Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a atacat la Curtea Constitutionala legea privind pragul la referendum, consultarea populara pentru validarea modificarii Constitutiei nu va mai putea avea loc in 2014 odata cu primul tur al prezidentialelor, transmite Mediafax.

Solicitat, sambata, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, sa comenteze gestul presedintelui Basescu de a trimite la CCR legea privind pragul la referendum, in conditiile in care controlul constitutional a fost facut o data, Zgonea a raspuns: "Traian Basescu are o singura tinta - e masurata, strategia o avem in analiza noastra, cel putin la PSD, dar si in USL am discutat - Traian Basescu va incerca sa intarzie cat de mult poate luarea deciziei si promulgarea acestui text de lege, astfel incat sa nu se mai suprapuna cu primul tur al alegerilor prezidentiale masura referendara".

Zgonea a spus ca, in aceste conditii, referendumul pentru revizuirea Constitutiei nu va mai avea loc odata cu primul tur al prezidentialelor.

Intrebat daca dupa gestul lui Basescu de a trimite legea la CCR ipoteza USL privind organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei mai ramane in vigoare, Zgonea a raspuns: "Intrebarea nu isi are rostul. Raspunsul este «Nu»".

"In acest moment, dupa toate calculele pe care le-am facut si cu domnul Ponta si cu domnul Antonescu, noi speram ca Traian Basescu, respectand pactul de coabitare si seriozitatea cu care priveste guvernarea, sa nu faca acest lucru, adica sa nu trimita gratuit acest text la Curte, dar a abuzat de un drept pe care il are", a adaugat Zgonea.

Intrebat daca USL ia in calcul sa organizeze referendumul pentru Constitutie odata cu turul doi al prezidentialelor, Zgonea a spus ca acest lucru depinde de momentul in care Curtea transmite decizia Parlamentului.

"Putem sa ne trezim ca proiectul de lege ajunge la sfarsitul lunii noiembrie in Parlament pentru a fi analizat", a mai spus Zgonea, invocand precedente in care Curtea a amanat destul de mult pronuntarea unor decizii.

Zgonea a facut un calcul privind termenele in care institutiile pot lua decizii si din care reiese ca promulgarea Legii privind pragul la referendum se va amana astfel incat intrarea in vigoare, respectiv la un an de la promulgare, sa depaseasca momentul alegerilor prezidentiale din 2014.

"Controlul de constitutionalitate a fost facut, il mai facem o data. Dar haideti sa o luam logic: nu exista nicun text in vreo lege sau in Constitutie de sanctionare a presedintelui pentru ca contesta aceasta Lege a referendumului. Contestand-o, membrii Curtii vor lua o decizie hai sa zicem in 30 de zile, asta este minimul. Pana fiecare Camera isi exprima punctul de vedere, in Biroul Permanent, pana trimitem punctul de vedere, pana se ia o decizie, se constituie un raportor din partea Curtii. Peste 30 de zile se publica aceasta in Monitorul Oficial. Asta insemana finalul lunii octombrie", a explicat Zgonea.

El a aratat ca, ulterior, va mai dura un timp de cel putin o saptamana si jumatate - doua saptamani in care decizia Curtii va trece prin cele doua Camere. "Reanalizarea inseamna inca doua saptamani. Suntem la mijlocul lunii noiembrie. Apoi se trimite proiectul catre presedinte, care are douazeci de zile in care tactic poate sa analizeze proiectul de lege. Peste 20 de zile o promulga, deja suntem la Sfantul Nicolae si atunci primul tur al alegerilor prezidentiale va fi trecut. Promulgarea se face, intra textul de lege in vigoare de la un an de la publicarea in Monitorul Oficial, adica de la 6-10 decembrie 2014", a spus Zgonea.

El a explicat ca, in aceste conditii de decalare, presedintele Traian Basescu isi va indeplini obiectivul de a face ca una dintre promisiunile USL - aceea de a revizui Constitutia - sa nu fie dus la indeplinire.

"Si atunci, tactic, domnul presedinte Basescu si-a indeplinit obiectivul. V-am facut un calcul matematic. Este un joc politic pe care presedintele il stie si pe care l-a anuntat de la inceput ca il va face pana la sfarsit, pentru ca una dintre promisunile USL a fost aceea de a promulga pana la alegerile prezidentiale un text nou constitutional care sa ne aduca pe noi mai aproape de aspiratiile europene", a spus Zgonea.

El a aratat ca, prin blocarea referendumului de revizuire a Constitutiei, seful statului a actionat ca un actor politic, desi nu trebuia sa fie unul, si a dat un ragaz opozitiei sa se consolideze.

"Blocand, presedintele, cu instrumentele pe care le are, a actionat ca un actor politic, desi domnia sa nu ar trebui sa faca acest lucru si nu ar trebui sa fie un actor politic, de fapt da un ragaz opozitiei sa se consolideze dupa esecul pe care l-a avut in guvernarea 2009-2012", a adaugat Zgonea.

Presedintele Traian Basescu a sesizat sambata, Curtea Constitutionala cu privire la Legea Referendumului, acuzand ca actul normativ contine prevederi care "infrang" principii constitutionale legate de exercitarea suveranitatii de catre popor.