Declaratiile de luni seara date de copresedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, vin sa confirme tensiunile aparute in ultima perioada in sanul coalitiei de guvernare, tensiuni amplificate foarte mult de pozitia diferita a PSD si PNL asupra proiectului minier de la Rosia Montana. Motivele reale sunt mai adanci insa, iar miza o reprezinta vointa baronilor PSD din teritoriu ca partidul lor sa aiba candidat propriu la prezidentiale.

Ponta si AntonescuFoto: AGERPRES

Pentru prima data, Victor Ponta i-a transmis luni seara lui Crin Antonescu ca nu e deloc sigur ca liderii PSD il vor sustine. Declaratia survine dupa atacurile colegului de alianta fata de pozitia premierului in proiectul RMCG, atacuri care su starnit reactii dure in PSD, mai multi lideri marcanti ai social-democratilor din teritoriu amenintandu-l pe seful liberalilor ca s-ar putea sa nu-l mai sustina in cursa pentru fotoliul de presedinte daca il mai ataca pe Victor Ponta.

Ponta a fost intrebat, intr-un interviu acordat B1 TV, cine este candidatul PSD la presedintie. "Pana alaltaieri v-as fi spus fara niciun fel de emotie Crin Antonescu, dar am vazut ca nu mai vrea sa fie candidatul USL. Poate ca se razgandeste", a raspuns acesta.

Seful PSD nu crede ca Antonescu se pregateste pentru alegerile prezidentiale prin declaratiile facute in ultima perioada: "Eu cred ca nu se pregateste de campanie electorala, sa te pregatesti de campanie spunand ca nu ai sprijinul PSD, nu mi se pare cea mai inteleapta strategie. Sa spuna ca nu vrea, si nu il mai sustine. Mergem la PSD si vedem pe cine sustinem. Noi am decis o data sa il sustinem pe Crin Antonescu, dar daca nu vrea, cu forta nu se poate".

Crin Antonescu l-a contrat dur pe Ponta pe marginea candidatului USL la presedintie, afirmand ca PSD "nu are guvernul de acasa" si il da si liberalilor din cand in cand, precizand ca refuza postura de "papusa" pe care social-democratii o pun sau nu la presedintie dupa bunul plac.

"Daca eu in 2014 sunt in situatia unui fel de obiect, de papusa, pe care daca vrea il pune PSD, daca nu, nu, atunci nici nu mai candidez. Daca as fi in 2014 in situatia sa depind de bunavointa PSD sau a cuiva din PNL nu mai candidez. Presedintia Romaniei e decisa de cetateni", a spus el, intr-o interventie telefonica la B1 TV.

"Daca dl Rus, dl Sarbu, si dl Ponta insusi au impresia ca eu am sa spun mai putin ce cred doar de teama ca nu or sa ma mai sustina la presedintie se inseala foarte tare. Deocamdata noi il sustinem pe dl Ponta, nu el pe noi. Sigur ca e nevoie de colaborare, dl Ponta nu are guvernul de acasa, nu are dl Rus presedintia de acasa si din bunavointa ni le mai dau si noua din cand in cand", a comentat Antonescu.

Crin Antonescu a avertizat insa ca "PNL nu e tolerat la guvernare": "Liberalii nu sunt, cum cred baietii lui Ghita, Ciutacu si astia, angajatii lui Ponta si maine ii da afara".

Intervin liderii regionali ai PSD: E foarte greu sa-l convingi pe membru simplu al PSD sa-l voteze pe Antonescu

Ioan Rus: Antonescu va avea de-a face cu PSD daca continua atacurile (joi, 12 septembrie):

"Pana acum, Crin Antonescu nu s-a certat niciodata cu Victor Ponta. Cand celalalt presedinte din USL are probleme cu presedintele PSD, trebuie sa inteleaga ca va avea de-a face cu PSD, nu doar cu presedintele lui", a spus Rus la Realitatea TV

Antonescu, dupa atacurile lui Rus(joi, 12 septembrie): Eu nu am grupuri de oameni carora sa le dau drumul cum dau drumul cainilor in curte.

"Eu am vazut cum Victor Ponta a spus: "trei ani de zile, eu nu am spus o vorba rea despre Crin Antonescu". Nici nu avea motiv. Exista case diferite si case diferite. Eu, daca am ceva de spus partenerului meu, asociatului meu politic, ies eu si o spun eu. Eu nu am grupuri de oameni carora sa le dau drumul cum dau drumul cainilor in curte. Sunt scoli diferite. In PNL, nu se vorbeste, nu se tace la ordin", a declarat Antonescu la Realitatea TV.

Presedintele PSD Giurgiu, Nicolae Badalau, a declarat pentru pesurse.ro ca Antonescu risca sa-si puna in pericol candidatura la presedintie.

"In teritoriu e normal sa fie dispute, sunt polite de platiti, e normal. Problema e ca membrul ala simplu, la un moment dat, e foarte greu sa-l convingi ca trebuie sa faca lucrul asta (sa-l voteze pe Crin Antonescu presedinte,n.red.) ca asa e bine, el stiind, sau urmarind declaratiile care au fost pe parcurs. Vrem nu vrem, il influenteaza", a declarat Nicolae Badalau.vezi si reactiile mai multor parlamentari social-democrati.

Victor Ponta, vizita in SUA in octombrie?

Eugen Tomac, presedintele interimar al Partidului Miscarea Populara, a declarat vineri in legatura cu decizia premierului Victor Ponta de a aproba proiectul de lege pentru exploatarea aurifera de la Rosia Montana ca "nu-i destul sa treci proiectul Rosia Montana prin Bucuresti ca sa faci in octombrie o vizita in SUA".