Premierul Victor Ponta a declarat agentiei Mediafax ca este de acord cu numirea Ramonei Manescu pentru postul de ministru al Transporturilor si va trimite Presedintiei o propunere in acest sens.

Ramona ManescuFoto: Arhiva personala

Deputatul Nini Sapunaru si europarlamentarul Ramona Manescu sunt cele doua nominalizari pentru Ministerul Transporturilor inaintate premierului Victor Ponta, in urma votului de sambata din Biroul Politic National al PNL.

Majoritatea membrilor BPN al PNL au votat aceasta varianta, impotriva pronuntandu-se 15 membri ai BPN, au precizat surse liberale.

Surse politice au declarat anterior ca premierul Victor Ponta considera ca o nominalizare a Ramonei Manescu pentru functia de ministru al Transporturilor reprezinta o varianta mai buna decat alte propuneri, asteptand o decizie oficiala a PNL.

Crin Antonescu: Daca aceasta e optiunea premierului, o salut si urez succes Ramonei Manescu in fruntea Ministerului Transporturilor

Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a urat succes Ramonei Manescu la sefia Ministerului Transporturilor, dupa ce a aflat ca europarlamentarul liberal a fost alegerea premierului Victor Ponta pentru Transporturi, scrie Agerpres.

"Foarte bine, cu cat mai repede cu atat mai bine. (...) Nini Sapunaru si Ramona Manescu sunt doi oameni diferiti, fiecare cu atuurile sale. Daca asta este optiunea premierului o salut si urez succes Ramonei Manescu in fruntea ministerului. Foarte bine ca a reactionat repede", a declarat Crin Antonescu, duminica, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca, deocamdata, nu doreste sa comenteze un eventual refuz al sefului statului fata de nominalizarea Ramonei Manescu la Transporturi si a reamintit ca o astfel de decizie trebuie motivata.

"Domnul prim-ministru Victor Ponta a asumat propunerea PNL, pe doamna Ramona Manescu la Ministerul Transporturilor. Asta stim acum, despre asta am vorbit. Despre ce o sa faca domnul Basescu, eu am spus ce cred ca o sa faca, mai vorbim cand face", a spus presedintele PNL, intrebat daca Nini Sapunaru va fi pastrat ca propunere a PNL la Transporturi in cazul in care Ramona Manescu nu va fi numita de Traian Basescu pentru acest portofoliu.

Antonescu a mai spus ca nu crede ca seful statului are motive sa respinga vreuna dintre cele doua propuneri.

"Noi luam in calcul tot ce putem sa luam in calcul, dar dumneavoastra nu vreti deloc sa luati in calcul, de cate ori invocati acest drept sacrosanct al domnului Basescu, faptul ca pana si acea hotarare a Curtii Constitutionale foloseste cuvantul motivat. Poate sa respinga o data - zice Curtea in mod comic, dar a ramas asa in practica politica romaneasca - motivat. Niciodata nu puneti problema care ar putea fi motivul domnului Basescu. Am vazut ca s-a si acreditat ideea ca poate gasi orice motiv, ca poate sa apara orice dosar. Eu nu cred asta. Si eu nu cred ca domnul Basescu are motive sa respinga niciuna din cele doua propuneri si oricare din ele s-ar face domnul Basescu va accepta", a mai declarat presedintele PNL.

Sambata, premierul Victor Ponta a declarat agentiei Mediafax ca asteapta, duminica, din partea PNL ca pentru Transporturi sa fie propusa o persoana cu experienta politica, imagine foarte buna si un profesionist in domeniu, insistand asupra faptului ca este convins ca va fi o propunere foarte buna "sau poate chiar doua".

Vineri, surse politice au declarat agentiei Mediafax ca premierul Victor Ponta se impotriveste nominalizarii lui Nini Sapunaru pentru functia de ministru al Transporturilor, cerand PNL o alta propunere.

UPDATE Ramona Manescu: Nu-mi este teama de functia de ministru al Transporturilor, ci o iau ca pe o provocare

"Voi renunta la functia de europarlamentar pentru ca asa este procedura, si daca voi fi pana la urma persoana care va ocupa functia de ministru al Transporturilor va trebui sa o fac, oricum. Nu-mi este teama de aceasta functie, ci o iau ca pe o provocare. In general, niciodata nu mi-a fost teama sa ma lansez in proiecte care imi pareau imposibile si, de obicei, mi-a placut sa muncesc, sa demonstrez ca exista oameni seriosi, politicieni seriosi si sper sa ma numar in continuare printre acestia si in ochii romanilor", a declarat duminica, la Digi24, europarlamentarul Ramona Manescu, potrivit Agerpres.

Aceasta a adaugat ca, imediat ce va fi confirmata in functie, va schita un plan de bataie si va veni cu solutii la problemele din minister. "Nu am avut timp sa-mi schitez un plan de bataie. Aceasta nominalizare a venit foarte repede, timpul a fost foarte scurt, dar in momentul in care vom sti cu siguranta ca eu voi ocupa acel scaun de ministru al Transporturilor, in mod sigur voi face absolut toate demersurile. Trebuie sa stiu exact care sunt proiectele, care sunt prioritatile, care este situatia si impreuna cu echipa pe care o voi avea sa vin cu solutii. Deocamdata, este prematur sa vorbim despre acest lucru, mai ales ca asteptam decizia presedintelui Basescu, pentru ca numai dumnealui va hotari daca, intr-adevar, accepta sau nu propunerea facuta de premierul Ponta", a mentionat europarlamentarul.

***

Ramona Manescu (41 de ani) este de profesie jurist, europarlamentar si apropiata de Crin Antonescu. Sotul sau este primarul sectorului 6, Rares Manescu, vicepresedinte PNL in conducerea centrala a partidului si unul din oamenii de incredere al lui Antonescu.

Potrivit CV-ului sau, Ramona Manescu este membru PNL din 1990, presedinta a Organizatiei Tineretului National Liberal sector 6 (1996 - 1997); membra a Departamentului de Relatii Externe a PNL (1996 - 2004). Ofiter International (2001 - 2002) si vicepresedinta TNL (2002-2004); raportor al Comisiei pentru Afaceri Externe a Delegatiei Reprezentantilor Nationali a PNL; membra a Comitetului Executiv al PNL sector 6 (2002 - 2005) si vicepresedinta a Federatiei Internationale a Tineretului Liberal (IFLRY) (2003 - 2005).

In Parlamentul Romaniei a detinut functia de expert parlamentar - Consilier al Vice-presedintelui Comisiei de Aparare, Afaceri Interne si Securitate Nationala din Camera Deputatilor (2002 - 2004).

Intre 2002 si 2004 a fost expert parlamentar, iar in perioada 2005-2007 a fost vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Tineret.

Este europarlamentar al PNL din noiembrie 2007, realeasa in iunie 2009. In 2008, a fost declarata europarlamentarul anului 2008 la categoria Educatie si cultura in cadrul galei "The Parliament Magazine Awards".