Primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, unul dintre cei mai puternici edili social-democrati, a declarat joi ca, in opinia sa, procesul de regionalizarea "nu se va realiza prea curand", un motiv fiind si orgoliile locale prinse la mijloc, scrie Ziarul Argesul. Potrivit publicatiei citate, in urma cu o zi, primarul se arata nemultumit de faptul ca directia de Finante de la Pitesti a fost preluata de nou-infiintata Directie Regionala cu sediul la Ploiesti, decizia fiind luata fara o anuntare prealabila.

"Dupa parerea mea, regionalizarea nu se va realiza foarte curand. Sunt foarte multe orgolii la mijloc, mai ales in zona Ardealului. Nu noi am inventat regionalizarea, alte state europene deja au o astfel de impartire, dar acolo criteriile au fost foarte bine stabilite. Cel mai bine ar fi sa ramanem la actuala forma de organizare administrativ-teritoriala. Avem foarte multe proiecte de continuat si finalizat, altele sunt pe punctul sa demareze. Orice modificare organizatorica aparuta ulterior, poate duce la blocarea lucrarilor, la imposibilitatea ducerii lor la bun sfarsit. Nu vreau sa intru in detalii, dar Argesul, care a fost una dintre cele mai mari si dezvoltate regiuni ale tarii, are foarte multe argumente care sa justifice stabilirea capitalei la Pitesti. Ele doar trebuie vazute si analizate la adevarata valoare de catre guvernanti. In acelasi timp, eu as dori ca toti parlamentarii de Arges, indiferent de culoarea politica, sa fie cat se poate de vocali si combativi, sa faca front comun ca Pitestiul sa fie capitala viitoarei regiuni."

In urma cu cateva saptamani, presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a declarat intr-un interviu pentru Jurnalul Prahovean referitor la impartirea administrativ teritoriala a Romaniei ca exista foarte multe orgolii si "invita pe toata lumea sa-si vada lungul nasului". Chiar daca proiectul regionalizarii e blocat, marul discordiei este stabilirea capitalei regiunii Muntenia, ambele judete revedicandu-si intaietatea.

Edilul din Pitesti a raspuns afirmatiilor liderului CJ Prahova. "Dl Cosma, este un tip mai vulcanic, se repede in declaratii, iar uneori exagereaza. Eu nu pot sa am un asemenea comportament, mai ales ca majoritatea declaratiilor dansului nu au nimic comun cu realitatile referitoare la regionalizare, chiar daca Bucurestiul parca priveste cu mai multi ochi spre Ploiesti decat spre Pitesti", a mai declarat Pendiuc.

Potrivit Ziarului Argesul, in urma cu o zi, primarul Pendiuc s-a aratat nemultumit de faptul ca Directia Generala a Finantelor Publice Arges a fost preluata de nou-infiintata Directie Regionala cu sediul la Ploiesti, decizia fiind luata fara o anuntare prealabila. In acest context, liderul social-democrat a acuzat lipsa transparentei decizionale. Totodata, Pendiuc a criticat faptul ca, desi a solicitat informatii cu privire la criteriile pe baza carora s-a luat aceasta decizie, nu a primit un raspuns autorizat ci doar raspunsuri evazive.

"Personal, sunt dezamagit de felul in care s-a procedat. Nu s-a respectat si nu se respecta sub nicio forma principiul transparentei decizionale. Banuiesc doar ca hotararea s-a luat la nivelul Ministerului Finantelor, aflat in proces de reorganizare, insa pe noi nu ne-a intrebat nimeni daca avem sau nu vreo opinie. Ca reprezentant al administratiei locale, sunt neplacut surprins ca se recurge la anumite miscari neanuntate si ne trezim pusi in fata faptului implinit. Desi am solicitat, nici pana la aceasta data nu am primit un raspuns autorizat referitor la criteriile avute in vedere cand s-a luat o asemenea decizie. Am primit doar niste raspunsuri evazive, din care mare lucru nu pricepi, si nu inteleg de ce. Noi am fi avut cel putin o mie de motive prin care Finantele Publice sa ramana la Pitesti, dar daca decidentii procedeaza asa cum au facut cu Finantele, peste noapte ne putem astepta si la alte surprize", a declarat Pendiuc.

Proiectul regionalizarii starneste critici si in randul liberalilor. Presedintele filialei teritoriale Botosani a Partidului National Liberal (PNL), Florin Turcanu, care ocupa si functia de presedinte al Consiliului Judetean Botosani, s-a aratat nemultumit de reorganizarea institutiilor publice pe criterii regionale. Liberalul a declarat joi pentru Agerpres ca masura "nu este bine vazuta de cetateanul de rand" si a fost luata "din birou, de la Bucuresti".