Premierul Victor Ponta a dat asigurari luni, la Chisinau, ca Guvernul Romaniei sprijina in totalitate parcursul european al Republicii Moldova si obiectivul cetatenilor acestei tari de a calatori fara vize in Uniunea Europeana. In ceea ce priveste bursele acordate de Romania tinerilor moldoveni, primul ministru l-a contrazis pe Traian Basescu, sustinand ca numarul nu trebuie marit, ci este necesara mai degraba o diversificare a acestora. De asemenea, Victor Ponta a anuntat ca Romania va sprijini Republica Moldova pentru a dezvolta un sistem medical de urgenta de tip SMURD la fel de performant.Primul ministru a mai declarat ca majorarea taxelor consulare constituie "o nedreptate", adaugand ca masura, care ii afecteaza pe cetatenii Republicii Moldova, a fost luata in 2010, dar ca "incet-incet" se va reveni la un nivel normal al acestor plati, potrivit Agerpres.

Victor PontaFoto: AGERPRES
  • Sistem de tip SMURD in Republica Moldova

"Este poate unul dintre cele mai de succes proiecte in Romania, cu care ne mandrim in Europa si in toata lumea, si anume proiectul SMURD, asistenta de urgenta. Romania va sprijini Moldova sa isi dezvolte un sistem la fel de performant si de necesar populatiei Republicii Moldova", a spus Ponta dupa discutia avuta, luni, cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca. El a precizat ca Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si coordonatorul SMURD, se afla la Chisinau pentru a discuta in mod concret despre acest proiect.

Cei doi premieri au mai discutat, printre altele, despre reconstructia podurilor dintre Romania si Republica Moldova distruse in al doilea razboi mondial, interconectarea celor doua tari si in domeniul electricitatii, alaturi de sectorul gazelor, si integrarea europeana a statului moldovean.

  • Burse diversificate, nu suplimentate

In ceea ce priveste bursele pentru tinerii moldoveni, Victor Ponta spune ca "Problema nu este sa marim numarul pentru ca nu le-am folosit nici pe cele 5.000. Avem 2800 (de solicitari n.red). Ideea este sa diversificam numarul de burse, sa convingem tinerii sa vina sa studieze la universitati bune la Bucuresti. Altfel o sa-i pierdem pe cei mai pregatiti tineri pentru tarile din Occident". Presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul unei vizite recente la Chisinau ca, in anul de studii 2014-2015, Romania va suplimenta cu 1.000 numarul de burse care vor fi acordate tinerilor din Republica Moldova.

Primul ministru a vorbit si despre drumul european al Republicii Moldova: "Guvernul Romaniei si Romania in ansamblu sprijina fara niciun fel de retinere si cu toata convingerea drumul european al Moldovei. Stiu cat de umilitor si nedrept este acest sistem de vize si cat de important a fost pentru moralul, pentru mandria romanilor cand am reusit sa nu mai fim supusi la toate acele proceduri care tineau de vize. Cred ca Moldova merita acest lucru, cred ca sunteti cetateni europeni si cand esti tinut intr-un fel sau altul la usa, e un sentiment de nedreptate si vreau sa fiti convinsi de sprijinul nostru total", a declarat premierul Victor Ponta in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau de la Chisinau, Iurie Leanca.

Romania este principalul avocat al Moldovei, a adaugat Victor Ponta. "Sunt convins ca Moldova are un drum european de la care nu exista si nu ar fi bun sa fie vreo intoarcere iar Romania este in mod natural principalul sprijin si principalul avocat al Moldovei ca sa-si continue acest drum european".

Obiectivul Republicii Moldova este ca la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova sa parafeze Acordul de asociere cu UE si sa obtina declaratia CE ca Republica Moldova intruneste conditiile pentru liberalizarea vizelor, a declarat Iurie Leanca.

  • Taxele consulare, o nedreptate

Intrebat, intr-o conferinta de presa cu omologul sau din Republica Moldova, Iurie Leanca, daca mai este de parere ca reducerea taxelor consulare pentru cetatenii din statul vecin este un act "discriminatoriu", Victor Ponta a raspuns ca nu a considerat niciodata asa: "Nu, n-am considerat niciodata. Am considerat ca exista oameni politici in Romania, care s-au nascut aici, in Moldova, care prezinta lucrurile corect. Nu-i adevarat. Am verificat la MAE. In 2010 s-au marit taxele - nu ma aflam la guvernare - si o sa incerc sa indrept lucrul rau facut in 2010. In 2010 s-a facut o nedreptate, nu mai stiu cine era sef la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Poate ma ajutati dvs sa-mi aduc aminte", a adaugat, ironic, Victor Ponta, facand aluzie la actualul lider al Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac.

"Important e ca s-a facut o nedreptate, s-au marit niste taxe consulare si noi incet-incet le readucem la nivelul normal", a subliniat Ponta.

Ministerul roman al Afacerilor Externe si-a exprimat pe 5 august "deschiderea si preocuparea continua" pentru identificarea si adoptarea unor solutii, inclusiv la nivel legislativ, care sa vina in intampinarea intereselor si situatiei cetatenilor romani aflati in strainatate, beneficiari ai serviciilor consulare. In acest sens, MAE afirma, intr-un comunicat de presa, ca a initiat si sustine propunerile legislative care vizeaza diminuarea cuantumului taxelor consulare pentru mai multe categorii de servicii consulare.

  • Ponta despre gazoductul Iasi-Ungheni: S-a vorbit foarte mult, dar s-a facut putin

Gazoductul Iasi-Ungheni trebuie finalizat pana la sfarsitul acestui an, a declarat luni seara premierul Victor Ponta, la Chisinau. In acelasi timp, el a mentionat necesitatea implementarii si altor proiecte in domeniul energetic in cadrul colaborarii dintre cele doua state: "Astazi m-am asigurat ca la partea romana lucrurile sunt in regula. Pana la sfarsitul anului gazoductul trebuie finalizat. Am discutat si despre pasii urmatori pentru ca nu vreau sa ne oprim doar la acest gazoduct. Avem multe alte lucruri care tin de conectarea tuturor retelelor energetice intre Romania si Moldova, de posibilitatea ca Moldova sa aiba cel putin doua surse de aprovizionare. Cand depinzi de o singura parte nu prea e negociere, e impunere."

Potrivit lui Victor Ponta, gazoductul este "un proiect despre care s-a vorbit foarte mult, dar s-a facut foarte putin". "Mi-am propus de la momentul preluarii mandatului si in toate discutiile sa schimbam ceva fundamental in relatiile dintre Romania si Republica Moldova. Vorbele frumoase sunt importante, dar oamenii asteapta de la guvernele celor doua tari lucruri si proiecte concrete", a mai spus Ponta.

Premierul Iurie Leanca a declarat ca gazoductul Iasi-Ungheni este un proiect eminamente european sprijinit financiar si politic de UE. Totodata, el a mentionat ca vizita premierului Victor Ponta in Republica Moldova este plina de semnificatie, intrucat acesta se va afla in tara sa pe 27 august, ziua cand se aniverseaza 22 de ani de la proclamarea independentei.