Presedintele PNL, Crin Antonescu, a cert marti PSD sa spuna public ce pozitie are fata de proiectul Rosia Montana, in calitate de cel mai mare partid din Romania, apreciind ca nu este corect sa se arunce vina pe liberali pentru eventuala respingere de catre Parlament a proiectului de lege initiat de Guvern, relateaza Agerpres.

Acesta s-a declarat "flatat de importanta brusca pe care grupul parlamentar liberal a capatat-o" dupa ce PNL a anuntat ca nu sustine acest proiect. "Cu alte cuvinte, daca liberalii vor ceva, se face, daca liberalii nu vor, nu se face", a comentat el, ironic.

In aceste conditii, Crin Antonescu cere PSD sa precizeze clar ce pozitie are fata de proiectul Rosia Montana, in calitate de cel mai mare partid din Romania: "Pot sa simplific putin problema si sa intreb (...) putem si noi in tara asta, in Romania, sa stim - cel mai mare partid din tara, cu cele mai mari grupuri parlamentare, cu primul-ministru, respectiv PSD - ce pozitie are in aceasta chestiune? Sustine sau nu sustine acest proiect?".

Acesta a explicat ca solicita acest lucru deoarece nu i se pare corect sa se arunce vina pe liberali pentru renuntarea la acest proiect.

"Pentru ca a nu spune nimic si a da vina pe liberali daca nu se face sau daca se face nu mi se pare corect, deci noi am spus foarte clar, din motive pe care le-am expus (...) de ce votam impotriva. PSD-ul ma intereseaza (...) ce pozitie are. Putem sa aflam sau nu? Daca PSD este pentru, PNL nu a impiedicat cu nimic dezbaterea. (...) Nu avem nici atata putere si nici asemenea apucaturi", a argumentat Antonescu, intr-o interventie la Antena 3.

Potrivit acestuia, nu a existat o decizie la nivelul Uniunii Social Liberale pentru sustinerea proiectului Rosia Montana.

"Am avut la nivelul USL o decizie ca sustinem acest proiect? Sau am avut o declaratie a presedintelui PSD si primului-ministru ca domnia sa ca parlamentar nu sustine proiectul? Nu am avut nicio decizie, ci am avut o declaratie si anume ca premierul, ca parlamentar, nu sustine proiectul", a sustinut presedintele PNL.

Acesta a subliniat ca USL a spus in campania electorala ca este impotriva proiectului Rosia Montana.

"Premierul, care a spus ca in calitate de parlamentar voteaza impotriva, cand a auzit ca si noi votam impotriva, a declarat ca nu mai are rost dezbaterea parlamentara. Fals! Dezbaterea parlamentara trebuie sa aiba loc, indiferent ce decide un partid sau altul, mai ales ca este vorba despre un partid care nu este majoritar", a conchis Antonescu.

UPDATE Crin Antonescu: Am inteles, indirect, ca PSD sustine proiectul

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, la Realitatea TV, ca a inteles, "indirect", ca pozitia PSD este, de fapt, de sustinere a proiectului Rosia Montana, el precizand ca acest lucru nu este o problema, dar social-democratii ar trebui sa isi faca publica pozitia, transmite Mediafax.

El a spus ca in USL nu s-a discutat o pozitie comuna pe Rosia Montana, iar el, ca lider USL, si-a facut publica pozitia pe acest subiect.

Antonescu a spus ca "indirect" a inteles ca pozitia PSD este de sustinere a proiectului Rosia Montana.

El a spus ca social-democratii ar trebui sa isi faca publica optiunea.

"Astfel de decizii politice nu se iau pe sub masa", a spus Antonescu la Realitatea TV, precizand insa ca nu este nicio problema daca PSD sustine proiectul.

El a spus ca desi in Guvern liberalii au cerut amanarea proiectului pentru ca acesta sa poata fi discutat, premierul a respins amanarea invocand niste termene si proiectul a fost trimis la Parlament.

Antonescu a tinut sa sublinieze insa ca nu se poate vorbi despre o problema in USL.

Marti seara, PSD a remis un comunicat in care purtatorul de cuvant Catalin Ivan preciza ca social-democratii se vor pronunta oficial asupra proiectului de la Rosia Montana "doar dupa dezbaterea serioasa si ascultarea tuturor partilor si argumentelor".

"Este datoria oricarui politician responsabil sa trateze serios dezbaterea, sa asculte punctele de vedere ale ambelor tabere - si a celor care vor locuri de munca, si a celor care pun accent pe protectia mediului si a resurselor. In caz contrar, am da dovada de demagogie pe o chestiune de interes national. Sa ne pronuntam inainte ar fi un semn de superficialitate politica. Nu poti pretinde o dezbatere corecta, deschisa si transparenta, cu argumente pro si contra unui proiect, daca la finalul zilei deja stii ca, indiferent de argumentele expuse, respectivul proiect va fi respins. Acesta a fost si mesajul presedintelui PSD, de a nu da inainte de dezbatere indicatii de vot. In orice caz, noi, cei din PSD, nu comentam deciziile altor partide", sustine purtatorul de cuvant al PSD.

Proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana a primit, marti, raport negativ din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat si din partea Comisiei Juridice.

Premierul Ponta a declarat ca el va vota impotriva proiectului, ca deputat.

Premierul a declarat, marti, ca la nivelul Guvernului toti ministrii au fost pentru proiectul Rosia Montana, dar si ca a discutat cu presedintele PNL, Crin Antonescu, toate aspectele care tin de acest subiect, precizand ca respecta "decizia politica" a liberalilor.

El a mai fost intrebat daca a discutat cu liderul PNL, Crin Antonescu, pe marginea nivelului despagubirilor posibile la care ar putea fi obligat statul roman in cazul proiectului Rosia Montana.

"Am discutat de mai multe ori cu domnia sa toate aspectele care tin de proiectul Rosia Montana, am decis impreuna sa avem o comisie de dezbatere in Parlament pe aceasta tema, insa am inteles ca luni, in baza protestelor publice, decizia domnului Antonescu si a PNL a fost de a vota impotriva si nu am nicio alta solutie decat sa respect aceasta decizie a lor", a raspuns Ponta.