Premierul Victor Ponta le-a cerut, sambata, parlamentarilor USL ca in primele saptamani ale sesiunii parlamentare sa adopte Legea referendumului. Ponta a explicat ca in contextul in care referendumul pentru Constitutie se va organiza odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale este necesara adoptarea legii.

Victor Ponta:"Stiti ca, in stilul deja traditional de sabotaj al domnului Basescu, Legea cu referendumul, asa cum a fost ea considerata constitutionala de catre Curtea Constitutionala, e tot la dumneavostra. Deci asta inseamna ca in primele saptamani trebuie sa o adoptati din nou, sa o trimiteti a doua oara, si din fericire a doua oara nu mai are voie sa o mai retrimita. In zece zile, daca nu ma insel, e obligat sa o promulge si in acest fel intra in vigoare termenul de un an in care de asemenea se si aplica (...)

Cu 50% prezenta si cu boicot din toate partile al celor care nu vor sa se schimbe nimic in Romania, va fi dificil sa trecem modificarea Constitutiei (...) Eu propun - si o sa decidem impreuna - ca primul tur al alegerilor prezidentiale, cu 30% prag de prezenta, e un moment foarte bun. E si o tema pentru alegerile prezidentiale si anume reformarea sistemului constitutional romanesc. Daca cei de la PDL vor boicota primul tur, cu atat mai bine, nu cred ca ne vom supara".

Parlamentul a adoptat in mai legea referendumului in varianta USL care prevede reducerea pragului de prezenta la referendum de la 50% la 30% iar validarea acestuia sa se faca de votul a 25 % din alegatorii cu drept de vot.

Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea, iar Curtea a decis ca actul normativ este constitutional in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.

Totodata presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului reexaminarea legii pe motiv ca in aceasta forma nu se asigura o reprezentativitate suficienta.