Vicepresedintele PDL Ioan Oltean sustine ca nu se considera vinovat de faptele imputate de procurorii DNA si ca in cazul in care va fi, prin faptele sale, "in conflict cu litera statutului" partidului, nu va astepta recomandari pentru ca va sti ce are de facut, adaugand ca el nu e "un caz" in PDL.

Ioan Oltean a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza faptul ca, in 2012, a primit o scrisoare de la DNA prin care i se comunica faptul ca nu este cercetat in niciun dosar, iar dupa un an este pus sub acuzare, transmite Mediafax.

"Nu am sa comentez ceea ce s-a facut deja public, desi pot sa va spun, cu certitudine, in temeiul actulului pus la dispozitie, ca 99 la suta din faptele care sunt imputabile s-au petrecut in 2011, inainte sa se dea acel comunicat, insa vreau sa-mi exprim increderea in institutiile statului ca vor face efectiv dreptate si ca nu va exista niciun fel de abuz. M-am prezentat la DNA cu convingerea ca imi fac datoria de simplu cetatean si am luat act de faptele care mi se imputa. Mi-am exprimat intreaga disponibilitate de a colabora si de a avea o atitudine constructiva, in sensul de a clarifica orice fel de fapta care mi se pune in sarcina, ramanand ca, la sfarsit, fiecare sa-si sustina propria pozitie. Va asigur insa ca, cel putin prin prisma datelor pe care le avem in momentul acesta, nu ma simt vinovat fata de niciuna dintre cele sase fapte enumerate in actul de sesizare si de informare", a spus Ioan Oltean.

Intrebat despre scurgerea de informatii reclamata de seful DNA, Codruta Kovesi, Ioan Oltean a raspuns: "Eu nu lucrez la DNA si nu pot sa ma pronunt in privinta aceasta, dar pot sa va asigur ca nu am avut informatii legate de descinderile pe care DNA urma sa le faca in Bistrita. Nu am prieteni acolo. Ca sa dai telefoane trebuie sa ai informatii, iar eu v-am spus ca nu am avut informatii si, ca atare, nu am dat informatii nimanui".

El a declarat ca, din cele ce i-au fost aduse la cunostinta de procurorii DNA, poate spune ca "nu sunt fapte care sa aiba caracterul de infractiuni".

"Va dau un exemplu din faptele enumerate in rezolutia procurorului de caz. Acolo scrie ca, in perioada martie-aprilie 2011, numitul Ioan Oltean si-a exercitat influenta in vederea alocarii de fonduri pentru lucrari la drumul Orosfaia-Milas. Este o fapta care mi se imputa. O alta este ca mi-am exercitat influenta pentru alocarea de sume mai mari pe Hotararea 577 pentru judetul Bistrita-Nasaud sau ca mi-am exercitat influenta in vedere atribuirii preferentiale a unor sume de bani pentru proiecte ale comunelor Chiuza, Rebrisoara, Caianu Mic", a spus Ioan Oltean.

Un jurnalist a remarcat ca majoritatea erau comune conduse de edili PSD.

"Nu am spus eu, o spuneti voi. Acestea sunt, in mare, faptele pentru care eu sunt, in momentul acesta, cercetat penal. Eu imi exprim convingerea ca procurorul de caz va analiza cu maxima atentie intregul probatoriu de la dosar, apararea mea si, la sfarsit, sa speram intr-o solutie care va fi pe lege si nu politica", a spus Oltean.

Intrebat daca crede ca se incearca discreditarea sa sau a celor care au condus ministere la vremea respectiva, Ioan Oltean a afirmat ca, in legatura cu persoana sa, nu poate sa se pronunte.

"Daca am facut aceste interventii, le-am facut in calitate de deputat. Un deputat poate sa exercite influente asupra unui ministru sa-l determine sa savarseasca fapte ilegale? Niciodata nu am cerut savarsirea unor fapte care sa contravina legii, dar, cu siguranta, am manifestat nu numai acum, ci intotdeauna, interes pentru alocarea de resurse financiare pentru judetul Bistrita-Nasaud pe cai legale, cu respectarea dispozitiilor legale", a spus vicepresedintele PDL.

Referitor la declaratiile Monicai Macovei, care i-a cerut demisia din functia de vicepresedinte al PDL din cauza dosarului in care este cercetat de DNA, Oltean a declarat: "Nu vreau sa comentez, dar vreau sa va spun ca sunt un om care a tinut la PDL. Sunt membru fondator al acestui partid si am fost intotdeauna in litera si spiritul statutului si sunt si acum. In momentul in care, prin faptele mele, voi fi in conflict cu litera statutului, nu voi astepta sa-mi dea nimeni sfaturi si recomandari fiindca voi sti ce voi avea de facut. Nu sunt un caz in interiorul partidului si nu s-a discutat ᅡcazul meuᅡ. Eu sunt o persoana incomoda prin felul meu de a fi, nu numai in PDL, in viata de zi cu zi, dar asta este, nu am ce face".

Intrebat daca o mai sustine pe Monica Macovei sa candideze ca europarlamentar pe lista PDL, Oltean a spus ca, deocamdata nu s-a discutat despre componenta listei.

"Vom vedea la vremea respectiva, vom discuta fiecare candidatura si atunci imi voi exprima pozitia. Cert este ca nu voi judeca un membru printr-o atitudine fata de mine, ci prin ceea ce a facut pentru partid. Asta ma intereseaza pe mine", a declarat Ioan Oltean.

In ce priveste declaratiile liderului PDL, Vasile Blaga, facute la adresa sa, Ioan Oltean a spus: "Vasile Blaga e unul dintre membrii fondatori ai partidului, eu am o relatie foarte buna cu el. E un presedinte exigent care tine mai mult la partid decat la membri, deci sa fie lucrurile foarte clare. Orice fel de atitudine a lui Vasile Blaga vizeaza mai intai partidul si pe urma o relatie de prietenie, fie ca e vorba de Oltean sau de alte persoane din partid. Blaga era in favoarea statului".

Directia Nationala Anticoruptie anunta, in 12 septembrie, ca a inceput urmarirea penala fata de Ioan Oltean, presedinte al PDL Bistrita-Nasaud, vicepresedinte si fost secretar general al partidului, pentru folosirea influentei sau autoritatii functiei, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata si pentru favorizarea infractorului.

"Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat faptul ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 2010-2011, in calitate de presedinte al organizatiei judetene Bistrita-Nasaud a unui partid, de vicepresedinte (2001-2011), respectiv secretar general al aceluiasi partid (mai 2011 - iunie 2012), invinuitul Ioan Oltean si-a exercitat influenta asupra presedintelui, respectiv asupra vicepresedintelui Consiliului Judetean (CJ) Bistrita Nasaud, precum si asupra unor inalti demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Turismului si Ministerul Economiei, in vederea adjudecarii licitatiilor catre anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primariile conduse de primari din cadrul partidului din care invinuitul face parte", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Ioan Oltean este cercetat si pentru favorizarea infractorului, procurorii sustinand ca, in seara de 22 martie 2012, a anuntat doua persoane ca a doua zi DNA urma sa faca perchezitii la domiciliile acestora, intr-un dosar in care erau cercetate pentru fapte de coruptie in legatura cu procedurile de achizitie si contractele derulate de Consiliul Judetean Bistrita.

Ioan Oltean declara, la iesirea de la DNA - unde a fost pentru a lua la cunostinta acuzatiile din acest dosar, ca procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat de favorizarea infractorului intr-o cauza disjunsa dintr-un dosar mai vechi.

Ulterior, europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a solicitat lui Ioan Oltean sa demisioneze din functia de vicepresedinte al PDL, avand in vedere ca DNA a inceput urmarirea penala impotriva sa.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, crede ca europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei "s-a grabit" atunci cand a cerut demisia lui Ion Oltean, anchetat de DNA, din functia de vicepresedinte al partidului.