Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a anuntat ca a demisionat din UDMR. "Mi s-a reprosat ca sunt ungur si ca sunt membru UDMR si ca nu as putea sa solutionez echidistant anumite plangeri. Din aceasta cauza am decis sa indeplinesc si formal criteriul independentei, pe care pe fond l-am indeplinit din prima zi a numirii", a declarat Csaba Asztalos pentru HotNews.ro. Acesta a precizat ca "nu exista nicio alta motivatie a demisiei in afara de a veni in sprijinul institutiei pe care o conduc".

Csaba AsztalosFoto: Agerpres

"Astazi mi-am dat demisia din UDMR", a scris in urma cu o zi presedintele CNCD, Csaba Asztalos, pe pagina sa de Facebook. Contactat de HotNews.ro, Asztalos a declarat ca nu i s-a cerut "concret" demisia, "insa au fost aluzii in acest sens". "Eu sunt un tehnocrat de foarte mult timp si UDMR mi-a oferit tot sprijinul, eu am crescut de acolo, vin de la scoala lor, dar efectiv nu am facut politica la CNCD", a continuat presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

"Mandatul meu se termina in aprilie 2015 si nu am nicio oferta. Nu exista nicio alta propunere, oferta, care ar implica o zona de alta natura. Doresc sa imi termin mandatul si apoi sa abordez o zona tot in materia drepturilor omului, poate chiar la CNCD", a declarat pentru HotNews.ro Csaba Asztalos.

Acesta a precizat ca "este normal sa nu fac o schimbare brusca de specializare, sunt un tehnocrat. In viitor nu exclud nimic, dar doresc sa-mi termin mandatul si sa raman pe aceasta zona a drepturilor omului. Nu am nicio oferta politica si nici previziuni sa intru in politica. Nu am ce sa reprosez UDMR, ei au sprijinit institutia".

In urma cu trei luni, Asztalos declara pentru HotNews.ro ca "exista riscul ca CNCD sa se politizeze". "Din pacate colegii mei, unii dintre ei aflati in majoritate, isi schimba pozitiile in functie de persoana celui care face declaratia", explica atunci presedintele CNCD. "Demisia poate functiona ca exemplu", desi nu exista nicio interdictie legala intre functia de membru CNCD si membru al unui partid politic, a precizat acum Csaba Asztalos.