Senatorii au respins, in sedinta plenului de marti, cererea de reexaminare transmisa Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu pentru modificarea Legii referendumului, ce prevede stabilirea unui cvorum de participare de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale si a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai putin de 25% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, pentru toate tipurile de referendum, anunta Agerpres. Cererea de reexaminare merge acum si la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Cererea de reexaminare a fost respinsa prin adoptarea raportului intocmit de catre Comisia juridica a Senatului, care propunea plenului adoptarea proiectului de lege in varianta decisa in data de 29 mai de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz, si transmisa spre promulgare presedintelui, dar tinandu-se cont de completarile formulate ulterior de catre Curtea Constitutionala prin decizia din 26 iunie.

Astfel, proiectul legii in forma initiala a fost adoptat cu 94 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si o abtinere.

Presedintele Traian Basescu a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, sustinand ca fiind oportuna reglementarea unei participari de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru ca referendumul sa poata exprima vointa cetatenilor.