​Subprefectul Aradului, Radu Nicolae Stoian, a transmis catre primarii si secretarii de unitati administrative din judet o nota prin care le solicita sa verifice declaratiile de avere si cele de interese ale alesilor locali si ale tuturor categoriilor care au obligatia sa depuna astfel de declaratii. Contactat de HotNews.ro, subprefectul Stoian a declarat ca exista un temei legal pentru o astfel de solicitare si ca scopul verificarii este de a preveni posibile situatii de incompatibilitate, in contextul informatiilor aparute in presa privind cazurile alesilor locali care au intrat in vizorul ANI ca urmare a exercitarii simultane atat a functiei de primar, viceprimar etc., cat si a calitatii de membru al Consiliului de Administratie sau detinator al unei functii de conducere la regiile autonome de interes local sau national, la companiile si societatile nationale.

Potrivit publicatiei Glasul Aradului, subprefectul Stoian a transmis pe 21 august 2013 o nota primarilor si secretarilor de comune prin care le solicita "sa procedati la verificarea declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese ale alesilor locali si ale tuturor categoriilor de persoane, care au obligatia declararii averii si a intereselor, inclusiv ale persoanelor din institutiile publice subordonate, sub aspectul resᅡpectarii unor deficiente sau omisiuni, sens in care urmeaza sa ne informati, de indata, dar nu mai tarziu de data de 30.08.2013 cu privire la orice caz de incompatibilitate sau de conflict de interese la nivelul unitatii administrativ-teritoriale".

Intrebat de HotNews.ro de ce a solicitat o verificare a declaratiilor de avere si interese ale alesilor locali, subprefectul Radu Nicolae Stoian a precizat ca cererea s-a facut in temeiul Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Reprezentantul prefecturii a adaugat ca astfel de actiuni intra in atributiile institutiei din care face parte si priveste "preintampinarea unor situatii care se pot ivi".

"Este o chestiune banala, face parte din ceea ce putem noi face pentru a fi prevazatori", a precizat subprefectul.

Radu Stoian a precizat ca solicitarea vine "si ca urmare a anumitor informatii aparute in presa locala si nationala privind incompatibilitatile".

Problema incompatibilitatilor

Amintim ca primarii/viceprimarii, presedintii de Consilii Judetene si alesii locali isi pierd functia daca sunt declarati incompatibili.

HotNews.ro relata in urma cu doua saptamani ca primarii, consilierii locali si judeteni continua presiunile pentru eliminarea unui articol din Legea 161/2003 care prevede ca functia de primar sau presedinte al Consiliului Judetean este incompatibila cu cea de membru al Consiliului de Administratie sau orice functie de conducere la regiile autonome de interes local sau national, la companiile si societatile nationale.

Vicepremierul Liviu Dragnea ar fi depus o noua initiativa legislativa in acest sens, potrivit ziarului Gandul, asta dupa ce in urma cu cateva saptamani Ministerul Justitiei a dat aviz negativ negativ unei propuneri similare. In plus, senatoarea PSD Gabriela Firea spune ca va sustine o initiativa legislativa impreuna cu colegii din Comisia de Administratie.

Radu Mazare, primarul de Constanta, a spus ca va ridica problema la viitorul Comitet Executiv al PSD, iar Asociatia Comunelor ameninta cu proteste in strada. Mircea Geoana crede ca e vorba despre o veritabila "bomba nucleara" in politica interna, care ar putea duce la alegeri anticipate in sute de primarii.

Daca Legea 161/2003 se modifica in acest moment, dupa cum milit cei care au dosare pe rol scapa, potrivit unor juristi experti in domeniu consultati de HotNews.ro

In ultimele luni mai multi primari si presedinti de Consilii Judetene au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate. In data de 03.07.2013 Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul a 42 de alesi locali din judetele Sibiu si Constanta ca urmare a exercitarii simultane de catre acestia atat a functiei de primar sau viceprimar, cat si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ - teritoriale in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor a societatilor comerciale de interese local.

Astfel, 22 de alesi locali din Jud. Constanta s-au aflat in stare de incompatibilitate ca urmare a exercitarii simultane atat a functiei de primar sau viceprimar, cat si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ - teritoriale in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor a S.C. RAJA S.A. Constanta. De asemenea, 20 de primari din Jud. Sibiu s-au aflat in stare de incompatibilitate ca urmare a detinerii simultane a functiei de primar si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ - teritoriale in cadrul A.G.A. a S.C. APA CANAL S.A. Sibiu.

Pe lista ANI, sub acuzatia de incompatibilitate se afla si presedintii CJ Constanta, Nicusor Constantinescu (PSD) si CJ Brasov, Aristotel Cancescu (PNL) dar si primarul Sibiului (PNL) Klaus Johannis.

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat pe data de 13 august la Digi 24 ca numarul primarilor care se afla in stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic si ca cifra este exagerata, printre motive fiind si acela al schimbarii legislatiei. Insa, acest lucru nu i-ar ajuta deoarece legea nu se aplica retroactiv.

Prim-vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania, Mariana Gaju, sustine ca ar fi peste 651 de primari cu probleme si ca, in acest moment, in urma cercetarilor facute de Asociatia Comunelor din Romania, nu este clar daca sunt peste 1.000.

Care sunt mizele modificarii Legii 161/2003

Regiile de apa si canal, transport, termoficare, societatile publice care gestioneaza serviciile de salubrizare, asfaltare strazi si intertinere spatii verzi gestioneaza bugete si fonduri europene in valoare de zeci/sute de milioane de euro , iar din cauza acestei legi primarii, presedintii de CJ si alesii locali nu au acces in mod direct la gestionarea banilor. RAJA Constanta a angajat in 2011 fonduri europene in valoare de 250 de milioane de euro (douasutecincizeci). Regia Autonoma de Transport Bucuresti a avut in 2012 un buget de circa 600 milioane lei.

Potrivit ANI, prezenta primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene in Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, genereaza o stare de incompatibilitate in situatia in care, la nivelul judetului respectiv, Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara constituie un operator regional. In majoritatea acestor Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara sunt membrii primarii comunelor/oraselor din care este alcatuita asociatia. Aceste asociatii au fost infiintate pentru a putea derula proiecte pe fonduri europene la nivel regional.