Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a trimis miercuri liderilor de grupuri parlamentare o scrisoare in care le cere sa depuna toate eforturile pentru urgentarea dezbaterilor proiectului de lege pentru modificarea si completarea OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, in Comisiile juridice si pentru administratie publica, noteaza Agerpres.

Aceeasi solicitare a fost transmisa de Zgonea si presedintilor Comisiilor juridice si pentru administratie publica.

"Siguranta si integritatea cetatenilor trebuie sa fie pe primul loc pentru fiecare institutie implicata in protectia acestor drepturi fundamentale. Sunt de parere ca pana acum s-a facut mult prea putin si mult prea izolat pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan. In ultimele zile am fost cu totii martorii unor evenimente tragice, care nu ar trebui sa aiba loc niciodata intr-o tara ca Romania, membra a Uniunii Europene. Un copil de numai patru ani si-a pierdut viata dupa ce a fost sfasiat de o haita de maidanezi, in timp ce se juca cu fratele sau in parc. O alta femeie se zbate intre viata si moarte la spital, dupa ce a fost muscata de zeci de ori de cainii fara stapan. Consider ca, in calitate de reprezentanti ai cetatenilor in Parlament - forul democratic suprem al statului roman, avem datoria sa gasim mecanismele legislative concrete si rapide pentru combaterea acestui fenomen", a transmis Zgonea.

Potrivit acestuia, este oportun ca la discutiile pe aceasta tema sa fie invitate organizatiile pentru protectia animalelor, reprezentanti ai administratiilor locale, ai autoritatii sanitar-veterinare, ai autoritatii pentru protectia copilului, precum si reprezentanti ai altor institutii cu atributii in domeniu.

"Acest demers este esential pentru ca forma finala a proiectului sa beneficieze de o larga sustinere atat la nivelul societatii civile, cat si la nivel institutional. Va asigur de tot sprijinul meu pentru realizarea acestui obiectiv si sunt convins ca impreuna vom reusi sa gasim solutia legislativa care sa reglementeze clar si previzibil atributiile si competentele ce trebuie exercitate pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan", a precizat presedintele Camerei.