Remus Cernea, fost consilier al lui Victor Ponta, critica adoptarea, de catre Executiv, a proiectului de lege privind Rosia Montana, sustinand ca prin avizarea acestui proiect de lege, "Guvernul Romaniei incearca suspendarea statului de drept si subordonarea unor institutii publice importante catre interesele companiei private RMGC". Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat in sedinta de guvern de marti, el urmand sa fie transmis Parlamentului.

  • Ce prevede proiectul de lege adoptat de Guvern

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.

  • Ce spune Remus Cernea

Remus Cernea este in prezent deputat in Parlamentul Romaniei din partea Partidului Verzilor. Anterior, a fost consilier de stat in cadrul Aparatului propriu de lucru al primului-ministru (numit in mai 2012).

Remus Cernea sustine ca "Este cel mai grav pas facut de guvernarea rezultata dupa alegerile din 9 decembrie 2012. Dupa cum foarte bine explica Mihai Gotiu, acest pas demonstreaza, de fapt, ca proiectul minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana este ilegal. Printr-o lege, cred, fara precedent in Uniunea Europeana, se incearca acum sa fie obtinut un vot profund imoral si nedemocratic in Parlament pentru a se suspenda, pur si simplu, legile care, in mod legitim, blocheaza proiectul minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana. Ocultarea democratiei printr-o aparenta de vot care sa aduca o majoritate in parlament in favoarea unei astfel de initiative reprezinta o masura extrem de toxica pentru Romania."

El mai arata ca "Se depaseste, astfel, linia rosie, moment de la care este pusa in joc insasi statura democratica si a statului de drept din tara noastra. Devine perfect legitim orice efort intern si international, civic, mediatic si politic de stopare a proiectului RMGC. Este momentul, mai mult decat niciodata, pentru mobilizarea tuturor celor care se opun cianurii si RMGC."

Remus Cernea mai sustine ca "Ceea ce incearca acum sa faca guvernul sperand ca majoritatea USL din parlament se va conforma usor, este sa suspende statul de drept, intrucat ar trebui modificate o serie de legi importante fara nici o alta justificare decat aceea ca ele impiedica realizarea proiectului RMGC. Alte legi, chiar daca nu vor fi modificate, isi vor inceta aplicabilitatea, punctual, in cazul proiectului de la Rosia Montana. Mai mult, o serie de institutii ale statului roman vor fi obligate, conform acestei legi, sa emita avize pentru proiectul RMGC, acest lucru insemnand ca li se suspenda capacitatea de evaluare si deliberare interna. Spre exemplu, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice nu va mai exista ca institutie propriu-zisa, ci se va cere doar stampila si semnatura pusa pentru avizarea proiectului cu cel mai mare impact negativ asupra mediului din istoria Romaniei. La fel Ministerul Culturii... In esenta, este urmarita subordonarea institutiilor publice unor interese private."

El se mai intreaba "Ce mai ramane din efortul admirabil la vremea lui al multor europarlamentari romani de la PSD si PNL pentru a se vota rezolutia privind interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Uniunea Europeana? Rezolutia a fost adoptata de catre Parlamentul European pe data de 5 mai 2010, cu 488 voturi (48 voturi contra si 57 de abtineri) si indeamna, la Art. 4, statele membre UE sa nu sustina, direct sau indirect, astfel de exploatari."

In opinia sa, "Responsabilitatea pentru situatia creata nu revine insa, in intregime politicienilor. Este o problema grava de democratie, fiind suspendata dezbaterea mediatica necesara intr-o democratie prin cumpararea masiva de spatii publicitare de catre firma RMGC, lucru care duce la tacerea unei mari parti a presei asupra unor chestiuni relevante si puncte de vedere critice privind subiectul. Prin eliminarea cailor democratice de dezbatere se va aluneca spre confruntare, iar aceasta risca sa imbrace forme imprevizibile. Democratia depinde de dezbatere. Daca dezbaterea publica este anulata, se loveste in substanta democratiei."

"Acesta este razboiul constiintei impotriva intereselor particulare si politicianiste inguste. Sunt convins ca Rosia Montana va fi aparata de catre foarte multi oameni din tara si din strainatate si ca, in cele din urma constiinta si ratiunea vor prevala in fata fortei financiare si puterii politice ale celor care sustin RMGC, care sunt doar aparent uriase."