Deputatul UDMR Mate Andras a cerut, marti, Parlamentului respectarea Declaratiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 si adoptarea unui angajament pentru aplicarea prevederii potrivit careia "fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau".

Mate Andras, care este liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca a cerut includerea pe ordinea de zi a Birourilor Permanente reunite a unei declaratii care sa fie apoi analizata, dezbatuta si adoptata privind respectarea prevederilor Declaratiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

"Consider ca adoptarea in 2013 a unei declaratii a Parlamentului privind respectarea prevederilor Declaratiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 oglindeste in cel mai fidel mod cu putinta continuitatea vointei populare exprimate acum aproape un secol in documentul care a dus la nasterea natiunii romane, fiind in concordanta cu prevederile Chartei Europene a limbilor regionale sau minoritare adoptata la Strasbourg in 1992 si ratificata de Romania in 1997", a spus Mate Andras.

Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor a mentionat ca Parlamentul Romaniei ar trebui sa isi exprime angajamentul in privinta aplicarii unui punct anume din Declaratia de la Alba Iulia.

"Parlamentul Romaniei ar trebui sa adopte o declaratie prin care sa isi exprime angajamentul de a intreprinde demersuri in vederea aplicarii unui punct al Declaratiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, conform caruia "fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau"", a spus Mate.

Potrivit acestuia, Parlamentul Romaniei va trebui sa sustina adoptarea cadrului legislativ in domeniul organizarii si functionarii justitiei, astfel incat aceasta "sa concorde intocmai cu prevederile Rezolutiunii Adunarii Nationale de la Alba Iulia in domeniul infapturii justitiei in limba materna, in conformitate cu prevederile Chartei Europene a limbilor regionale sau minoritare".

"Parlamentul Romaniei va solicita Guvernului un raport periodic, semestrial, cu privire la masurile luate pentru ducerea la indeplinire a obiectivului stabilit prin declaratie si la stadiul punerii in aplicare a legislatiei adoptate de Parlament", a conchis Mate Andras.