Alianta pentru Dreptate si Adevar (FC-PNTCD) a semnat sambata un protocol prin care Initiativa Romania Liberala (IRL) a fost cooptata in ADA, cele trei formatiuni urmand sa aiba candidat unic la alegerile prezidentiale si candidati comuni la europarlamentare, informeaza Agerpres.

Andrei ChilimanFoto: AGERPRES

"La aproape jumatate de an de la formare, Alianta pentru Dreptate si Adevar consemneaza prima incercare reusita de extindere prin cooptarea IRL alaturi de partidele fondatoare PNTCD si FC. (...) Interesul nostru este de a avea o lista comuna cat mai reprezentativa pe care sa se regaseasca nume care au si notorietate si, in acelasi timp, si substanta europeana", a spus presedintele FC, Mihai-Razvan Ungureanu, sambata, la Palatul Parlamentului, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, Alianta pentru Dreptate si Adevar le ofera romanilor o alternativa politica.

"Alianta pentru Dreptate si Adevar este, din punctul nostru de vedere, puternica, vie si incepe sa construiasca o alternativa. Niciodata alianta nu se va izola in sine, nu va propune competitii intre partide de dreapta, va considera ca tot ceea ce poate face mai bine inseamna a reprezenta cetatenii romani in nevoile lor, in asteptarile lor, oferindu-le alternativa atat de necesara astazi, dupa ce, la un an de la preluarea puterii, USL distruge tot", a declarat Ungureanu.

Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, l-a invitat la dialog pe liderul PDL, Vasile Blaga, dar si ONG-urile sau alte partide de dreapta.

"As vrea sa ii transmit un mesaj lui Vasile Blaga, care s-a pronuntat in repetate randuri in sensul ca PDL va merge singur la alegerile parlamentare, un mesaj de dialog pentru a veni la o masa comuna deoarece acesta este interesul public al electoratului de dreapta - unitatea partidelor de dreapta. Cred ca este momentul de a-i face o invitatie deschisa domnului presedinte Vasile Blaga la dialog cu Alianta pentru Dreptate si Adevar pentru a nu fi perceputi intr-o viitoare campanie electorala pentru europarlamentare ca formule politice de competitori", a spus Pavelescu.

Constituirea Aliantei pentru Dreptate si Adevar in noua formula reprezinta un pas urias catre unificarea dreptei, a declarat, la randul sau, presedintele IRL, Vlad Moisescu.

"Scopul este, in continuare, o lista comuna sub sigla PPE la alegerile europarlamentare, un candidat unic la alegerile prezidentiale din 2014 si constructia unei forte capabile sa castige alegerile locale si generale", a aratat Moisescu, care a precizat ca IRL ramane o asociatie, nu se transforma in partid.

  • Andrei Chiliman a invitat PDL sa se alature proiectului de unificare a dreptei

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, initiator al Romaniei Liberale, a invitat Partidul Democrat Liberal sa se alature proiectului de unificare a dreptei, subliniind ca aceia care vor incerca sa mentina dreapta dezbinata vor fi sanctionati de electorat indiferent de marimea partidului lor.

"Noi i-am invitat pe toti, ii invitam in continuare sa ni se alature. Cred ca exista foarte multe lucruri care ne apropie, mai putine care ne despart, dar nu cred ca astazi s-au creat toate conditiile, trebuie sa avem rabdare si sa construim pentru viitor o dreapta unita. Este proiectul de care are nevoie astazi Romania, iar cei care vor incerca sa mentina dreapta dezbinata pentru ca sa isi satisfaca niste interese marunte politicianiste vor fi sanctionati de electorat indiferent de marimea actuala a partidului lor", a declarat sambata Andrei Chiliman, la Palatul Parlamentului, intrebat daca vede o posibila alaturare a PDL de Alianta pentru Dreptate si Adevar.

El a spus ca si in PDL sunt oameni care gandesc ca el. "Sa lasam sa mai treaca timpul, sa se mai intample diverse lucruri, eu cred ca si la dansii (PDL - n.r.) sunt foarte multi care gandesc ca mine si cred ca se va intampla lucrul acesta, va fi greu, dar se va intampla", a adaugat primarul sectorului 1, dupa ce IRL a semnat un protocol de cooptare in Alianta pentru Dreptate si Adevar (FC-PNTCD).

Potrivit lui Chiliman, dreapta dezbinata nu va castiga alegerile, iar protocolul semnat sambata de IRL cu Forta Civica si cu PNTCD este un proiect care incearca sa unifice dreapta in vederea castigarii alegerilor din 2016.

"Incercam sa facem ceea ce ne-am propus in cadrul IRL de la infiintare, incercam sa unificam dreapta. E un proiect foarte complicat, un proiect foarte greu, dar care trebuie facut pentru ca dreapta unita a dovedit ca poate sa castige alegerile si a facut-o in anul 1996 si apoi in 2004. Dreapta dezbinata nu va castiga alegerile. Ceea ce ne-a adus impreuna sunt programele pe care le avem impreuna si la care lucram impreuna de cateva luni, valorile in care credem. Proiectul care a inceput aici si care il continua pe ce al Aliantei Dreptate si Adevar este un proiect care incearca sa unifice dreapta in vederea castigarii alegerilor din 2016. E important ca dreapta sa prezinte in 2014 candidati pe o singura lista la europarlamentare", a conchis Chiliman.