UDMR intentioneaza organizarea, in lua noiembrie, a unor referendumuri locale in Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Salaj si Satu Mare, pentru consultarea populatiei cu privire la regionalizare, potrivit precizarilor facute pentru Agerpres duminica, de liderul formatiunii maghiare, Kelemen Hunor, la Zalau.

Presedintele UDMR anuntase recent ca va initia organizarea referendumurilor locale in sase judete din tara pentru consultarea populatiei cu privire la regionalizare. In acest sens, UDMR va incepe o actiune de strangere de semnaturi pentru a initia hotarari in consiliile locale pentru organizarea referendumurilor. Kelemen Hunor a reconfirmat, duminica, intentia de organizare a referendumurilor, precizand ca se intentioneaza ca acestea sa aiba loc in cursul lunii noiembrie.

"Au fost niste discutii si politice si tehnice. Suntem pregatiti. Cam intr-o saptamana, 10 zile vom incepe strangerea semnaturilor. A ramas o singura chestiune - sa precizam cand va fi referendumul, fiindca atunci cand incepi sa faci un astfel de demers sunt cateva chestiuni procedurale si tehnice. Trebuie sa spui care e intrebarea, trebuie o intrebare cu care sa raspunzi cu da sau nu, trebuie sa precizezi cand vrei sa se faca referendumul si aici mai avem o discutie, in noiembrie sa fie la inceputul, la mijlocul sau spre sfarsitul lunii. Asta vom stabili in cateva zile, discutand cu colegii si vom incepe strangerea semnaturilor in Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Salaj si Satu Mare", a declarat pentru Agerpres liderul UDMR.

Kelemen Hunor a fost prezent duminica, la Zalau, a prima editie Zilei Maghiarilor din Salaj, manifestare ce a reunit, la Zalau, traditii culinare si vestimentare ale maghiarilor din principalele comunitati ale acestei etnii din Salaj.