Presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat luni ca premierul Victor Ponta nu poate trimite nicio comisie parlamentara la Rosia Montana, asa cum a promis duminica, aratand ca acesta poate eventual sa trimita o delegatie guvernamentala pentru a discuta cu partizanii proiectului de acolo.

El a fost intrebat luni de ziaristi cum comenteaza promisiunea facuta duminica de primul ministru in fata minerilor care se blocasera in subteran, potrivit careia comisia parlamentara care urmeaza sa analizeze proiectul de exploatare miniera cu cianuri se va deplasa la Rosia Montana pentru a discuta cu ei.

"O sa ii spun domnului Antonescu sa vina aici, va fi bine primit. Nu poti sa spui ca decizi viata oamenilor de aici pana nu vii aici. Le-am promis ca vine Comisia aici (comisia parlamentara care va dezbate proiectul de lege privind Rosia Montana - n.red.), altfel intra la loc. Toti oamenii politici care pot sa vina trebuie sa vina sa vada cu ochii lor, si apoi sa decida", declarase Victor Ponta, la iesirea din subteran.

"Eu nu fac abstractie de aceea ca faci declaratii in care esti mai putin atent la nuante. A spus trimit comisia aici. Nu are cum s-o trimita comisia, poate sa trimita o delegatie de la guvern", a raspuns Crin Antonescu.

Acesta a subliniat ca respectiva Comisie va avea "resedinta la Bucuresti": "Nu se face comisia la intrarea in galerie", a adaugat Antonescu, mentionand ca punctul de vedere al "oamenilor de acolo e punctul de vedere al Gold Corporation".

Seful PNL a mentionat ca el nu va fi prezent la discutiile de marti privind infiintarea Comisiei intrucat va fi plecat in Elvetia, intr-o delegatie oficiala, dar le-a recomandat colegilor sai liberali sa desemneze in aceasta comisie "oameni care sa nu fie deja celebri prin punctele lor de vedere", astfel incat "sa nu aiba sentimentul cei care vin in fata comisiei ca bat la usi inchise".

"Nici partizani ai proiectului, ca parlamentarii din Alba, nici oameni care sunt foarte cunoscuti ca fiind in favoarea lui", a explicat acesta.

In ceea ce priveste o eventuala deplasare a sa la Rosia Montana, acesta a precizat ca nu ar avea sens, deoarece le va spune punctul sau de vedere, cunoscut public, iar minerii "intra la loc".

Liderul liberalilor si-a exprimat satisfactia pentru iesirea minerilor din subteran dar a criticat modul in care unele televiziuni au prezentat acest eveniment. "Am avut senzatia ca discutam de salvarea unor ostatici prinsi de teroristi. Aici nu ne jucam, nu putem sa intram in mina, sa iesim din mina, sa vina Ponta, sa vina Antonescu", a argumentat el.

Intrebat de ziaristi care crede ca este pozitia primului ministru fata de acest proiect, Crin Antonescu a subliniat ca aceasta este "foarte clara": "Eu cred ca a devenit evident ca premierul sustine proiectul".

In ceea ce priveste declaratia facuta de presedintele Traian Basescu, potrivit careia proiectul de lege nu are nicio sansa sa treaca de Curtea Constitutionala, Crin Antonescu a comentat: "Stiti care e deosebirea esentiala, fir-ar sa fie, intre mine si Traian Basescu? Eu nu stiu niciodata dinainte cine e infractor si cine nu, cine o sa fie condamnat si cine nu, ce o sa spuna Curtea Constitutionala".

Insa, presedintele PNL a tinut sa sublinieze ca si avizul Ministerului Justitiei vorbeste despre riscul unor probleme de neconstitutionalitate, par parlamentarii trebuie sa-si pana aceasta problema.