Liderii PSD nu au vrut sa comenteze inainte de secinta Comitetului Executiv al partidului de vineri dimineata propunerea surpriza a liberalului Daniel Chitoiu, ministru de Finante, care a anuntat joi seara ca partidul sau vrea scaderea contributiilor la pensii cu 3 puncte procentuale la angajator incepand din 1 ianuarie 2014. Premierul Ponta a evitat sa faca declaratii de presa inainte de a intra la sedinta Comitetului Executiv al PSD de la Mamaia.

Reamintim ca surse din PSD au declarat pentru Hotnews.ro joi noaptea, imediat dupa anuntul lui Chitoiu, ca social-democratii nu stiau nimic despre intentia liberalilor.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat, joi seara, la Mamaia, ca PNL sustine reducerea de anul viitor a contributiilor la pensii cu 3 puncte procentuale la angajator, prevedere introdusa in proiectul de buget pe 2014. Chitoiu a mai anuntat ca golul astfel generat la bugetul de pensii, cifrat la 3,3 miliarde lei in 2014, va fi acoperit prin cresterea redeventelor pentru companiile din industria extractiva. Daniel Chitoiu a declarat la finalul conferintei de presa ca "urmeaza sa discutam masurile si cu partenerii de alianta". Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro ca social-democratii nu stiau despre initiativa liberalilor de reducere a contributiilor.

Contributiile pentru pensii platite in acest moment de angajatori reprezinta 20,8% din venitul brut pentru conditii normale de munca, angajatii platind 10,5%.

Actualele redevente sint valabile pina in decembrie 2014, fiind stabilite in urma semnarii contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Asadar, o eventuala crestere a redeventelor nu se poate vedea in bugetul din 2014, ci in cel din 2015.Aceasta inseamna ca Executivul trebuie sa gaseasca alte surse de acoperire a deficitului de 3,3 miliarde lei produs in bugetul din 2014 de scaderea cu 3 pp a contributiilor pentru pensii platite de angajatori.

Noile redevente vor fi stabilite pentru perioada 2015-2024. Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014.

Vom reveni cu amanunte.