Predoiu a mai spus ca functia de ministru al Agriculturii este ocupata de Gheorghe Stefan, cel care este vicepresedinte al PDL si nu de primarul cu acelasi nume.

Catalin Predoiu a aratat ca democrat-liberalii au stabilit si trei secretari de stat la Ministerul Muncii, Sanatatii si al Educatiei care sa fie ocupate de Maria Mota, Cristina Dobre si respectiv Adrian Miroiu.

Catalin Predoiu a mai spus ca USL a instalat la guvernare "o inaptocratie, un guvern de oameni inepti sa ofere solutii" si a aratat ca rolul guvernului alternativ va fi de a monitoriza activitatea ministrilor in exercitiu, de a spune greselile acestora si de a merge prin tara pentru a fi aproape de oameni.