Europarlamentarul PDL Monica Macovei a afirmat sambata, la Scoala de vara a TDL, ca o eventuala modificare a legilor ANI si DNA ar avea un efect ''dezastruos'' asupra raportului privind Mecanismului de Cooperare si Verificare si asupra aderarii Romaniei la spatiul Schengen, transmite Agerpres.

"Un efect dezastruos, pentru ca legea ANI - cu sanctiuni descurajante pe incompatibilitati, conflicte de interese si avere nejustificata - este una din conditionalitatile pe care le avem in MCV.(...) S-ar putea, insa, ca pe uselisti sa-i nu ii intereseze deloc acest aspect, ci sa-i intereseze numai sa-si schimbe primarii. Sa nu-i intereseze ce se intampla pe plan extern.(...) As merge mai departe si as spune ca vedem de ani de zile, acum tot mai accentuat, zilnic, un atac la aceste institutii tocmai pentru ca ele functioneaza tot mai bine ", a afirmat Monica Macovei, referindu-se la o eventuala modificare a legilor ANI si DNA.

Ea a aratat ca ANI a devenit ''spaima USL": "Si, pentru ca a devenit spaima USL, sigur ca singura solutie pe care Uniunea Social Liberala o vede este sa o desfiinteze. Solutia pe care a gasit-o si Ponta si, mai recent, primarul Craiovei, Olguta Vasilescu, care au constatat ca jumatate dintre primarii din Romania sunt incompatibili. Deci, trebuie sa fie schimbata legea ANI. Raspunsul meu este urmatorul: Daca jumatate din tara fura, ce facem, abrogam furtul? Nu acesta este solutia. Solutia este sa respectam legea. Statul de drept inseamna sa respectam legea, nu sa schimbam legea de cate ori nu ne place".

Monica Macovei a adaugat ca legea ANI nu trebuie schimbata, ci USL trebuie "sa scape de primarii incompatibili": "Si noi, daca avem primari incompatibili, facem acelasi lucru. Sa facem alegeri in acele localitati unde sunt primari declarati incompatibili in mod definitiv de catre instanta de judecata. Aceasta este solutia, a respectarii legii."

Europarlamentarul PDL a acuzat interventii politice in justitie si a atras atentia ca astfel de interventii sunt caracteristice ''dictaturii'': "Vedem zilnic interventii in justitie incepand cu premierul. (...) Nu exista democratie cu astfel de interventii in justitie.(...) Astfel de interventii sunt caracteristice dictaturii si sunt caracteristice perioadei de pana in 2004, cu Nastase la putere, cand se decidea totul in sedinta de partid", a mai spus europarlamentarul PDL dand ca exemple declaratii anterioare ale premierului cu privire la numirea procurorului general Tiberiu Nitu, dosarul presupuselor fraude la referendum si cazul de mita la Bacalaureat de la Liceul Dimitrie Bolintineanu.