Europarlamentarul Laszlo Tokes sustine ca eventuala retragere a distinctiei Ordinul national 'Steaua Romaniei' ar echivala cu "desconsiderarea repetata a trecutului revolutionar al Timisoarei".

"Inalta distinctie care mi-a fost acordata dupa douazeci de ani a reprezentat recunoasterea meritelor tuturor eroilor si disidentilor de la Timisoara. De vreme ce Timisoarei 'i-a fost furata revolutia', Ordinul national 'Steaua Romaniei', ce mi-a fost conferit in anul 2009, i-a facut dreptate intr-o anumita masura si 'orasului-martir'. In cazul in care mi se va retrage aceasta distinctie, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetata a trecutului revolutionar al Timisoarei. Mai mult, ar constitui o noua dovada a restaurarii relatiilor si organizarii de tip comunist ce are loc in prezent", a declarat europarlamentarul, la Arad, cu ocazia celei de-a 25-a aniversari a protestului bisericesc impotriva demolarii satelor, potrivit unui comunicat pe care l-a transmis presei, citat de Agerpres.

Tokes catalogheaza demersul de a ii fi luata distinctia "Steaua Romaniei" drept "o tentativa de a oferi un exemplu negativ", motivata partial de interese politice si partial de dorinta "de a descuraja si a invata minte" comunitatea maghiara.

"Cauza si explicatia evidenta (pentru retragerea distinctiei 'Steaua Romaniei' - n.r.) o constituie propunerea pe care am facut-o in ziua de 27 iulie 2013, in cadrul Taberei de Vara de la Baile Tusnad, prin care pe baza exemplului austriaco-italian am lansat ideea ca Ungaria sa-si asume rolul de stat-garant in privinta comunitatii nationale maghiare din Romania - sau Transilvania - cu scopul de a asigura drepturile acesteia. Amintirea acestui model european consacrat, ce garanteaza autonomia comunitatii de austrieci care traieste in provincia italiana numita Tirolul de Sud, i-a iritat in mod neasteptat si intr-o masura inexplicabil de mare pe liderii politici romani", mai sustine Tokes.

Pe 19 septembrie, are loc Adunarea Generala a Ordinului National "Steaua Romaniei" in cadrul careia se va alege componenta Consiliului de Onoare, cel care va decide eventuala retragere a distinctiei acordate lui Laszlo Tokes.

Intrunirea Adunarii Generale are loc dupa ce mai multi membri ai Ordinului au solicitat retragerea decoratiei lui Tokes. Presedintele Traian Basescu a declarat ca asteapta decizia Consiliului de Onoare, pentru a putea emite apoi decretul de retragere, daca acest lucru va fi cerut.